× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Γολγοθάς και η Ανάσταση ενός ζευγαριού προσφύγων

Από τη Σιέρα Λεόνε, στο ναυάγιο στα Φαρά της Γέρας, στο θάνατο του παιδιού τους, στην επαναπροώθηση στην Τουρκία μόνο της γυναίκας, στο ξαναπέρασμά της στη Σάμο, στην επανένωση του ζευγαριού στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης κι από εκεί στη βάπτιση της ανήμερα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/4/2023

Ο Γολγοθάς και η Ανάσταση ενός ζευγαριού προσφύγων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στην εκκλησία των καθολικών της Μυτιλήνης στη διάρκεια της αναστάσιμης λειτουργίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου βαφτίστηκε χριστιανή μια προσφύγισσα από την Αφρικανική Σιέρα Λεόντε. Το νέο χριστιανικό όνομα της, Ρούθ.

Παρών στο γάμο και ο άνδρας της ο Σάμουελ, χριστιανός από τη Σιέρα Λεόνε με τον οποίο ξεκίνησαν πριν μήνες το ταξίδι τους, από την πατρίδα τους για τη γη της επαγγελίας την Ευρώπη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου επιχείρησαν να περάσουν από τις Μικρασιατικές Τούρκικες ακτές στη Λέσβο. Οι δυο τους μαζί με άλλους σαν αυτούς και το μόλις δυο μηνών παιδί τους. Η βάρκα που επέβαιναν ναυάγησε προσκρούοντας στα βράχια της ακτής στην περιοχή Φάρα δυτικά της εισόδου του κόλπου της Γέρας. Το βρέφος βρέθηκε νεκρό. Ο Σάμουελ βρέθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ κι η Ρουθ χωρίστηκε από τον άνδρα της και... ξαναβρέθηκε στην Τουρκία!

Η διήγηση των γεγονότων από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες 16 Απριλίου, πραγματικά συγκλονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρουθ επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία. Εκεί όπως λέει έμεινε κρατούμενη και όταν απελευθερώθηκε κατάφερε και πέρασε στη Σάμο. Από τον εκεί καταυλισμό μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη, στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη βάση μις απόφασης επανένωσης με το σύζυγο της.

 

Η ιστορία του ναυαγίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου και αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του βρέφους, η γνωστή οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα» με ανακοίνωση της ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε σταματήσει για δύο σχεδόν ώρες τα μέλη της που κατευθύνονταν για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια στους ναυαγούς πρόσφυγες. Όπως η οργάνωση είχε αναφέρει «είναι άγνωστο αν το δύο μηνών βρέφος θα κατάφερνε να επιβιώσει αν του παρέχονταν οι αναγκαίες φροντίδες υγείας δύο ώρες νωρίτερα».

Η ανακοίνωση των «Γιατρών χωρίς σύνορα» ανέφερε ακόμα ότι 16 άτομα που είχαν φτάσει στη Λέσβο με την ίδια βάρκα και παρέμεναν αγνοούμενα.

Μια από αυτά τα αγνοούμενα άτομα όπως αποδείχθηκε ήταν η μητέρα του παιδιού και σύζυγος του Σάμουελ η οποία αποδεδειγμένα πλέον επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία πιθανά μαζί με τα υπόλοιπα 15 «αγνοούμενα» άτομα. Εκτός από την επαναπροώθηση της από τις ακτές της Λέσβου δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Η γυναίκα από τα Φαρά βρέθηκε ξανά πίσω στην Τουρκία ενώ ο άνδρας της με τον οποίο χωρίστηκαν βίαια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ. Η διαδρομή της στη συνέχεια ξανά από τους δουλέμπορους στη Σάμο και από εκεί η επανένωση της οικογένειας ξανά στη Λέσβο ολοκληρώνει το θαύμα της Ανάστασης που ολοκλήρωσε το Γολγοθά αυτών των ανθρώπων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε επίσης ότι με εκτενή ανακοίνωση είχε απαντήσει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» τονίζοντας πως το δύο μηνών βρέφος είχε πεθάνει εν όσο οι πρόσφυγες ήταν στην θάλασσα. Επίσης αιτιολογούσε την απαγόρευση επί δύο ώρες της προσέγγισης στο σημείο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες αναφέροντας πως η αρχική ενημέρωση για την βάρκα με τους πρόσφυγες προήλθε από τη Μ.Κ.Ο. «Watch The Med – AlarmPhone» σε βάρος της οποία είχε σχηματιστεί δικογραφία για κατασκοπεία το 2020. Δεδομένου αυτού είχαν ληφθεί πρόσθετα  μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της περιοχής από την Αστυνομία!

 

Από μια χώρα φτωχή... με διαμάντια!

Η Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε απ’ όπου ήρθαν ο Σάμουελ και η Ρούθ είναι χώρα της δυτικής Αφρικής. Η ονομασία «Σιέρα Λεόνε» προέρχεται από την πορτογαλική ονομασία της χώρας Serra Leoa, που σημαίνει Οροσειρά των Λεόντων.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα η Σιέρα Λεόνε ήταν στρατηγικό λιμάνι για το δουλεμπόριο μεταξύ ηπείρων. Ως το 1961 που ανεξαρτητοποιήθηκε ήταν Αγγλικό προτεκτοράτο ενώ την περίοδο 1991-2000 υπέφερε από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Προκειμένου να θέσει τέλος στον εμφύλιο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι βρετανικές δυνάμεις προχώρησαν στον αφοπλισμό 17.000 στρατιωτών και ανταρτών.

Η χώρα είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, με μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος. Μολονότι διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα ορυκτών και διαθέτει αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μεγάλα αλιευτικά πεδία, η κοινωνική της δομή είναι υπανάπτυκτη και κοινωνικές ταραχές παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη. Η σημερινή της οικονομία βασίζεται στη γεωργική καλλιέργεια με παραδοσιακούς και καθόλου αποδοτικούς τρόπους (απασχολείται περίπου το 50% του πληθυσμού), ενώ η βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίζεται σε κάποιες μικρές επεξεργασίες πρώτων υλών για εγχώρια κατανάλωση. Παράγονται ρύζι, καφές, κακάο, καρύδες και έλαιο καρίδας και φιστίκια. Μικρή παραγωγή, επίσης, υπάρχει στην κτηνοτροφία και στην αλιεία. Η εξόρυξη διαμαντιών παραμένει ο μοναδικός τρόπος εισροής ξένου συναλλάγματος, καθώς καλύπτει πάνω από το 50% του συνόλου των εξαγωγών. Η οικονομία της εξακολουθεί να βασίζεται στη βοήθεια που αποστέλλουν διεθνείς οργανισμοί και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις εσωτερικές αναταραχές.

 

* Με φωτο και πληροφορίες από το Γιάννη Παυλή

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ομιλία του ιεροκήρυκα πατήρ Γεώργιου Σχοινά στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη με θέμα «Πώς πορευόμαστε στον σύγχρονο κόσμο»
Ομιλία του ιεροκήρυκα πατήρ Γεώργιου Σχοινά στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών στη Μυτιλήνη

Το Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας αναδεικνύει τον ρόλο της γαλλικής γλώσσας ως γέφυρας πολιτισμού, γνώσης και ευρωπαϊκής συνείδησης
Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών στη Μυτιλήνη
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλευρό της Σαμάρ και του Ohana στην Ερεσό

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρεμβαίνει για τα γεγονότα στην Ερεσό, καταγγέλλει στοχοποίηση και δηλώνει έμπρακτη συμπαράσταση
Στο πλευρό της Σαμάρ και του Ohana στην Ερεσό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη

Από τα 29 αποτελέσματα εξετάσεων που γνωστοποιήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, τα 28 ήταν αρνητικά
Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη
ΥΓΕΙΑ

Η ΔΗΠΑΚ γιατρών ζητά δημόσιο έλεγχο στην Υγεία με αφορμή την υπόθεση Μαζωνάκη

Η παράταξη συνδέει την τραγική υπόθεση με τη συζήτηση για την ιδιωτική υγεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την προστασία των ασθενών
Η ΔΗΠΑΚ γιατρών ζητά δημόσιο έλεγχο στην Υγεία με αφορμή την υπόθεση Μαζωνάκη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου

Περισσότερος χρόνος για ΟΤΑ και συλλογικούς φορείς να υποβάλουν προτάσεις για έργα δημόσιου χαρακτήρα – Στις 15:00 λήγει η νέα προθεσμία
Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Με μια ταινία μυθοπλασίας για την οδική ασφάλεια ξεχώρισε το περσινό ΣΤ2 – Στις 27 Νοεμβρίου η απονομή των βραβείων στην Αθήνα
Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η ζωή συνεχίζεται στο Οικοτροφείο Alzheimer Λέσβου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, το Οικοτροφείο Α3 Λέσβου στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για τη μνήμη, την αξιοπρέπεια και τη ζωή που συνεχίζεται πέρα από τη διάγνωση
Η ζωή συνεχίζεται στο Οικοτροφείο Alzheimer Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα

Διαδραστική ημερίδα από τον Σύλλογο «ΑΗΧΟΣ» την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα

Με σακούλες και διάθεση προσφοράς, οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβαν δράση για καθαρότερους δημόσιους χώρους
Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα