× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αβεβαιότητα στο γηροκομείο Πλωμαρίου μετά την παραίτηση Ξανθούλη

Αναμένεται η κάλυψη των κενών που προέκυψαν στο Δ.Σ. του Ιδρύματος από τους αναπληρωματικούς του ψηφοδελτίου της κοινότητας. Το αγκάθι στο ΦΕΚ που εμποδίζει τη δημόσια χρηματοδότηση του γηροκομείου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/3/2023

Αβεβαιότητα στο γηροκομείο Πλωμαρίου μετά την παραίτηση Ξανθούλη

Σκοτεινό και αβέβαιο  μοιάζει να είναι το μέλλον του Μιχαλέλειου γηροκομείου του Πλωμαρίου το οποίο παραμένει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ενώ μετά την παραίτηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου  και προέδρου της κοινότητας Πλωμαρίου, Γιάννη Ξανθούλη, προκύπτει και διοικητικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία της κάλυψης του κενού μετά την παραίτηση των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των Γιάννη Ξανθούλη και Ιωάννη Κουτζαμάνη, που ήταν ο ταμίας του ιδρύματος, προβλέπει  την ανάληψη καθηκόντων τόσο στην Κοινότητα Πλωμαρίου όσο και στο γηροκομείο, από τους δύο αναπληρωματικούς του ψηφοδελτίου με το οποίο είχαν κατέβει στις εκλογές οι Ξανθούλης και Κουτζαμάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί είναι η κ. Ιωάννα Βούρου και ο κ. Νίκος Καμπάνης, οι οποίοι ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν αποδέχονται ή όχι τις θέσεις αυτές.

Την ίδια ώρα στο Μιχαλέλειο γηροκομείο υπάρχει έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που θα προκύψει έως ότου καλυφθεί το κενό διοίκησης και γίνουν φυσικά όλες οι διαδικασίες για την ανάληψη των καθηκόντων τους με τις απαιτούμενες αλλαγές στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους διαχειριστές τους.

Η μόνη ευχάριστη εξέλιξη σε όλη αυτή την δυσάρεστη κατάσταση είναι ότι οι 20.000 ευρώ από την ιδιωτική εταιρεία που θα έμπαιναν εδώ και αρκετό καιρό ως δωρεά στο Ίδρυμα, επιτέλους μπήκαν στο λογαριασμό του γηροκομείου. Είναι αμφίβολο ωστόσο αν θα αξιοποιηθούν λόγω του κενού διοίκησης που έχει προκύψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντωμεταξύ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το Ίδρυμα να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους φορείς (Δήμους – Υπουργεία κ.λπ), είναι να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας με ΦΕΚ 3569/8/7/2022 η οποία όπως λένε δεν αναφέρει πουθενά ότι το ίδρυμα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις από Δημόσιους φορείς.

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, στο άρθρο 3 του συγκεκριμένου νομοθετήματος όπου αναφέρονται οι τρόποι χρηματοδότησης του Ιδρύματος, επισημαίνεται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς και δωρεές από Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα. Το λάθος, που έγινε, σημειώνεται, είναι ότι πουθενά σε αυτή την παράγραφο δεν αναφέρεται ο όρος επιχορήγηση που είναι πολύ διαφορετικός από τον όρο δωρεά και αφορά τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται από φορείς του Δημοσίου σε ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα κ.λπ.   

Αυτός άλλωστε, αναφέρουν,  είναι ο βασικός λόγος που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέρριψε τρεις φορές την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μυτιλήνης, ενώ αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το Ίδρυμα ακόμη και φορείς που το έκαναν στο παρελθόν, όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία είναι αρκετά έντονη καθώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή οφειλές 50.000 ευρώ περίπου στις οποίες περιλαμβάνονται μισθοί εργαζομένων και οφειλές σε προμηθευτές.

Συγκινητική είναι ωστόσο η συμπαράσταση των απλών πολιτών προς το γηροκομείο του Πλωμαρίου. Όπως αναφέρουν στελέχη του ιδρύματος, καθημερινά καταφτάνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους γέροντες ενώ γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων για την αδειοδότηση και τις εργασίες που απαιτούνται.

Σημειώνεται  μάλιστα, ότι οι δημότες της περιοχής δείχνουν την ευαισθησία τους και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μείνει το ίδρυμα ζωντανό. Ας κάνουν αντίστοιχη προσπάθεια και οι δημόσιοι φορείς, ο Δήμος Μυτιλήνης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου