× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση οι Έλληνες

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας και ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2023

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση οι Έλληνες

Σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους, βρίσκονται οι πολίτες στην Ελλάδα, εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία συνδυάζεται με την κυβερνητική ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι πολίτες στη χώρα μας δείχνουν ιδιαιτέρως ανήσυχοι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της χειμερινής περιόδου, με την πλειονότητα των Ελλήνων (56% έναντι 51%, «27» της ΕΕ) να χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας ως «κακή».


Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όταν η ερώτηση φτάνει στα ζητήματα της εθνικής οικονομίας, κάτι το οποίο καταδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το παραπάνω, λοιπόν, ποσοστό εκτοξεύεται στο 88% όταν τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να απαντήσουν τι πιστεύουν για την κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα χαρακτηρίζει ως «καλή» την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας και ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Όταν ρωτήθηκαν να χαρακτηρίσουν την οικονομική τους κατάσταση το 51% τη χαρακτήρισε «κακή», όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 28%.

Δραματική εικόνα

Δραματική είναι η εικόνα, ως προς την επαγγελματική τους κατάσταση, με το 87% να τη χαρακτηρίζει ως «κακή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έπεσε επτά θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 53%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αξίζει να σημειωθεί πως οι απαντήσεις αυτές δείχνουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω των αυξήσεων στις τιμές στην ενέργεια, αλλά και τον πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση, αναφορικά με τα μέτρα κατά της ακρίβειας, καθώς μία σειρά από άλλες χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες το τελευταίο εξάμηνο.

Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται πρώτοι στη λίστα που απαντούν ότι η οικονομία τους, στην παρούσα φάση, είναι «κακή» ( 88%), όταν ο μέσος όρος στους 27 της ΕΕ είναι στο 63%. Στις πιο κάτω θέσεις, από την Ελλάδα, βρίσκονται Πορτογαλία, Βουλγαρία.

Επιβεβαίωση
Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον σημειώνουν αρνητικό πρόσημο, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2018. Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Παλαιστίνη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια του Aqua Blue την εβδομάδα του Πάσχα

Στην άγονη γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Καβάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Τρέχουν» οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο
ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινά γεύματα στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος

Τα γεύματα αυτά αποτελούν ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε... ο Αντώνης Τουρκογιώργης

Σε ηλικία 73 ετών, πέθανε ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ σκηνής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών