× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρχές καλοκαιριού ξεκινά η σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη

Στο νησί βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της εταιρίας Izdeniz με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, Οsman Hakan Ersen. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύνδεσης με το Πλωμάρι παρά τις προσπάθειες που γίνονται

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/3/2023

Αρχές καλοκαιριού ξεκινά η σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη
' χρόνος ανάγνωσης

Αντιπροσωπεία της ναυτιλιακής εταιρίας Izdeniz του μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, Οsman Hakan Ersen  επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες (Πέμπτη - Παρασκευή) τη Λέσβο όπου συζητήθηκε εκτενώς με τουριστικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμο Μυτιλήνης και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,  η  ακτοπλοϊκή διασύνδεση της τουρκικής μεγαλούπολης με τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να θυμίσουμε ότι η προσπάθεια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 όταν μετά από συνεννόηση της Τουρκικής εταιρείας με τους φορείς της Λέσβου και τους τουριστικούς πράκτορες ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια σύνδεσης με Μυτιλήνη και Πλωμάρι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γραμμή η οποία εξυπηρετήθηκε με πλοίο καταμαράν 400 θέσεων έφερε στη Λέσβο περί τους 2.500 επισκέπτες, ενώ μετέφερε στην τουρκική μεγαλούπολη από τη Λέσβο περί τα 500 άτομα. Το τελευταίο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Σε δείπνο εργασίας που είχαν την Πέμπτη το βράδυ σε γνωστό εστιατόριο της Μυτιλήνης τα στελέχη της Izdeniz με τουριστικούς πράκτορες της Λέσβου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την επανεκκίνηση των δρομολογίων στις αρχές του καλοκαιριού, αν όλα πάνε καλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αποτίμηση της περσινής περιόδου και μπήκαν οι βάσεις για τη νέα συνεργασία η οποία θα περιλαμβάνει αρκετά καινούργια δεδομένα. Ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος όμως θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στη Σμύρνη είναι τα δρομολόγια να ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της Λέσβου και των φορέων του νησιού, κυρίως της αυτοδιοίκησης και του Δήμου Μυτιλήνης, ασκούνται πιέσεις προς την εταιρεία να συμπεριληφθεί και φέτος το λιμάνι και η πύλη εισόδου του Πλωμαρίου στα δρομολόγια του καταμαράν εντούτοις μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι της εταιρείας είναι αρκετά διστακτικοί, έως και αρνητικοί θα έλεγε κανείς, να βάλουν το Πλωμάρι στο πλάνο τους.

Προφανώς το κόστος και οι όποιες δυσκολίες μετακίνησης των τουριστών από το Πλωμάρι προς άλλες περιοχές του νησιού, είναι  παράγοντες που προβληματίζουν τους Τούρκους. Σε κάθε περίπτωση πάντως το κεφάλαιο Πλωμάρι δεν έχει κλείσει αφού οι φορείς της περιοχής, πράκτορες και ξενοδόχοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Και οι ίδιοι πάντως οι φορείς του Πλωμαρίου παραδέχονται ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο.

Την ίδια ώρα στη συζήτηση μεταξύ Λέσβιων πρακτόρων και εκπροσώπων της Izdeniz τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το πλάνο των δρομολογίων, το κόστος του εισιτηρίου καθώς και την προβολή του εγχειρήματος η οποία όπως ειπώθηκε θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα χωρίς καθυστερήσεις.

Σε πρώτη φάση το δρομολόγιο θα είναι 1 - 2 φορές την εβδομάδα και η επιστροφή στη Σμύρνη θα περιλαμβάνει για τους Έλληνες τουρίστες που θα επιλέξουν να πάνε με το καταμαράν στα απέναντι παράλια εκδρομή σε Δικελί και Πέργαμο με ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Το εισιτήριο πέρυσι είχε ξεκινήσει από τα 80 ευρώ, στην πορεία όμως τα δεδομένα άλλαξαν αφού τόσο οι τουριστικοί πράκτορες όσο και η εταιρεία διαπίστωσαν ότι για τους περισσότερους Έλληνες και Τούρκους τουρίστες η τιμή είναι αρκετά τσουχτερή. Το σενάριο που εξετάζεται φέτος είναι το εισιτήριο να ξεκινήσει από τα 60 ευρώ περίπου.

Η συμφωνία μεταξύ της Izdeniz και της Λέσβου, θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες αφού το θέμα συζητηθεί και εγκριθεί με τις όποιες απαιτήσεις και προϋποθέσεις θέσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλάζει επίπεδο η κτηνοτροφία στη Λέσβο

Νέες δυναμικές επενδύσεις στον τομέα της επεξεργασίας του κρέατος και του γάλακτος στο νησί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
ΕΛΛΑΔΑ

«Ένα ενοίκιο» επιστρέφεται τον Νοέμβριο

8+1 μέτρα στέγασης ύψους 450 εκατ. ευρώ: τι αλλάζει για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

O καφές έγινε πολυτέλεια στο ελληνικό νοικοικυριό

Ανατιμήσεις έως και 50% μέσα σε πέντε χρόνια – Ο «δείκτης καπουτσίνο» δείχνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον ΕΟΣ Σάμου

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίοου
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 17 Οκτωβρίου

Θα μοιραστούν 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες πωλήσεις ελαιολάδου στα 7,85 ευρώ ανά κιλό

Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δίνει τον τόνο στην ελληνική χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Παλιά» με τιμή και… αξία

Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80 γίνονται το νέο hot trend στην αγορά κατοικίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βουτά έκανε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τουρκία

Έστω και πρόσκαιρα το λαμπάντε εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη τιμή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος «σήκωσαν» το βάρος της απασχόλησης στο Βόρειο Αιγαίο

7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα δύο νησιά. Εποχικού χαρακτήρα και με κατεύθυνση των τουρισμό η πλειοψηφία των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2025
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων φέρνει η απεργία

Δείτε πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης στα πλοία με προορισμό την Λέσβο στις 14 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ