Η επικαιρότητα της 8ης Μάρτη των γυναικών και στη Λέσβο
Μιλήσαμε για τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης με το μέλος ΔΣ, Καλλιόπη Τσιλικλή
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2023
Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες συμφώνησαν με την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.
Η 8η Μάρτη στην Ελλάδα και φέτος θα ήταν αφορμή για να συζητηθεί η μισθολογική ανισότητα και τα προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τις γυναίκες. Όμως συνέπεσε με το μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Για την 8η Μάρτη των γυναικών στη Λέσβο, μιλήσαμε με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Μυτιλήνης, Καλλιόπη Τσιλικλή στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».
Ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιλήνης ανήκει στην Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας και το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρώσει τις δράσεις του με ενημερώσεις, μοίρασμα έντυπου υλικού, και παρεμβάσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τα καθημερινά προβλήματα των γυναικών, από την εργασιακή ανασφάλεια έως τις βάρδιες έξω από τους παιδικούς σταθμούς για να μην πληρώσουν τροφεία. Η κ. Τσιλικλή κάλεσε τις γυναίκες να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους Συλλόγους Γονέων και στους φοιτητικούς Συλλόγους ή τα μαθητικά συμβούλια, αν είναι μικρότερες, αλλά και στον Σύλλογο Γυναικών Μυτιλήνης που ακολουθεί τις δράσεις του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΑ όσα μας είπε για το γυναικείο κίνημα από την αρχή του διεθνώς και στην Ελλάδα: