ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αβεβαιότητα στο γηροκομείο Πλωμαρίου μετά την παραίτηση Ξανθούλη
Αναμένεται η κάλυψη των κενών που προέκυψαν στο Δ.Σ. του Ιδρύματος από τους αναπληρωματικούς του ψηφοδελτίου της κοινότητας. Το αγκάθι στο ΦΕΚ που εμποδίζει τη δημόσια χρηματοδότηση του γηροκομείου
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/3/2023

Σκοτεινό και αβέβαιο μοιάζει να είναι το μέλλον του Μιχαλέλειου γηροκομείου του Πλωμαρίου το οποίο παραμένει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ενώ μετά την παραίτηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και προέδρου της κοινότητας Πλωμαρίου, Γιάννη Ξανθούλη, προκύπτει και διοικητικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Η διαδικασία της κάλυψης του κενού μετά την παραίτηση των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των Γιάννη Ξανθούλη και Ιωάννη Κουτζαμάνη, που ήταν ο ταμίας του ιδρύματος, προβλέπει την ανάληψη καθηκόντων τόσο στην Κοινότητα Πλωμαρίου όσο και στο γηροκομείο, από τους δύο αναπληρωματικούς του ψηφοδελτίου με το οποίο είχαν κατέβει στις εκλογές οι Ξανθούλης και Κουτζαμάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί είναι η κ. Ιωάννα Βούρου και ο κ. Νίκος Καμπάνης, οι οποίοι ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν αποδέχονται ή όχι τις θέσεις αυτές.
Την ίδια ώρα στο Μιχαλέλειο γηροκομείο υπάρχει έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που θα προκύψει έως ότου καλυφθεί το κενό διοίκησης και γίνουν φυσικά όλες οι διαδικασίες για την ανάληψη των καθηκόντων τους με τις απαιτούμενες αλλαγές στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους διαχειριστές τους.
Η μόνη ευχάριστη εξέλιξη σε όλη αυτή την δυσάρεστη κατάσταση είναι ότι οι 20.000 ευρώ από την ιδιωτική εταιρεία που θα έμπαιναν εδώ και αρκετό καιρό ως δωρεά στο Ίδρυμα, επιτέλους μπήκαν στο λογαριασμό του γηροκομείου. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν θα αξιοποιηθούν λόγω του κενού διοίκησης που έχει προκύψει.
Εντωμεταξύ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το Ίδρυμα να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους φορείς (Δήμους – Υπουργεία κ.λπ), είναι να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας με ΦΕΚ 3569/8/7/2022 η οποία όπως λένε δεν αναφέρει πουθενά ότι το ίδρυμα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις από Δημόσιους φορείς.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, στο άρθρο 3 του συγκεκριμένου νομοθετήματος όπου αναφέρονται οι τρόποι χρηματοδότησης του Ιδρύματος, επισημαίνεται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς και δωρεές από Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα. Το λάθος, που έγινε, σημειώνεται, είναι ότι πουθενά σε αυτή την παράγραφο δεν αναφέρεται ο όρος επιχορήγηση που είναι πολύ διαφορετικός από τον όρο δωρεά και αφορά τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται από φορείς του Δημοσίου σε ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα κ.λπ.
Αυτός άλλωστε, αναφέρουν, είναι ο βασικός λόγος που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέρριψε τρεις φορές την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μυτιλήνης, ενώ αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το Ίδρυμα ακόμη και φορείς που το έκαναν στο παρελθόν, όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία είναι αρκετά έντονη καθώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή οφειλές 50.000 ευρώ περίπου στις οποίες περιλαμβάνονται μισθοί εργαζομένων και οφειλές σε προμηθευτές.
Συγκινητική είναι ωστόσο η συμπαράσταση των απλών πολιτών προς το γηροκομείο του Πλωμαρίου. Όπως αναφέρουν στελέχη του ιδρύματος, καθημερινά καταφτάνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους γέροντες ενώ γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων για την αδειοδότηση και τις εργασίες που απαιτούνται.
Σημειώνεται μάλιστα, ότι οι δημότες της περιοχής δείχνουν την ευαισθησία τους και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνει το ίδρυμα ζωντανό. Ας κάνουν αντίστοιχη προσπάθεια και οι δημόσιοι φορείς, ο Δήμος Μυτιλήνης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.