× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α

Ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC, και σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές δημόσιας υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2023

Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α
' χρόνος ανάγνωσης

Εκτενή ανακοίνωση έδωσε στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ προκειμένου να απαντήσει στα δημοσιεύματα που αφορούν σε τρία κρούσματα λοίμωξης από αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) που οδήγησαν σε αντίστοιχο αριθμό θανάτων

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο ορισμένα άτομα φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (φορεία). Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν εισέλθει σε μέρη του σώματος που κανονικά είναι στείρα βακτηρίων, προκαλεί σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη (iGAS) που οδηγήσει σε εισαγωγή  στο νοσοκομείο ή ακόμη και σε θάνατο σπανιότερα.

 

Τα μεμονωμένα κρούσματα της λοίμωξης δεν επιτηρούνται, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα πρόληψης ή παρεμβάσεις δημόσιας υγείας σε περίπτωση κρουσμάτων. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στη χώρα μας οι παιδίατροι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στο να θέτουν κλινικά την υποψία της διάγνωσης στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, υπάρχει ευρέως διαθέσιμη εργαστηριακή δυνατότητα διάγνωσης στην κοινότητα με ταχείες δοκιμασίες (strep test) χαμηλού κόστους και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν συχνά αντίστοιχες λοιμώξεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δήλωση στο ECDC σοβαρών κρουσμάτων της λοίμωξης σε παιδιά που οδήγησαν στον θάνατο ζητήθηκε φέτος πρώτη φορά λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Επί του παρόντος, διερευνάται αν η εμφάνιση των κρουσμάτων που καταγράφονται είναι στο πλαίσιο της συνήθους δραστηριότητας του παθογόνου και της αυξημένης εργαστηριακής διερεύνησης μετά την πανδημία, καθώς στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν καταγραφές των σοβαρών κρουσμάτων λοίμωξης από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ο ΕΟΔΥ μετά τη σχετική ενημέρωση του ECDC ενημέρωσε τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τη διαθέσιμη έως τώρα πληροφορία.

 

Η δημοσιοποίηση μεμονωμένων κρουσμάτων που καταλήγουν κατόπιν νόσησης με λοιμώδες νόσημα δεν αποτελεί πρακτική δημόσιας υγείας εκτός και αν στοχεύει σε ενημέρωση και συγκεκριμένη σύσταση προς τον πληθυσμό. Επιπλέον, με την αναφορά μεμονωμένων περιστατικών ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων των οικογενειών.

 

Ως εκ τούτου, με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο μέτρο δημόσιας υγείας ή συγκεκριμένες συστάσεις προς το παρόν για το κοινό πέρα από τη βασική σύσταση τήρησης των κανόνων υγιεινής και επικοινωνίας με τον παιδίατρο που ισχύει για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ανακοίνωση μεμονωμένων σοβαρών λοιμώξεων δεν κρίνεται σκόπιμη.

 

Εντούτοις, επιβεβαιώνουμε ότι έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι στη χώρα που αφορούσαν σε δύο παιδιά  6 ετών και ένα παιδί 19 μηνών χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα.

 

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC, και σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές δημόσιας υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συστηματική δήλωση στο ΕCDC για όσο διάστημα διαρκέσει η ενισχυμένη επιτήρηση σοβαρών λοιμώξεων από iGAS σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύονται εβδομαδιαίως από το ECDC και είναι δημόσια διαθέσιμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τρία νέα τμήματα σε νηπιαγωγεία της Λέσβου

Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη αυξημένων αναγκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Τρία νέα τμήματα σε νηπιαγωγεία της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Έκκληση για ενίσχυση της ασφάλειας στην αποκομιδή απορριμμάτων μετά την τραγική απώλεια ενός κατοίκου της Μυτιλήνης
Συλλυπητήρια από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα διοίκηση στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λέσβου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. με πρόεδρο τον Μιχαήλ Κατανάκη
Νέα διοίκηση στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Περιστατικό μικροβιακής μηνιγγίτιδας στη Λέσβο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύεται γυναίκα από την Κυριακή του Πάσχα
Περιστατικό μικροβιακής μηνιγγίτιδας στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

23 Μαΐου οι εξετάσεις ελληνομάθειας

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα άνω των 16 ετών
23 Μαΐου οι εξετάσεις ελληνομάθειας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

17 νέα «ανοίγματα» στο μηχανογραφικό για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ

Το υπουργείο διευρύνει τα επιστημονικά πεδία, ενώ χιλιάδες θέσεις παραμένουν κάθε χρόνο ακάλυπτες
17 νέα «ανοίγματα» στο μηχανογραφικό για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίσθηκε οδηγός Ι.Χ. φορτηγού που ανατράπηκε

Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Καλλονής – Μυτιλήνης
Τραυματίσθηκε οδηγός  Ι.Χ. φορτηγού που ανατράπηκε
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στην Αγιάσο για Πασχαλινές μπαλοθιές...

Δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και διατάραξη ησυχίας
Σύλληψη στην Αγιάσο για Πασχαλινές μπαλοθιές...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διπλάσια τα πρόστιμα για μη χρήση κράνους σε μια εβδομάδα

Ούτε το Πάσχα δεν μειώθηκαν οι έλεγχοι από την Αστυνομία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Διπλάσια τα πρόστιμα για μη χρήση κράνους σε μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Στην τελική ευθεία η σχολική χρονιά
Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ξεκινούν οι Πανελλαδικές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και οι κτηνοτρόφοι της Γέρας στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα από τον αγροτοκτηνοτροφικού Σύλλογο
Και οι κτηνοτρόφοι της Γέρας στο συλλαλητήριο