× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την αγωνία χιλιάδων μεταναστών»

Ενστάσεις της Κοινότητας Αλβανών Μεταναστών Λέσβου για τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2023

«Η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την αγωνία  χιλιάδων μεταναστών»

Με αφορμή τον Νέο Κώδικα Μετανάστευσης που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την Τρίτη 7 Μαρτίου, η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών Λέσβου θα ήθελε να εκφράσει τις ανησυχίες της τόσο για το σύντομο χρονικό διάστημα που δίνεται στους διάφορους φορείς και στους πολίτες προκειμένου να εξετάσουν τις διάφορες πτυχές του προτεινόμενου νομοσχεδίου όσο και για το πνεύμα και τις προθέσεις του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο λιγοστός χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κοινότητας Αλβανών Λέσβου,  για να εξετάσουμε το νομοσχέδιο ήταν αρκετός για να κατανοήσουμε ότι ο συγκεκριμένος κώδικας δεν επιλύει πολλές από τις παθογένειες των προηγούμενων ετών που ταλανίζουν την καθημερινή ζωή χιλιάδων μεταναστών. 

Για παράδειγμα το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μια άδεια αορίστου χρόνου για τους υπερήλικες μετανάστες, μια κοινωνική ομάδα η οποία έχει ταλαιπωρηθεί όσο καμία άλλη και χρίζει της ιδιαίτερης προσοχής του νομοθέτη.

Επιπλέον, με την κατάργηση της άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, και την αντικατάσταση της από μια άδεια δεκαετούς διάρκειας που προϋποθέτει την κατοχή άλλου οριστικού τίτλου διαμονής για την λήψη της, αποκλείεται μια μεγάλη μερίδα παιδιών δεύτερης γενιάς, οι γονείς των οποίων έχουν ζητήματα με τα χαρτιά τους, όσο αυτά είναι ανήλικα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως, με το συγκεκριμένο σημείο του νομοσχεδίου, μια μερίδα μεταναστών δεύτερης γενιάς κινδυνεύει να επιστρέψει σε καθεστώς παρανομίας. Το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να επιλύει επίσης άλλα μακροχρόνια προβλήματα όπως είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση των αδειών διαμονής καθώς και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που προκύπτουν από τη μη αναγνώριση των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων για έκδοση ή ανανέωση άδειας παραμονής από τους διάφορους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς εφόσον το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την υπάρξει κάποιου Barcode στις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις. 

Με γνώμονα τα παραπάνω, η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών Λέσβου ζητά από την κυβέρνηση:

Να το διαθέσει προς ψήφιση μετά το πέρας των εκλογών και  να λάβει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες όλων των μεταναστευτικών κοινοτήτων της χώρας και να ξεκινήσει  άμεσα έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους και με την κοινωνία των πολιτών για την βελτίωση των προβληματικών σημείων του νόμου.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλει να φέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έναν νόμο αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας αυτής που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα και την αξιοπρεπή διαβίωση και συνύπαρξη των μεταναστών στην Ελλάδα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους

Δαφιώτη και Μολυβιάτης στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πηγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Βιβλιο‑Παραμυθενια» δράση!

Στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καμία παράταση ωραρίου λέει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου

Αντίδραση στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για παράταση λειτουργίας των καταστημάτων στην αγορά της πόλης ως τις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

30 χρόνια ζωής μετρά το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με εξωστρεφείς δράσεις προσβλέπει σε παραπέρα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια το Τμήμα Γεωγραφίας
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

12 συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ

Σε Λέσβο και Χίο οι παραβάτες που συνελήφθησαν από την Αστυνομία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη αγάπης στην Κυψέλη

Από το 3ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης