× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αμαρουσίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Απολιθωμένο Δάσος και τους Υγροτόπους της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2023

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αμαρουσίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και τους υγρότοπους της Λέσβου πραγματοποίησαν μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αμαρουσίου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς κ. Βασιλική Σκυλάκη και κ. Καλλιόπη Σπανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαθητές κάνοντας ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο, γνώρισαν τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές συνοδευόμενοι από τη Γεωλόγο του Μουσείου κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρατήρησαν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως το μεγάλο ηφαίστειο της Βατούσας, τα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύος, τα μεγάλα ρήγματα της Λέσβου και ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και των πετρωμάτων του Γεωπάρκου Λέσβου.

Στον υγρότοπο του Κόλπου Καλλονής συμμετείχαν σε δραστηριότητα παρατήρησης πουλιών ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τα πουλιά και τη σημασία του υγρότοπου για τη διαμονή των μεταναστευτικών πουλιών από την κα. Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο και τον κ. Κώστα Πολυπαθέλλη, Βιολόγο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, γνώρισαν τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, τα διαφορετικά είδη απολιθωμένων φυτών και τα ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολούθως, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν αρχικά στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή και οδήγησαν στην απολίθωση του πλούσιου δάσους. Μέσα από τα απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου γνώρισαν την εξέλιξη των φυτών στη γη, την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Οι μαθητές με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν στη συνέχεια με την υποστήριξη των συντηρητών του Μουσείου κα. Ελένης Κουνιαρέλλη, κ. Νίκου Γραμμενόπουλου και κ. Γιάννη Χωραφά σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή στο Μουσείο, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση ενός τμήματος απολιθωμένου κορμού.

Παράλληλα συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου με την υποστήριξη της κα. Εβίτας Τσονίδου, Γεωλόγου, του κ. Στρατή Ζγουρνιού, Δασοπόνου και του κ. Νίκου Γραμμενόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν για τους μαθητές μια μεγάλη βιωματική εμπειρία καθώς μέσω της άσκησης ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις και εκδήλωσαν την επιθυμία τους να επισκεφτούν σύντομα στο μέλλον το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα