× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μετά το λιμάνι, «βάζουν χέρι» και στο Πανεπιστήμιο

Η «μνημονιακή» ΕΤΑΔ Α.Ε ζητά ενοίκιο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη χρήση του παλιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ για τις ανάγκες του τμήματος περιβάλλοντος στο «Λόφο του πανεπιστημίου». Και οι φορείς με πρώτο το Δήμο Μυτιλήνης «εκκωφαντικά» σιωπούν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/4/2023

Μετά το λιμάνι, «βάζουν χέρι» και στο Πανεπιστήμιο

Την καταβολή ενοικίου προκειμένου να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, ζητά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η «διαβόητη» μνημονιακή Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε). Ο λόγος για το πρώην ξενοδοχείο «Ξενία» στη Μυτιλήνη που εδώ και 25 περίπου χρόνια ταυτίστηκε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο ξενοδοχείο όπως είναι γνωστό στη δεκαετία του 1990 παραχωρήθηκε ως προς τη χρήση του από  τον ιδιοκτήτη του που ήταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το οποίο και το ενέταξε σε προγράμματα, ανακαινίζοντας το συγκρότημα εκ βάθρων, στεγάζοντας δε εκεί, το τμήμα Περιβάλλοντος. Ακολούθησε η ανέγερση των νέων κτηρίων και η μετατροπή στον πάλαι ποτέ «λόφο ΞΕΝΙΑ» του πανεπιστημιακού συγκροτήματος στο οποίο χτυπά η καρδιά της ανώτατης εκπαίδευσης στο Αιγαίο. Κάπως έτσι ο λόφος του Αϊ Γιάννη του Μόθωνα, από «λόφος ΞΕΝΙΑ» λειτουργεί πλέον σήμερα ως τοπόσημο του νησιού με την ονομασία «Λόφος Πανεπιστημίου».

Αυτό όμως και προπάντων η σημασία του Πανεπιστημίου για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου, για την επιστημονική του αξία αλλά και για τους εθνικούς λόγους που αυτό ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να διεκδικεί η ΕΤΑΔ Α.Ε που λυμαίνεται τη δημόσια περιουσία και στη Λέσβο ως αποτέλεσμα της τελευταίας οικονομικής κρίσης, ενοίκιο για τη χρήση του ΞΕΝΙΑ από το πανεπιστήμιο. Ειδάλλως... αλήθεια ειδάλλως τι; Θα προχωρήσει σε έξωση;

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με επιστολή της ΕΤΑΔ Α.Ε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα γίνεται γνωστό πως «δυνάμει του άρθρου 196 του Ν.4389/2016, αλλά και του Κανονισμού εκμισθώσεων, μισθώσεων, παραχωρήσεων, εκποιήσεων, ανταλλαγών, αγορών και αντιπαροχών της ΕΤΑΔ Α.Ε., όπως ισχύει σήμερα, τα ακίνητα διαχειριστικής αρμοδιότητας της Εταιρείας, δεν παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος. Συνεπώς, σε περίπτωση που επιθυμείτε τη μίσθωση του εν θέματι ακινήτου, αυτή μπορεί να εξεταστεί, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΤΑΔ, με την προϋπόθεση υποβολής εκ μέρους σας σχετικού αιτήματος εγκεκριμένου από το οικείο σας όργανο εκπροσώπησης.».

Κοινώς ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ η καταβολή ενοικίου από ένα ίδρυμα σε κρίση. Δεδομένης της κατάστασης σε αυτό που έχει δημιουργήσει η πολιτική της Κυβέρνησης ενάντια στα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής και τους άλλους πειραματισμούς των νόμων της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως. Ας σημειωθεί ότι εδώ και πολλούς μήνες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι στην ουσία ακέφαλο αφού σε εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως αδυνατεί να εκλέξει Πρυτανικές αρχές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην ίδια επιστολή η ΕΤΑΔ Α.Ε η οποία κατά πάσα πιθανότητα αγνοεί το ακίνητο το οποίο κατά τα άλλα έχει στην ιδιοκτησία της ζητά: «Στο πλαίσιο ελέγχου και παρακολούθησης των παραχωρήσεων ακινήτων, διαχειριστικής αρμοδιότητας της ΕΤΑΔ ΑΕ, μεταξύ των οποίων και η προαναφερόμενη (σ.σ το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ), παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε εντός μηνός από τη λήψη του παρόντος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Πλήρη τεχνικό φάκελο, που να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση και φωτογραφική αποτύπωση, αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου (αναλυτική περιγραφή/καταγραφή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, των εργασιών που έχουν γίνει στο ακίνητο με αναφορά σε στοιχεία νομιμότητας, τοπογραφικό διάγραμμα).

2. Να προσκομισθούν όλες οι άδειες (οικοδομικές, δηλώσεις τακτοποίησης, λειτουργίας, κλπ),

3. Να αποσταλεί το εν ισχύ ασφαλιστήριο καθώς και η απόδειξη είσπραξης των ασφαλίστρων,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Να μας γνωρίσετε αν υφίσταται ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση εντός του παραχωρημένου ακινήτου, όπως κυλικείο κ.α. Αναφορικά με το αίτημα παράτασης της παραχώρησης του Ξενία Μυτιλήνης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Για όλα τα παραπάνω πάντως ας σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς της όπως οι βουλευτές και προπάντων ο κυβερνητικός βουλευτής και οι φορείς της αυτοδιοίκησης είναι πολύ απλά.... «αλλού».

Φαίνεται πως μετά το λιμάνι της πόλης της Μυτιλήνης που «εν μια νυκτί» και αδιαμαρτύρητα από το Δήμο Μυτιλήνης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όρισε ως «αρχή σχεδιασμού» το «μνημονιακό» υπερταμείο ΤΑΙΠΕΔ ήρθε η ώρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των υποδομών του. Φανερός στόχος η παραπέρα υποβάθμιση του αφού το όποιο κόστος ενοικίασης μιας υποδομής πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θα επιβαρύνει τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Σε όφελος των ιδιωτικών πανεπιστημίων που η Κυβέρνηση ονειρεύεται να επιτρέψει τη λειτουργία του τροποποιώντας για αυτό ακόμα και το Σύνταγμα.

Για το πόσο θα είναι αυτό το ενοίκιο που θα ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να σημειώσουμε ότι μόνο για τα ελάχιστα τετραγωνικά του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης καταβάλλεται στην ιδιοκτήτρια και αυτού του ακινήτου ΕΤΑΔ. Α.Ε.  ετήσιο μίσθωμα σχεδόν 20.000 ευρώ!

 

 

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, «η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΤΑΔ είναι 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο) και λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον υιοθετώντας κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Κύριος σκοπός της ΕΤΑΔ είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της στοχεύοντας τόσο στη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας όσο και στην προστασία του φυσικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.».

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Απαραίτητος ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη ανηλίκου στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Τραυμάτισε με σιδερογροθιά έναν 23χρονο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στα Κέντρα Υγείας

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες με τον Γιάννη Ζαφειρίου, παραχώρησαν συνέντευξη η Ζήνα Κακναβάτου γενική ιατρός-Διευθύντρια του ΕΣΥ και η Γιάννα Χωριανοπούλου αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στη Μυτιλήνη

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο στις 28 και 29 Ιουνίου 2024
ΥΓΕΙΑ

Έρχονται εκλογές στο σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ο πρώην πρόεδρος Στρατής Κλεάνθης ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Νέας Ενωτικής Κίνησης
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ερευνητικές δράσεις, νέες τεχνολογίες και μουσεία»

Εκδήλωση στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Διαχρονικός αγώνας για τους Αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αφορμή την επέτειο λήξης του 2ου Παγκοσμίου πολέμου