× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το τμήμα Περιβάλλοντος αναζητά «ευήκοα ώτα»

Πλήρης επιβεβαίωση της αποκάλυψης του «Ν» σχετικά με το ενοίκιο που ζητά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η «μνημονιακή» ΕΤΑΔ Α.Ε για τη χρήση των εγκαταστάσεων του παλιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ στο «Λόφο του πανεπιστημίου» της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/4/2023

Το τμήμα Περιβάλλοντος αναζητά «ευήκοα ώτα»

Την περασμένη Κυριακή, το «Ν» αποκάλυψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο  η «διαβόητη» μνημονιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε) ζητά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την καταβολή ενοικίου προκειμένου να συνεχίσει να χρησιμοποιεί, το πρώην ξενοδοχείο «Ξενία» στη Μυτιλήνη που εδώ και 25 περίπου χρόνια ταυτίστηκε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μ επιτολή του στο «Ν» ο Πρόεδρος του τμήματος περιβάλλοντος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Νάσος Στασινάκης επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα και αποκαλύπτει ότι από το Δεκέμβριο του 2019 με επιστολή της η Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου ζήτησε τη δωρεάν παραχώρηση του κηρίου για άλλα 25 χρόνια δεδομένου του ότι για την επισκευή των κτηρίων έχουν δαπανηθεί 4,8 εκατομμύρια ευρώ με τιμές του χρόνου εκτέλεσης των έργων. Αλλά όπως σημειώνεται «από τότε έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος επί του θέματος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τμήματος περιβάλλοντος «ευθύνη για την παρατηρούμενη στασιμότητα έχει και η ΕΤΑΔ Α.Ε. αλλά και η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που παρά τις συνεχείς οχλήσεις εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, θεώρησε το θέμα δευτερεύον αποφεύγοντας να εμπλέξει στις συζητήσεις την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς και τους τοπικούς βουλευτές. Αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές σε όλους μας πως το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί πολιτική λύση». Όπως ο κ. Στασινάκης τονίζει: «η σημερινή στάσιμη κατάσταση, εφόσον συνεχιστεί, ενδέχεται να δημιουργήσει στο μέλλον ορισμένα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τη λήψη χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων του συγκροτήματος ‘Ξενία’».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλήρης επιστολή του Προέδρου του τμήματος Περιβάλλοντος στο «Ν» έχει ως εξής:

Με αφορμή το δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που διευθύνετε σχετικά με την επιστολή της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε) προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υποχρέωση καταβολής  μισθώματος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προς το ΕΤΑΔ για την χρήση του κτιρίου Ξενία, θα ήθελα να δώσω μερικές χρήσιμες πληροφορίες στους αναγνώστες σας.

Το 1994 με Υπουργική Απόφαση (521188/135, ΦΕΚ 614/Β/8-8-1994) παραχωρήθηκε κατά χρήση για 25 έτηχωρίς αντάλλαγμα, το ΞΕΝΙΑ Μυτιλήνης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκειμένου αυτό να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες. Η παραχώρηση έληξε στα μέσα του 2020. Το συγκρότημα του Ξενία Μυτιλήνης αποτελείται από δύο κτίρια (Ξενία Α΄ και Ξενία Β’) που χτίστηκαν το 1962-1963 και το 1968-1971, αντίστοιχα. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης από τον ΕΟΤ, το Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε ριζική ανάπλαση και επισκευή των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, δαπανώντας σημαντικούς εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι υπερβαίνουν συνολικά τα 4.800.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 17.12.2019 με επιστολή της ζήτησε από το ΕΤΑΔ την παράταση της παραχώρησης για 25 επιπλέον έτη με όρους ίδιους με αυτούς της αρχικής παραχώρησης. Από τότε έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος επί του θέματος.  

Κατά την άποψή μου, ευθύνη για την παρατηρούμενη στασιμότητα έχει και η ΕΤΑΔ Α.Ε. αλλά και η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που παρά τις συνεχείς οχλήσεις εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, θεώρησε το θέμα δευτερεύον αποφεύγοντας να εμπλέξει στις συζητήσεις την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς και τους τοπικούς βουλευτές. Αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές σε όλους μας πως το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί πολιτική λύση.

Η σημερινή στάσιμη κατάσταση, εφόσον συνεχιστεί, ενδέχεται να δημιουργήσει στο μέλλον ορισμένα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τη λήψη χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων του συγκροτήματος «Ξενία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα όμως από αυτό, προσωπικά θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό ΚΑΙ σε επίπεδο συμβολισμού.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος αποτελεί ένα εμβληματικό Τμήμα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές στη χώρα. Το μακρινό 1986 ήταν το πρώτο Τμήμα στην Ελλάδα που προσέφερε προπτυχιακές περιβαλλοντικές σπουδές στην Ελληνική μαθητική κοινότητα εφαρμόζοντας στην πράξη καλές πρακτικές πανεπιστημίων του εξωτερικού. Μέλη του διατέλεσαν Πρυτάνεις που διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα εξωστρεφές  Ίδρυμα με 18 Τμήματα σε 6 νησιά του Αρχιπελάγους.

Σε ότι αφορά στο εκπαιδευτικό του αποτύπωμα, το Τμήμα έχει έως σήμερα εκπαιδεύσει με επιτυχία περισσότερους από 2.500 νέους και νέες, απονέμοντας πτυχία, μεταπτυχιακούς τίτλους ειδίκευσης και διδακτορικά διπλώματα στις περιβαλλοντικές επιστήμες.

Η έρευνα που πραγματοποιείται στους χώρους του καλύπτει όλα τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτά περιγράφονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ζητήματα όπως η αξιολόγηση των επιπτώσεων και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της φύσης, η πρόληψη, αποτίμηση και αποκατάσταση της ρύπανσης, η  βιώσιμη διαχείριση πόρων, αποβλήτων και ενέργειας μελετώνται διεξοδικά και τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζονται σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Αξίζει να γίνει γνωστό στους αναγνώστες σας πως περισσότερα από 900 άρθρα έχουν δημοσιευτεί από τα μέλη του Τμήματος σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι συγκεκριμένες εργασίες έχουν λάβει σημαντική διεθνή αναγνώριση (αριθμός ετεροαναφορών μεγαλύτερος από 25.000).

Παράλληλα με την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών, το Τμήμα Περιβάλλοντος διαχρονικά συμβάλειστη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, συμμετέχει στην επίλυση σύνθετων περιβαλλοντικών προβλημάτων που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, εκπαιδεύει Δημόσιους Λειτουργούς και Επιχειρήσεις σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενημερώνει μαθητές, μαθήτριες και πολίτες συμβάλλοντας στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Όλα αυτά ακολουθώντας τις αρχές της αξιοκρατίας και του σεβασμού της αντίθετης άποψης και σεβόμενο πάντα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που δαπανώνται για την παροχή υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση