× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανείπωτος ο ανθρώπινος πόνος στην Τουρκία

Πατέρας κρατάει το χέρι της νεκρής κόρης του στα συντρίμμια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2023

Ανείπωτος ο ανθρώπινος πόνος στην Τουρκία

Συγκλονίζουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τους δύο σεισμούς που κατέστρεψαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους.

Ωστόσο λίγες εικόνες απεικονίζουν την θλίψη τόσο ξεκάθαρα όσο μια φωτογραφία από την τουρκική περιοχή Kahramanmaras, στην οποία ένας πατέρας o Mesut Hancer κρατά το χέρι της νεκρής έφηβης κόρης του Irmak.

Απελπισμένοι, παγωμένοι από το λεπτό στρώμα χιονιού στο έδαφος, οι συγγενείς θυμάτων στην τουρκική πόλη Μαλάτια, εξέφραζαν την αγανάκτησή τους σήμερα γιατί, όπως λένε, δεν έχουν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν γάντια ή χειμωνιάτικα ρούχα, προσπαθούν να ανοίξουν διαδρόμους μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν από τους σεισμούς της Δευτέρας.

«Δεν υπάρχει κανείς εδώ. Είμαστε μέσα στα χιόνια, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», λέει ο Μουράτ Αλινάκ, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού να πάω;» λέει με απόγνωση.

Η Σαμπίνα Αλινάκ πρότεινε οι κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώνονται γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν, να πάρουν την επιχείρηση διάσωσης στα χέρια τους. «Τα εγγόνια των συμπεθέρων μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ επί δύο ημέρες. Καταστραφήκαμε. Πού είναι το κράτος; Πού βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες; Τους ικετεύουμε. Αφήστε μας να το κάνουμε, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με δικά μας μέσα. Αν δεν έρθουν (οι ομάδες διάσωσης), για όνομα του Θεού, αφήστε εμάς να το κάνουμε», είπε.

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε αυτήν την περιοχή που εκτείνεται από τα Άδανα στα δυτικά μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων και από τη Μαλάτια στα βόρεια μέχρι το Χατάι, που απέχει 300 χιλιόμετρα, στα νότια. Η κακοκαιρία και οι κατεστραμμένοι δρόμοι που μέχρι χθες συνέδεαν τις πόλεις όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι δυσχεραίνουν την πρόσβαση. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής και να σχεδιαστεί η αποστολή βοήθειας.

Ο Αχμέτ Αλινάκ είπε ότι δύο ανίψια του έχουν παγιδευτεί σε ένα κτίριο που κατέρρευσε. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Δεν το περιμέναμε αυτό από το κράτος. Όσο μεγάλος και αν ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση των πάντων ήταν αναγκαία», συνέχισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν νωρίτερα είπε ότι οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αντάλια για να διαμείνουν προσωρινά οι άστεγοι. Στη Μαλάτια έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνη της η ΝΔ ψήφισε το προκλητικό ακαταδίωκτο της Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη

Υπενθυμίζεται δε το ίδιο καθεστώς είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά νέος γύρος μεγάλων ανατιμήσεων

Το 70% των προμηθευτών υποστηρίζει ότι έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων-Η έρευνα της Nielsen
ΕΛΛΑΔΑ

Ακαταδίωκτο για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων νομοθετεί η κυβέρνηση

Ασυλία των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει την τραγωδία εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές;»

Ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης βορείου Αιγαίου στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη
ΕΛΛΑΔΑ

Το 2025 θα αποκτηθούν σκάφη για μεταφορά ασθενών από 11 μικρά νησιά

Μετά από μια διετία θα ολοκληρωθεί η προμήθεια των περιπολικών σκαφών για το λιμενικό, με υγειονομικό εξοπλισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο: Μειώθηκε ο όγκος των νέων οικοδομών το 2022

Αύξηση 13% στις νέες οικοδομικές άδειες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία‑Συρία: Πάνω από 800.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά λόγω των σεισμών

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην Τουρκία οι σεισμοί προκάλεσαν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που ισοδυναμεί με την εργασία περίπου 658.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΓΕΔΥ: Μειώνονται οι επιδοτήσεις για την ελαιοκαλλιέργεια

Βαρύτατες κατηγορίες του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων γεωτεχνικών για την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ελαιοκομικό τομέα
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Καβάλα ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena»

Θα πραγματοποιηθεί από 4 ως 6 Μάη με συμμετοχές από 22 χώρες