× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προορισμός εκπαιδευτικών εκδρομών το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι

Ποικίλες βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2023

Προορισμός εκπαιδευτικών εκδρομών το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι
' χρόνος ανάγνωσης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατακλύστηκε τις τελευταίες εβδομάδες μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τη Λέσβο, οι οποίοι συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου για το σεισμικό κίνδυνο και τη γνωριμία με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Λέσβου.

Ειδικότερα, το Μουσείο επισκέφτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής, του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, του Δημοτικού Σχολείου Χάλικα, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, του ΓΕΛ Καλλονής, του Νηπιαγωγείου Φίλιας, του Δημοτικού Σχολείου Φίλιας, του Νηπιαγωγείου Συκαμιάς και του Δημοτικού Σχολείου Συκαμιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Η σεισμική τράπεζα έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης με βασικό σκοπό την εξοικείωση και εκπαίδευση των μαθητών για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού. Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις προκειμένου να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Παράλληλα, τα παιδιά μέσα από την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνώρισαν τη δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, τη μεθοδολογία καταγραφής των σεισμικών δονήσεων αλλά και το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη σε ένα αληθινό ρήγμα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως μοιάζει ένα ρήγμα έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες αλλά και Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα «ταξίδι» στο Βέλγιο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Pierre Dherte ταξίδεψε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής στη χώρα του μέσα από ένα πρωτότυπο μάθημα Γεωγραφίας, γεμάτο εικόνες, κόμικς και… βελγικές γεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Βέλγιο… αλλιώς! Ένα μάθημα Γεωγραφίας με γεύση, εικόνα και ιστορία

Στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής