«Να εγκριθεί ξανά το πρόγραμμα Visa Schengen στα νησιά»
Επιστολή της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2023

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης συνθηκών καλής γειτονίας, περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων, καθώς και ενίσχυσης της ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία, η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο έστειλε επιστολή προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών (Visa Schengen) με ετήσια πρόβλεψη για όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Αναλυτικά στην επιστολή της αναφέρει:
«Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου σας επισημαίνουμε την ανάγκη να εγκριθεί εκ νέου για το έτος 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πιλοτικό Πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής 15 ημερών ( Visa Schengen ) στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την επίσκεψη στα νησιά , με μικρό κόστος και ελάχιστες διατυπώσεις, σημαντικού αριθμού Τούρκων επισκεπτών, με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, κρίσιμο για τις τοπικές οικονομίες. Η τυπική διαδικασία αναζήτησης βίζας στα ελληνικά προξενεία στην Τουρκία εκμηδενίζει τη δυνατότητα προσέλκυσης αξιόλογου αριθμού επισκεπτών.
Σημαντικό είναι το Πρόγραμμα να καλύπτει όλο το έτος, με προφανές το όφελος. Ελπίζουμε ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκαιρη προώθηση του θέματος.
Επιπρόσθετα, η πρόσφατη βελτίωση της ατμόσφαιρας στις διμερείς σχέσεις μετά τα γνωστά καταστροφικά γεγονότα ,είναι πρόσθετος λόγος εφαρμογής του μέτρου, η υλοποίηση του οποίου θα διευκολύνει την επικοινωνία, αλληλογνωριμία και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, παράγοντας κρίσιμος για τη συνύπαρξη, την ηρεμία και την ειρήνη στο Αιγαίο».