× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν συμμετέχουμε και δεν συναινούμε στη φάρσα της επανάληψης»

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/3/2023

«Δεν συμμετέχουμε και δεν συναινούμε στη φάρσα της επανάληψης»

Σε αποχή «από υποψηφιότητες και ψηφοφορίες» στις Πρυτανικές εκλογές της 18η Μαίου 2023 καλεί το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η αποτυχία εφαρμογής του ασύμβατου με την πανεπιστημιακή δυναμική μοντέλου διοίκησης σε 3 από τα 10 πανεπιστήμια που επιχειρήθηκε, επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα απόρριψης του Νόμου Κεραμέως από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και δικαιώνει τις προσπάθειες αποτροπής εφαρμογής ενός μοντέλου αντιδημοκρατικού και αυταρχικού, που διαβρώνει την αποστολή των πανεπιστημίων, περιορίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία.

Ορίστηκε για τις 18 Μαΐου η νέα ημερομηνία εκλογών για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε εφαρμογή του Ν. 4957/2022 (Ν. Κεραμέως), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων τις 3 Απριλίου. Επίσης δημοσιοποιήθηκε εκ νέου διεθνής Πρόσκληση για κατάθεση υποψηφιοτήτων εξωτερικών μελών με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τις 17 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τα εσωτερικά μέλη του ΣΔ δεν γίνονται για πρώτη φορά. Είχαν πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου του προηγούμενου χρόνου. Διαπιστώθηκε “αδυναμία συγκρότησης Συμβουλίου Διοίκησης λόγω μη εκλογής εξωτερικών μελών” από τα εσωτερικά εκλεγμένα μέλη. Έτσι, η εκλογική διαδικασία θεωρήθηκε άγονη και επαναλαμβάνεται από την αρχή βάσει εγγράφων που στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Μέσα στο τραγικό κλίμα των ημερών, με 57 νεκρούς εκ των οποίων οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι, όπου έχει γίνει πλέον ξεκάθαρη η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, προκηρύσσονται εκλογές σε εφαρμογή ενός ακόμα καταστροφικού νόμου, που στην περίπτωσή μας αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια.

Επειδή καλούμαστε για δεύτερη φορά να εκλέξουμε τα εσωτερικά μέλη του ΣΔ, τα οποία θα πρέπει να επιλέξουν τα εξωτερικά μέλη, θα αναφέρουμε συνοπτικά την εμπειρία μας των τελευταίων μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 3 Νοεμβρίου, που έγιναν οι εκλογές, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου (διάστημα 3,5 μηνών περίπου), τα εσωτερικά μέλη έδειξαν ότι δεν είχαν ως επιλογή την όποια επικοινωνία -ούτε καν σε ένα απλό επίπεδο ενημέρωσης- με την πανεπιστημιακή κοινότητα, πολύ δε περισσότερο με τα μέλη ΔΕΠ που τους ψήφισαν. Η ενημέρωση των μελών ΔΕΠ και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις συνεδριάσεις των εσωτερικών μελών που θα κατέληγαν σε εκλογή των εξωτερικών μελών, γινόταν κυρίως από ηλεκτρονικές σελίδες στις οποίες διέρρεαν κάποιες πληροφορίες ή από συναδέλφους που γνώριζαν προσωπικά μέλη του ΣΔ. Η αποστολή μηνυμάτων αναφορικά με τη διαδικασία που έλαβε χώρα ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου (στάλθηκαν συνολικά 3 μηνύματα, στις 13/02, 16/02 και 20/2). Η διαδικασία αλλά και τα κριτήρια που τέθηκαν από τα μέλη για την επιλογή των εξωτερικών μελών ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με το πνεύμα του Ν. Κεραμέως.

Το ίδιο ακριβώς βιώσαμε και από τα υποψήφια εξωτερικά μέλη. Όλους αυτούς τους μήνες, κανένα υποψήφιο μέλος δεν έκρινε σκόπιμο να μας εκθέσει τους λόγους που θέλησε να συμμετάσχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το όραμά του για το Ίδρυμά μας ή το πώς βλέπει το νέο Νόμο με βάση τον οποίο θα το διοικούσε.

Από τη στάση των εκλεγμένων εσωτερικών μελών και των υποψηφίων εξωτερικών μέσα σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται μια διαδικασία με παρασκηνιακές συναλλαγές, διαδικασία ιδιαίτερα απαξιωτική όχι μόνο για το εκλογικό σώμα αλλά για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι το νέο μοντέλο διοίκησης του Ν. Κεραμέως είναι ασύμβατο με τη λειτουργικότητα, τη διαφάνεια και τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που απαιτεί η κοινότητα ενός δημόσιου πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προηγούμενες ανακοινώσεις του Συλλόγου μας επιβεβαιώνονται: “Το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης προβλέπει ένα Συμβούλιο που θα λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς την παραμικρή λογοδοσία και έλεγχο από την κοινότητα, που θα χειρίζεται και θα αποφασίζει για τα επόμενα 4 χρόνια, στην κυριολεξία εν λευκώ, όλα τα θέματα, που αφορούν στα Τμήματά μας και στο Ίδρυμα” (βλ. ανακοινώσεις 06/6, 20/9, 22/9 και 2/11/2022) και με τον νέο νόμο “ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα” (βλ. απόφαση ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ 16/6/2022).

Η ομολογία όμως της πλήρους αποτυχίας εφαρμογής του νέου Νόμου προήλθε από την ίδια την κυβέρνηση, που με συνεχείς παρεμβάσεις προσπαθούσε να άρει το αδιέξοδο που δημιουργεί ο ίδιος ο Νόμος, θεσμοθετώντας στην ουσία νέες διατάξεις μέσα από έγγραφα του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης (22/11/22, 03/02/23), με ιδιαίτερα μεγάλη επίδειξη δυσπιστίας προς τα εξωτερικά μέλη. Σε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα προς τα Πανεπιστήμια στα οποία τα εσωτερικά μέλη δεν κατέληγαν σε εκλογή πέντε εξωτερικών μελών γράφεται χαρακτηριστικά: “Εάν δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία θεωρείται ότι κανένας από τους εναπομείναντες υποψηφίους δεν συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την απαιτούμενη εμπιστοσύνη να συμμετάσχει στο Σ.Δ. του Α.Ε.Ι. και να επιληφθεί των υποθέσεων του Α.Ε.Ι., συνεπώς η διαδικασία καθίσταται άγονη και η διαδικασία θα πρέπει να διενεργηθεί από την αρχή.” («Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του ν. 4957/2022», 22/11/2022.)

Η αποτυχία εφαρμογής του Νόμου, οδηγεί τρία Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το δικό μας, σε εκ νέου προκήρυξη εκλογών. Εκλογές δηλαδή για 2η φορά, ίσως και για 3η, όχι απίθανο και για 4η. Πρόκειται για μια φάρσα επανάληψης που αποδεικνύει απλώς ότι το αίτημα της άμεσης κατάργησης του Νόμου Κεραμέως έχει απολύτως ρεαλιστική βάση.

Στην παρούσα πλέον φάση, μετά την παταγώδη και αποδεδειγμένη αποτυχία του Νόμου που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες εκλογές, θα επαναδιατυπώσουμε και εμείς τη θέση μας με περισσότερη σιγουριά:

Καλούμε σε αποχή από υποψηφιότητες και ψηφοφορίες!

Πριν τις πρώτες εκλογές, είχαμε γράψει σε ανακοίνωσή μας (2/11/2023): “Η αποχή είναι πολιτική επιλογή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλώνει ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση και διεκδίκηση του δημοκρατικού και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου. Δηλώνει συμπαράσταση στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας από τους Συλλόγους των Διοικητικών, των ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ που αποκλείστηκαν πλήρως από την εκλογική διαδικασία - όπως με προηγούμενους νόμους αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Δηλώνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε τα μέλη ΔΕΠ που θα μπουν επικεφαλής στην εφαρμογή του πιο καταστροφικού νόμου για το δημόσιο πανεπιστήμιο στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Σήμερα προσθέτουμε:

Η αποχή δηλώνει ότι δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε και να συναινέσουμε
σε μια αποδεδειγμένα άκρως απαξιωτική εκλογική διαδικασία
που ευτελίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς!

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση συμπορευόμαστε με τον Ενιαίο Σύλλογο ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που με απόφαση της Συνέλευσής του (08/02/2023) κάλεσε τα μέλη του σε αποχή (βλ. https://forum.aegean.gr/viewtopic.php?t=30842)
και προχωρούμε σε κοινές εκδηλώσεις, κατόπιν πρόσκλησης της Συνέλευσής τους προς το Σύλλογό μας, για να απορρίψουμε με αγωνιστικούς όρους τον Νόμο Κεραμέως στο σύνολό του, για τη μη εφαρμογή και την κατάργησή του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρχίζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το λιμενικό διέσωσε εγκλωβισμένους πρόσφυγες, αστυνομικό και υπάλληλο της frontex

Σε δύσβατη περιοχή νότια της Σκάλας Ερεσού
ΒΙΒΛΙΟ

Ρατσισμός και η εισαγγελία στην δίκη των 6 της Μόριας

Εκδοση της Ανοιχτής Συνέλευσης κατά της Συνοριακής Βίας στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβείο πρωτοτυπίας στο σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Για τις δράσεις του στους τομείς της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ναυάγιο με εγκλωβισμένους πρόσφυγες και άντρες της Frontex

Δύσκολο περιστατικό διάσωσης στην περιοχή της Σκάλας Ερεσού
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθησαν αφού σούφρωσαν 2.000 ευρώ από κατάστημα της Αγιάσου

Εντοπίστηκαν λίγο πριν από την αναχώρησή τους με το πλοίο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γιατί μαγκιά... είναι ο εθελοντισμός

Πολύς κόσμος παρακολούθησε τις δράσεις των παιδιών στον μαθητικό διαγωνισμό του Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Πελοποννήσιοι της Λέσβου τίμησαν το Καραβόγιαννο

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενημερωτική δράση στη Μυτιλήνη για την Παλαιστίνη

Το πρωί του Σαββάτου από την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τους Λέσβιους της Θεσσαλονίκης

Η Γενική Συνέλευση της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο «Αρίων Παλαιοκήπου» στο πλευρό των παιδιών της «Κυψέλης»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε στο Κέντρο Διημέρευσης Αναπήρων τρόφιμα μακράς διαρκείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πυθαγόρειο θεώρημα με μπίλιες… και πολλές, άλλες τέχνες

Κούκλες για την Ευρωπαϊκή Ενωση, και μια σειρά κατασκευές από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης