× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρατήρηση πουλιών στους υγρότοπους της Δυτικής Λέσβου

Τη Λαμπροβδομάδα Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Απριλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2023

Παρατήρηση πουλιών στους υγρότοπους της Δυτικής Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Απρίλιος συμπίπτει με το απόγειο της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών για την Λέσβο. Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, πρώτα τα υγροτοπικά πουλιά και ακόλουθα όλα τα υπόλοιπα ξεκινούν να περνάνε από της περιοχή μας για να βρεθούν και να φωλιάσουν βορειότερα (από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Σκανδιναβία), και φυσικά κάποια παραμένουν να φωλιάσουν στη Λέσβο (λ.χ. χελιδόνια, πελαργοί). Αυτές τις μέρες περνάνε διάφορα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά (Μαχητές, Βαλτότρυγγες, Λιμόζες, Πορφυροτσικνιάδες, Χαλκόκτες, Σαρσέλες κ.ά.) και εκατοντάδες χελιδόνια και σουσουράδες, Καστανολαίμηδες, Σταχτοπετροκλήδες και άλλα μικρόπουλα, ενώ στους υγροτόπους μας έχουν φτάσει τα πουλιά που θα φωλιάσουν (Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Ποταμογλάρονα κ.ά.). Το κύμα αυτών μεταναστευτικών πουλιών που εκδηλώνεται μέχρι και τα μέσα με τέλη Μαΐου, ταυτίζεται με το κύμα των επισκεπτών παρατηρητών πουλιών που φτάνουν στο νησί μας από χώρες ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία.

Με αφορμή τις ημέρες των διακοπών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σας προσκαλούν σε εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής. Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 & την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, στις 16:00-20:00 (μπορείτε να συμμετέχετε σε δύο ομάδες, στις 16:00 και τις 18:00), με τις δύο ομάδες των εξορμήσεων να μην υπερβαίνουν τα 15 άτομα, και μετά από δήλωση συμμετοχής. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι στο παρατηρητήριο από τη δυτική πλευρά της αλυκής (Νο 3), στο δρόμο που οδηγεί στο αλάτι και θα κινηθούμε στη δυτική και νότια πλευρά της αλυκής, επισκεπτόμενοι και το επόμενο παρατηρητήριο (Νο 2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Για το έτος που διανύουμε προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: [email protected].

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου λόγω τεχνικών εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Παναγιώτης Χριστόφας στηρίζει τη διασύνδεση των Λέσβιων της διασποράς με τον τόπο τους – Θερμή υποδοχή και διάθεση συνεργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Έργα ανάσα 495.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ σε Πολιχνίτο και Γέρα

Πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την πρώτη χρηματοδότηση, βάσει του φακέλου προτάσεων έργων που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη στη σύσκεψη για τη λειψυδρία, τον περασμένο Μάιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ