× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πορεύεστε χωρίς σχέδιο...για την εξυπηρέτηση της εκλογικής σας πελατείας»

Η τοποθέτηση της περιφερειακής Συμβούλου της Συμπαράταξης Πολιτών Μαρίας Νικολάρα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/2/2023

«Πορεύεστε χωρίς σχέδιο...για την εξυπηρέτηση της εκλογικής σας πελατείας»

Κριτική στον απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου το οποίο παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ασκεί με την  τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος της «Συμπαράταξης Πολιτών» Μαρία Νικολάρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Νικολάρα αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε η περιφερειακή αρχή και σε όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια σημειώνοντας ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν στήριξε την κοινωνία στη δύσκολη περίοδο που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει έως σήμερα.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή της η Μαρία Νικολάρα αναφέρει: 

«Το ερώτημα που πλανάται στη κοινωνία μετά τα 3 ½ χρόνια της θητείας σας αφορά το αποτέλεσμα, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής,  το αναπτυξιακό αποτύπωμα στα νησιά μας.Με βάση τα επίσημα  στοιχεία η ανεργία στη Λέσβο είναι ψηλότερη  απ το 2019, επιχειρήσεις κλείνουν στην Μυτιλήνη και την Καλλονή, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά. Ο αγροτικός τομέας έχει δυσκολίες. Ο τουρισμός στη Λέσβο πάτωσε και τώρα που ψηφίσατε ετσιθελικά το νέο πρόγραμμα περιμένουμε να απογειωθεί.Το δημογραφικό εξελίσσεται επίσης στα βασικά προβλήματα και το έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν.Όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο, αλλά δεν φαίνεται να απασχολεί  το περιφερειακό επιτελείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ η Περιφέρεια διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια- είναι μια μικρή κυβέρνηση στην περιοχή- δεν φαίνεται ικανή να σχεδιάσει, να ωριμάσει, να προσελκύσει επενδυτικά σχέδια που θα ακουμπούν σε ένα πρόγραμμα , να συγκρατήσει τον κόσμο εδώ, να συμβάλλει σε νέες θέσεις εργασίας,να εμπνεύσει και να δώσει αισιοδοξία ότι ναι μπορούμε να τα καταφέρουμε στον τόπο μας.

Πορεύεστε χωρίς σχέδιο, με ελεύθερα τα χέρια σας, γιατί  βολεύει στην προσέλκυση εκλογικής πελατείας δι υποσχέσεων. Κι έτσι χωρίς ποτέ να δούμε ετήσιο σχέδιο δράσης ταξιδεύουν  τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο σαν ακυβέρνητα πλοία και οι υπηρεσίες σέρνονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των υποσχέσεων σας.

Δεν φάνηκε επίσης σε πολλά σημαντικά θέματα η Π.Α να θέλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας ως ασπίδα της το θέμα των αρμοδιοτήτων, παραβλέποντας πως η Αυτοδιοίκηση και του Β' βαθμού έχει υποχρέωση να αναδεικνύει και να αγωνίζεται με τους πολίτες για όλα εκείνα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ.Έχουμε συζητήσει κατ επανάληψη για τα προβλήματα σε όλα τα νησιά, έχουμε αποφασίσει για δράσεις απέναντι στα προβλήματα. Τελευταία μιλήσαμε για το Νοσοκομείο της Λήμνου και για το πολύ πρόσφατα για το ΚΥ Πολιχνίτου, για το οποίο πριν λίγες μέρες απαντώντας στη Βουλή ο Υπουργός, μίλησε καθαρά για την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της υγείας. Η κοινωνία είναι στα κάγκελα. Περιμέναμε σήμερα να μας ανακοινώσετε ότι κλείστηκε επιτέλους το πολυπόθητο απ το 2019 ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας, φαίνεται όμως πως κι εσείς συμφωνείτε με τις απόψεις αυτές.
  • Το ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ισότιμη ευκαιρία μετακίνησης προσώπων και αγαθών για τους νησιώτες. Προσφέρει στην εξωστρέφεια των προϊόντων μας και στη βελτίωση της διαβίωσης μας. Η προσπάθεια απαξίωσης του απ την παρούσα Κυβέρνηση κάτι παραπάνω από εμφανής και το γνωρίζετε. Ποιες ήταν οι ενέργειές σας για να πιέσετε για την έγκαιρη καταβολή του, σε πολίτες και επιχειρήσεις και για την επέκταση του σε καύσιμα και ζωοτροφές , θέμα που απασχολεί έντονα τους νησιώτες ? Τι κάνατε για τους μειωμένους  συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, καθώς το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο μας δίνει αυτή τη δυνατότητα πια . Γιατί δεν βοηθάτε τα νησιά μας? Μάλλον τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι χάσατε την αγωνιστικότητα σας.
  • ΦΤΩΧΕΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.Στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, 1.035.000 ευρώ περιμένουν  απ το 2019  αναξιοποίητοι ευρωπαϊκοί πόροι  προκειμένου να στηριχτούν άποροι, άνεργοι αδύναμοι συμπολίτες μας  που ζουν μέσα σε ανέχεια και φτώχεια. Δεν κατέστη δυνατή η ενίσχυσή τους μέχρι τώρα κι αυτό λέγεται έλλειψη ενσυναίσθησης.
  • ΠΡΟΛΗΨΗ.Τι γίνεται με το έργο του προσεισμικού ελέγχου κτιρίων ? όχι μόνο δεν εκτελέστηκε αλλά δεν το βλέπουμε πια στο τεχνικό πρόγραμμα .Δεν παραδειγματιζόμαστε απ τη Βρίσα, τους πρόσφατους σεισμούς στο Λεπέτυμνο ή όλα αυτά τα τραγικά που είδαμε στις γειτονικές μας Τουρκία και Συρία?  Αναδείξαμε ξανά  το θέμα των καταπτώσεων σε όλη τη Λέσβο,  αλλά δεν φαίνεται να συγκινείστε.

Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα απ τη Λέσβο και τη Λήμνο που στηρίζουν την κριτική μας στον απολογισμό σας.

  • ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ, ένα έργο κατεπείγον που καρκινοβατεί δεκαετίες για λόγους ιδιωτικών συμφερόντων, ήταν σχεδόν έτοιμο απ την προηγούμενη Κυβέρνηση να δημοπρατηθεί, δυστυχώς όμως για τον τόπο δεν μπήκε στις προτεραιότητες σας.
  • ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ Ο Σεδούνταςαπ το 2013 ακόμα δεν ολοκληρώθηκε,  το φράγμα της Κουρουπής και την επικαιροποίηση της μελέτης της λιμνοδεξαμενής Βασιλικών χρόνια τα ακούμε. ο κάμπος της περιοχής Πολιχνίτου στενάζει, ο κόσμος διψά κι απ την άλλη περιμένουμε την ανάπτυξη. Τι γίνεται με το πρόβλημα των νερών στη Λήμνο , ακόμα να βρεθεί το στικάκι για το φράγμα του Κάσπακα και τη λιμνοδεξαμενή της Ατσικής?
  • Στον ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ όπως ξέρετε τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και ήρθε και η νέα ΚΑΠ. Τόσο οι ελαιοπαραγωγοί όσο και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος παραγωγής , το ενεργειακό, τις μεταφορές προϊόντων. Ελάχιστα βήματα για τυποποίηση των εξαιρετικών προϊόντων Λέσβου και Λήμνου κι αυτά από ιδιωτική ή συνεταιριστική πρωτοβουλία,καμία εξωστρέφεια, κανένας σχεδιασμός. Το αγρόκτημα της Μητρόπολης στη Λήμνο μπορεί να συμβάλει αναπτυξιακά αλλά δυστυχώς καμία στήριξη. Η δακοκτονία το μόνιμο πρόβλημα .ο έργο του γραφείου ΕΛΓΑ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στη Λέσβο.
  • Για τα θέματα  του ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη στις μελέτες για να συζητήσουμε σοβαρά για την προστασία αλλά και τη θωράκιση του, όπως και για την βιώσιμη αξιοποίηση του .
  • Τι θέση πήρατε για το ΑΦΕΝΤΕΛΙ στην Σκ.Ερεσού όταν το ίδιο το αναθεωρημένο χωροταξικό της Π.Β.Αιγαίου ΦΕΚ 181Δ/2019 την ονομάζει την περιοχή χαρακτηριστικό τοπίο Διεθνούς Αξίας. Δεν θα την υπερασπιστείτε?
  • Η μελέτη της Ψυχιατρικής στη Λήμνο καθυστερεί, εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει επισταμένη φροντίδα για την ολοκλήρωση. Δεν φτάνει που  ξεχάσατε το έργο κάποια χρόνια ,με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση απ το Ειδικό Αναπτυξιακό  του 2017? Ανησυχούμε για την τύχη του

Φοβόμαστε ότι  η Βάστρια, και παρά τους λεονταρισμούς και τις υποσχέσεις σας κ Περιφερειάρχη ,θα μείνει  το ‘’αναπτυξιακό έργο’’ που  ετοίμασε η Κυβέρνηση για τη Λέσβο. Μαζί βέβαια και  το Φαραωνικό φράγμα Τσικνιά που θα μοιράσει 100 και πλέον εκ. στους εργολάβους αλλά νερό δεν θα δούμε, ούτε θέσεις εργασίας.Θα μας μείνει η καταστροφή του Κόλπου Καλλονής και η αγωνία του τι θα συμβεί σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στο ρήγμα όπου τοποθετείται το φράγμα. Καμία αντίδραση εκ μέρους σας αν και επί της προηγούμενης θητείας, το συμβούλιο μας αρνητικά και με- ουσιαστική τεκμηρίωση- γνωμοδότησε για την ΜΠΕ.

Μένει να απαντήσετε εσείς κ.κ συνάδελφοι της ΠΑ αν είστε ευχαριστημένοι απ το έργο σας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου