× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Γύρος του θριάμβου» από Μηταράκη στη Λέσβο

«Ήλθε, είδε και απήλθε» ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δηλώνοντας πως παρά τις έντονες αντιδράσεις έκανε πραγματικότητα όλους τους στόχους που είχε θέσει για το νησί την τριετία της υπουργίας του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/2/2023

«Γύρος του θριάμβου» από Μηταράκη στη Λέσβο
O Nοτης Μηταράκης με τον Στρατή Κύτελη
' χρόνος ανάγνωσης

Με συνέντευξη τύπου έκλεισε την επίσκεψη του χθες στη Λέσβο ο Υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Την τελευταία του επίσκεψη στο νησί με την ιδιότητα του αυτή, πριν τις επόμενες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ήταν φανερή στη συνέντευξη του η αίσθηση του νικητή αφού παρά τις αντιδράσεις από τις σοβαρές συγκρούσεις στην Καράβα μέχρι τις φωτιές στη Βάστρια ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «με σχέδιο και πολλή δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε» τη μεταναστευτική κρίση. «Ζήσαμε τα δύσκολα αυτά τρία χρόνια , από το δύσκολο 2020 με τις πολλές αφίξεις, τις εντάσεις στο νησί και τα δύσκολα γεγονότα του εμπρησμού της Μόριας. Καταφέραμε όμως με σχέδιο και πολλή δουλειά να ξεπεράσουμε αυτά τα γεγονότα».

Όπως είπε τα τελευταία τρία χρόνια επετεύχθησαν οι δύο βασικοί στόχοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο δραστικός περιορισμός των ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. «Αυτό είναι που σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε στη Λέσβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπενθύμισε πως την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο, την ώρα που ο αριθμός αυτός στην τετραετία της ΝΔ ήταν 32.000, εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22. «Αποτέλεσμα, οι διαμένοντες στη Δομή στο Μαυροβούνι σήμερα να είναι λιγότεροι από 2.000, μείωση 90% από τις πιο δύσκολες μέρες της Μόριας», είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «προχωρήσαμε σε σημαντικές ανταποδοτικές επενδύσεις προς τους δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης αλλά και προς την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με πάνω από 25 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις των Δήμων αναδρομικά από το 2019, αποζημιώσεις στους κατοίκους που είχαν ζημιές στις περιουσίες τους εξαιτίας του μεταναστευτικού, στηρίξαμε νέες υποδομές που θα προσφέρουν προοπτική για τη Μυτιλήνη».

Κλείνοντας επεσήμανε ότι «τελικός στόχος είναι να λειτουργήσει η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Βάστρια, εντός του 2023. Μια δομή επτά φορές μικρότερη από τη Μόρια στα χειρότερά της και τρεις φορές μικρότερη από ότι είναι σήμερα το Μαυροβούνι αναφορικά με τον πληθυσμό που θα φιλοξενεί και που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και προχωράει όπως είχα παρουσιάσει στη Βουλή το Νοέμβριο του 2021».

Χρηματοδοτήσεις έναντι κατασκευής στη Βάστρια
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «συνολικά έχουμε δώσει στο Βόρειο Αιγαίο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 20-23 μέχρι στιγμής συγκρινόμενα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της επταετίας που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ που είναι 400 εκατομμύρια».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η δομή της Βάστριας έχει πάρει πλέον πλήρη εικόνα υλοποίησης. Πλέον η δομή έχει εγκατασταθεί, είναι στη φάση της ολοκλήρωσης εντός του 2023. Το έργο έχει φτάσει το 50% της τεχνικής ολοκλήρωσης. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2023 η δομή θα είναι έτοιμη, για να κλείσει το Μαυροβούνι που είναι ο βασικός μας στόχος».
Αναφορικά με το τη δομή καραντίνας στη Δυτική Λέσβο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως είναι χρήσιμη «επειδή υπάρχουν κατά καιρούς αφίξεις».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποχαιρετισμός σε έναν φωτεινό δάσκαλο και άνθρωπο του πνεύματος

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου τιμά τη μνήμη και το έργο του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Αποχαιρετισμός σε έναν φωτεινό δάσκαλο και άνθρωπο του πνεύματος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αύξηση των βροχοπτώσεων στη Μυτιλήνη την περίοδο 2025 – 2026

Στα 482 χιλιοστά το ύψος βροχής έως τις 26 Ιανουαρίου – Αισιοδοξία για τέλος της ανομβρίας στη Λέσβο
Αύξηση των βροχοπτώσεων στη Μυτιλήνη την περίοδο 2025 – 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σημαντική ενίσχυση της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης

Προγραμματίζεται η πρόσληψη εργατών μέσω ΑΣΕΠ, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν 13 άτομα από προηγούμενη προκήρυξη. Αναμένεται νέα προκύρηξη για την κάλυψη δύο θέσεων στην Υπηρεσία Δόμησης
Σημαντική ενίσχυση της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέες πολύτεκνες οικογένειες στη Λέσβο, αλλά με αυξανόμενες δυσκολίες

Ο πρόεδρος των Πολυτέκνων, Μιχάλης Κουφέλος μιλά για τον Σύλλογο με περιορισμένους πόρους και μεγάλο βάρος
Νέες πολύτεκνες οικογένειες στη Λέσβο, αλλά με αυξανόμενες δυσκολίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής