× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας

Καμπαναριά, πλακοστρώσεις και αποκαταστάσεις ανεμόμυλων οι προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2023

Υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας

Το βράδυ της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για την δεύτερη σημαντικότερη απόφαση (η πρώτη σε σημασία απόφαση είναι ο προϋπολογισμός) που λαμβάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς αφορά τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα δεν υπήρξε πολιτική εισήγηση, ούτε καν μια σύντομη τοποθέτηση, από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, που να εξηγεί γιατί εντάσσονται νέα έργα, γιατί θα γίνουν κάποια έργα και γιατί άλλα έργα δεν θα υλοποιηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Δεν είναι γνωστό, αλλά, στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι ενταγμένα σειρά έργων, επί πολλά χρόνια που δεν υλοποιούνται. Απλά υπάρχουν μόνο και μόνο γιατί κάποτε εντάχθηκαν.

Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι εκείνα που εκτός από τον προϋπολογισμό έχουν και μια αξιόλογη πίστωση έτους. Δηλαδή είναι τα έργα για τα οποία υπάρχει μια ουσιαστική χρηματοδότηση. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποσχέσεις που δίνονται αλλά δεν τηρούνται.

Στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας μπορεί να δει κανείς έργο με προϋπολογισμό 770.000 που έχει πίστωση έτους μόλις 70.000. Κάτι που σημαίνει πως έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί την τρέχουσα χρονιά. Πολύ πιθανό για το συγκεκριμένο έργο να μην υπάρχουν ούτε οι αναγκαίες μελέτες. Κάτι που αν ισχύει το έργο θα υλοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Το φετινό τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας περιλαμβάνει πολλά έργα που είναι αντικείμενο των Δήμων, όμως εντάσσονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας καθώς αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις της Περιφερειακής Αρχής. Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνονται η πλακόστρωση δρόμου σε χωριό της Λέσβου, η αποκατάσταση εκκλησίας σε άλλο χωριό, η αποκατάσταση ανεμόμυλου σε νησί του βορείου Αιγαίου.

 Ο προϋπολογισμός των έργων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.   

 Χρηματοδότηση για την αγροδιατροφική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ενδιαφέρον στοιχείο του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση, είναι η αναζωογόνηση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Βορείου Αιγαίου, η οποία χρηματοδοτείται με 220.000 ευρώ. Η δράση αυτή αντιμετωπίσθηκε θετικά από τον επικεφαλή της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννη Σπιλάνη και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς παραγωγής Κώστα Αδαμίδη. Ωστόσο, κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν εξηγήθηκε πως θα αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί.

 Η κριτική της αντιπολίτευσης  

 Πολλές ήταν οι αναφορές στα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση των έργων της Περιφέρειας, στις ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ζητήματα που σχετίζονται με σειρά έργων της μείζονος σημασίας για τα νησιά. Κριτική ασκήθηκε και για την έλλειψη ιεράρχησης, στις καθυστερήσεις στην εκπόνηση μελετών και υλοποίησης των έργων αλλά και σε άλλες πτυχές του τεχνικού προγράμματος.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τεχνικό πρόγραμμα πέρασε με 21 θετικές ψήφους, 7 κατά και δύο λευκά. Λευκό ψήφισαν οι δύο παριστάμενοι σύμβουλοι της ΛΑΣ, ενώ καταψήφισαν οι Μανάβης (Ανταρσία στο Αιγαίο), Γεωργούλας (Άλλος δρόμος), Κάρλας, Αργυρούδη (Συμπαράταξη Πολιτών), Αδαμίδης, Κυρατζής και Νομικός (Εμείς για το Αιγαίο).

Δείτε τα βίντεο με τις σημαντικότερες τοποθετήσεις Περιφερειακών Συμβούλων:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης