× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Ειρηνοδικείο Λήμνου»

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και η Μαρία Κομνηνάκα για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Ειρηνοδικείο Λήμνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/4/2023

«Αμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Ειρηνοδικείο Λήμνου»

Ερώτηση που αφορά στην κάλυψη των θέσεων του Ειρηνοδικείου της Λήμνου και απευθύνεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατέθεσαν βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του  ΚΚΕ, ανάμεσά τους και η Μαρία Κομνηνάκα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δικαστικών Υπηρεσιών όλης της χώρας έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, οδηγώντας στην εντατικοποίηση της εργασίας των υπηρετούντων υπαλλήλων, στην ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών και σε σοβαρές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τα παραπάνω επισημάναμε σε ερώτηση που καταθέσαμε στις 8-4-2021 και από τότε η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά χειροτέρεψε κι άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση, αγνοώντας την άμεση ανάγκη για την κάλυψη των κενών, επέλεξε να νομοθετήσει μια νέα διαδικασία πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων μέσω της εισαγωγής τους στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Στην ουσία, πρόκειται για μια διαδικασία αποκλεισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, επιβάλλει στους υποψηφίους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα (στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού και στην Αθήνα για το δεύτερο στάδιο) κ. ά.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των είκοσι ημερών ήταν υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν ένα πλήθος πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και ιατρικών γνωματεύσεων, απλά για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός υποψηφίων έχει ήδη αποκλειστεί καθώς το πιστοποιητικό ψυχικής υγείας που προσκόμισαν «δεν εκδόθηκε από διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, όπως προβλέπει η διάταξη του άρθρου 55Η παρ.3 N. 4871/2021, όπως ισχύει σήμερα».

Με δεδομένα τα παραπάνω, η σχετική προκήρυξη (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος ΑΣΕΠ, 7/9.3.2023) προβλέπει την εισαγωγή μόλις 311 εκπαιδευόμενων (όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης) στην ΕΣΔΙ, αν και τα οργανικά κενά είναι περίπου δεκαπλάσια. Είναι προφανές ότι η προκήρυξη αυτή δε θα καλύψει σε καμία περίπτωση τα κενά που υπάρχουν και που καθιστούν έως αδύνατη τη λειτουργία ορισμένων δικαστικών υπηρεσιών.

Η κατανομή αυτών των ελάχιστων θέσεων, μάλιστα, δεν περιλαμβάνει  υπηρεσίες που κυριολεκτικά «στενάζουν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ειρηνοδικείου Λήμνου, όπου υπηρετεί μία μόνο γραμματέας, αφού εδώ και 3 χρόνια η δεύτερη οργανική θέση, που προβλέπεται στο οργανόγραμμα, δεν έχει καλυφθεί. Πλην της εξυπηρέτησης της έδρας του Ειρηνοδικείου, η μία και μόνη υπάλληλος τηρεί πρακτικά συνεδριάσεων της μεταβατικής έδρας του Μονομελούς και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης (όταν συνεδριάζουν στη Μεταβατική Έδρα της Λήμνου), του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης (ΜΕΛ) και του Δικαστηρίου Ανηλίκων, καλύπτοντας ταυτόχρονα όλες τις διοικητικές ανάγκες (κατάθεση δικογράφων, χορήγηση απογράφων, αντιγράφων αποφάσεων, δημοσίευση διαθηκών, δηλώσεις αποποίησης κληρονομίας, χορήγηση πιστοποιητικών κάθε φύσης, γραμματειακή υποστήριξη προανακριτικού έργου Πταισματοδίκη, κ.α.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο φόρτο εργασίας και στο πλήθος των αντικειμένων που καλύπτει η μοναδική γραμματέας, προστίθεται και η αδυναμία αναπλήρωσής της σε περίπτωση άδειας αυτής, γεγονότα που καθιστούν τη λειτουργία της υπηρεσίας ιδιαίτερα προβληματική.

Αν και όλα αυτά είναι γνωστά, εντούτοις στην ως άνω προκήρυξη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το Ειρηνοδικείο της Λήμνου. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών στις δικαστικές υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου Λήμνου με μόνιμο προσωπικό». 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου