× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με ιδιαίτερη αναφορά στις 76 ενστάσεις επί των 89 ενστάσεων της Λέσβου

Καταγγελία της ΟΛΜΕ για την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2023

Με ιδιαίτερη αναφορά στις 76 ενστάσεις επί των 89 ενστάσεων της Λέσβου

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τις επιλογές των Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ως απόδειξη της «προχειρότητας» που επιδείχτηκε κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στη Λέσβο. Όπου όπως τονίζεται «η ΕΛΜΕ Λέσβου καταγγέλλει ότι για την μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών και Διευθυντριών κατατέθηκαν 76 ενστάσεις σε σύνολο 89 αιτήσεων που οδήγησαν στην μετέπειτα αναγνώριση και μοριοδότηση μάλιστα μιας σειράς δικαιολογητικών που όπως φαίνεται λανθασμένα δεν υπολογίστηκαν, ενώ δεν έγινε το ίδιο για μία σειρά ακόμα πραγματικών τυπικών προσόντων, που τελικά δεν λήφθηκαν υπόψη χωρίς αιτιολόγηση».

Στην ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ αναφέρει:

«Μετά από σειρά παρατάσεων, αναβολών και ματαιώσεων ξεκίνησε από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών και Διευθυντριών σχολικών μονάδων με την υποβολή περίπου 11.000 αιτήσεων σε όλη την εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προχειρότητα με την οποία η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης αναδείχθηκε από την πρώτη στιγμή:

Τα συμβούλια επιλογής έχουν συγκροτηθεί – για πρώτη φορά- χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου αλλά μόνο με διορισμένα μέλη και σε πολλές περιπτώσεις με αδιαφανείς διαδικασίες. Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας είναι η συμμετοχή των αιρετών του κλάδου μας στα συμβούλια επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης

Ενώ η διαδικασία ήταν  σε εξέλιξη το Υπουργείο συνέχιζε  να βγάζει διευκρινιστικές οδηγίες που άλλαζαν  τα δεδομένα τη στιγμή που αρκετοί εκπαιδευτικοί είχαν  ήδη οριστικοποιήσει την αίτησή τους. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του στις 22/12/2022 είχε τονίσει ότι η διαδικασία αυτή είναι απαράδεκτη! Οι «κανόνες του παιχνιδιού» πρέπει να είναι ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή που ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο και οι αντιφατικές δηλώσεις – διευκρινίσεις  των «υπευθύνων», οδήγησαν στη διαφορετική για κάθε συμβούλιο επιλογής μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων και στην κατάργηση της αρχής της  ίσης αντιμετώπισης των υποψηφίων!

Το τελευταίο διάστημα και ενώ έχουν ήδη εξαγγελθεί οι βουλευτικές εκλογές για τις 21/5/2023 πληθαίνουν οι καταγγελίες από τις τοπικές ΕΛΜΕ και από υποψήφιους/ες για σωρεία παρατυπιών στην μοριοδότηση αλλά και στη διαδικασία των συνεντεύξεων από τα διορισμένα και ελεγχόμενα Συμβούλια Επιλογής. Ενδεικτικά η ΕΛΜΕ Λέσβου καταγγέλλει ότι για την μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών και Διευθυντριών κατατέθηκαν 76 ενστάσεις σε σύνολο 89 αιτήσεων που οδήγησαν «στην μετέπειτα αναγνώριση και μοριοδότηση μάλιστα μιας σειράς δικαιολογητικών που όπως φαίνεται λανθασμένα δεν υπολογίστηκαν, ενώ δεν έγινε το ίδιο για μία σειρά ακόμα πραγματικών τυπικών προσόντων, που τελικά δεν λήφθηκαν υπόψη χωρίς αιτιολόγηση».  Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε πολλά συμβούλια επιλογής.

Αποκορύφωμα της παραβίασης των βασικών κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, αποτελεί το γεγονός ότι Διευθυντής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος Συμβουλίου Επιλογής είναι και συγγραφέας βιβλίου (που πωλείται έναντι υψηλού αντίτιμου) για την «επιτυχία» των υποψηφίων διευθυντών/τριων στην «συνέντευξη»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει και τη Δημόσια Εκπαίδευση ως αξιοποιήσιμο κομματικό λάφυρο, θυμίζοντας άλλες εποχές του κομματικού κρατισμού. Ο χώρος της εκπαίδευσης από κατεξοχήν πεδίο δημοκρατικής λειτουργίας και άμεσης συμμετοχής εκπροσώπων του Κλάδου μετατρέπεται, με πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, σε χώρο που ορίζονται όργανα διοίκησης με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία και διαδικασίες που δε συνάδουν με σοβαρό σύγχρονο κράτος.

Για το ΔΣ της ΟΛΜΕ  η επιλογή στελεχών πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και αξιοπιστία σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες της και να μην αντιμετωπίζεται σαν «δούρειος ίππος» για την άλωση της κρατικής μηχανής. Είναι προφανές ότι οι πολύ σοβαρές καταγγελίες δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των διαδικασιών που επιτείνεται και από την μη συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου για τον έλεγχο όλης της διαδικασίας! Είναι επίσης προφανές ότι η επιλογή στελεχών όπως και όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πρέπει να σταματούν σε προεκλογική περίοδο.».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλυκό πορτοκάλι και λικέρ από τους μαθητές της Λουτρόπολης Θερμής

Και φέτος τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν γλυκό κουταλιού και λικέρ από τα πορτοκάλια της αυλής του δημοτικού σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου