× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Γολγοθάς και η Ανάσταση ενός ζευγαριού προσφύγων

Από τη Σιέρα Λεόνε, στο ναυάγιο στα Φαρά της Γέρας, στο θάνατο του παιδιού τους, στην επαναπροώθηση στην Τουρκία μόνο της γυναίκας, στο ξαναπέρασμά της στη Σάμο, στην επανένωση του ζευγαριού στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης κι από εκεί στη βάπτιση της ανήμερα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/4/2023

Ο Γολγοθάς και η Ανάσταση ενός ζευγαριού προσφύγων
' χρόνος ανάγνωσης

Στην εκκλησία των καθολικών της Μυτιλήνης στη διάρκεια της αναστάσιμης λειτουργίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου βαφτίστηκε χριστιανή μια προσφύγισσα από την Αφρικανική Σιέρα Λεόντε. Το νέο χριστιανικό όνομα της, Ρούθ.

Παρών στο γάμο και ο άνδρας της ο Σάμουελ, χριστιανός από τη Σιέρα Λεόνε με τον οποίο ξεκίνησαν πριν μήνες το ταξίδι τους, από την πατρίδα τους για τη γη της επαγγελίας την Ευρώπη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου επιχείρησαν να περάσουν από τις Μικρασιατικές Τούρκικες ακτές στη Λέσβο. Οι δυο τους μαζί με άλλους σαν αυτούς και το μόλις δυο μηνών παιδί τους. Η βάρκα που επέβαιναν ναυάγησε προσκρούοντας στα βράχια της ακτής στην περιοχή Φάρα δυτικά της εισόδου του κόλπου της Γέρας. Το βρέφος βρέθηκε νεκρό. Ο Σάμουελ βρέθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ κι η Ρουθ χωρίστηκε από τον άνδρα της και... ξαναβρέθηκε στην Τουρκία!

Η διήγηση των γεγονότων από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες 16 Απριλίου, πραγματικά συγκλονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρουθ επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία. Εκεί όπως λέει έμεινε κρατούμενη και όταν απελευθερώθηκε κατάφερε και πέρασε στη Σάμο. Από τον εκεί καταυλισμό μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη, στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη βάση μις απόφασης επανένωσης με το σύζυγο της.

 

Η ιστορία του ναυαγίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου και αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του βρέφους, η γνωστή οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα» με ανακοίνωση της ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε σταματήσει για δύο σχεδόν ώρες τα μέλη της που κατευθύνονταν για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια στους ναυαγούς πρόσφυγες. Όπως η οργάνωση είχε αναφέρει «είναι άγνωστο αν το δύο μηνών βρέφος θα κατάφερνε να επιβιώσει αν του παρέχονταν οι αναγκαίες φροντίδες υγείας δύο ώρες νωρίτερα».

Η ανακοίνωση των «Γιατρών χωρίς σύνορα» ανέφερε ακόμα ότι 16 άτομα που είχαν φτάσει στη Λέσβο με την ίδια βάρκα και παρέμεναν αγνοούμενα.

Μια από αυτά τα αγνοούμενα άτομα όπως αποδείχθηκε ήταν η μητέρα του παιδιού και σύζυγος του Σάμουελ η οποία αποδεδειγμένα πλέον επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία πιθανά μαζί με τα υπόλοιπα 15 «αγνοούμενα» άτομα. Εκτός από την επαναπροώθηση της από τις ακτές της Λέσβου δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Η γυναίκα από τα Φαρά βρέθηκε ξανά πίσω στην Τουρκία ενώ ο άνδρας της με τον οποίο χωρίστηκαν βίαια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ. Η διαδρομή της στη συνέχεια ξανά από τους δουλέμπορους στη Σάμο και από εκεί η επανένωση της οικογένειας ξανά στη Λέσβο ολοκληρώνει το θαύμα της Ανάστασης που ολοκλήρωσε το Γολγοθά αυτών των ανθρώπων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε επίσης ότι με εκτενή ανακοίνωση είχε απαντήσει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» τονίζοντας πως το δύο μηνών βρέφος είχε πεθάνει εν όσο οι πρόσφυγες ήταν στην θάλασσα. Επίσης αιτιολογούσε την απαγόρευση επί δύο ώρες της προσέγγισης στο σημείο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες αναφέροντας πως η αρχική ενημέρωση για την βάρκα με τους πρόσφυγες προήλθε από τη Μ.Κ.Ο. «Watch The Med – AlarmPhone» σε βάρος της οποία είχε σχηματιστεί δικογραφία για κατασκοπεία το 2020. Δεδομένου αυτού είχαν ληφθεί πρόσθετα  μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της περιοχής από την Αστυνομία!

 

Από μια χώρα φτωχή... με διαμάντια!

Η Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε απ’ όπου ήρθαν ο Σάμουελ και η Ρούθ είναι χώρα της δυτικής Αφρικής. Η ονομασία «Σιέρα Λεόνε» προέρχεται από την πορτογαλική ονομασία της χώρας Serra Leoa, που σημαίνει Οροσειρά των Λεόντων.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα η Σιέρα Λεόνε ήταν στρατηγικό λιμάνι για το δουλεμπόριο μεταξύ ηπείρων. Ως το 1961 που ανεξαρτητοποιήθηκε ήταν Αγγλικό προτεκτοράτο ενώ την περίοδο 1991-2000 υπέφερε από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Προκειμένου να θέσει τέλος στον εμφύλιο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι βρετανικές δυνάμεις προχώρησαν στον αφοπλισμό 17.000 στρατιωτών και ανταρτών.

Η χώρα είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, με μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος. Μολονότι διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα ορυκτών και διαθέτει αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μεγάλα αλιευτικά πεδία, η κοινωνική της δομή είναι υπανάπτυκτη και κοινωνικές ταραχές παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη. Η σημερινή της οικονομία βασίζεται στη γεωργική καλλιέργεια με παραδοσιακούς και καθόλου αποδοτικούς τρόπους (απασχολείται περίπου το 50% του πληθυσμού), ενώ η βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και περιορίζεται σε κάποιες μικρές επεξεργασίες πρώτων υλών για εγχώρια κατανάλωση. Παράγονται ρύζι, καφές, κακάο, καρύδες και έλαιο καρίδας και φιστίκια. Μικρή παραγωγή, επίσης, υπάρχει στην κτηνοτροφία και στην αλιεία. Η εξόρυξη διαμαντιών παραμένει ο μοναδικός τρόπος εισροής ξένου συναλλάγματος, καθώς καλύπτει πάνω από το 50% του συνόλου των εξαγωγών. Η οικονομία της εξακολουθεί να βασίζεται στη βοήθεια που αποστέλλουν διεθνείς οργανισμοί και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις εσωτερικές αναταραχές.

 

* Με φωτο και πληροφορίες από το Γιάννη Παυλή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν στη μνήμη της Μικρασίας

Η αφετηρία δόθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου από τη γραφική Κουντουρουδιά όπου 89 κολυμβητές κάθε ηλικίας διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή έως το Πέραμα της Γέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμή στην Αγία Παρασκευή από τους απογόνους του Κιοστέ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων Μυτιλήνης τίμησε την πολιούχο του χωριού των προγόνων με εικόνες-κειμήλια από τη Μικρασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο δύο γυναικών για παράνομο εμπόριο

Δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος στην Αγιάσο για κλοπή και οπλοκατοχή

Εκκρεμούσαν καταδίκες εις βάρος του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός στη Μυτιλήνη

Χτύπησε «κόκκινο» στο αλκοτέστ -Σύλληψη 65χρονου για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωτιές από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Μια χρονιά με δυσκολίες, στερήσεις και όνειρα για το μέλλον περιγράφουν απόφοιτοι του σχολείου που ετοιμάζουν βαλίτσες για υψηλόβαθμες σχολές σε όλη την Ελλάδα