× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν ήθελε ο Βέρρος να συζητηθεί η Βάστρια»

Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιάννη Συκά για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2023

«Δεν ήθελε ο Βέρρος να συζητηθεί η Βάστρια»

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη δομή της Βάστριας. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Συκάς αναφέρει ότι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, δεν ήθελε να συζητηθεί η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρουν:

«Σχετικά με τη δομή της Βάστριας η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επανειλημμένα ζητήσει να ενημερωθεί και να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο καθώς μέρος έκτασης της δομής ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ο Δήμαρχος με το πρόσχημα ότι ο χώρος της δομής Βάστριας δεν έχει σχέση με το δικό μας δήμο είχε αρνηθεί τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Όμως ότι η Βάστρια καταλαμβάνει χώρο και της δημοτικής ενότητας Αγίας Παρασκευής του Δήμου μας, επιβεβαιώνεται από την ημερήσια διάταξη με την αναγραφή του πρώτου θέματος (Γνωμοδότηση σχετικά με την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου με τίτλο «Δομή προσωρινής φιλοξενίας του αρθ. 8 του Ν 4375/16 στη θέση «ΒΑΣΤΡΙΑ» της Δ.Ε. Λουτροπόλεως Θερμής του Δήμου Μυτιλήνης και Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής του Δήμου Δυτικής Λέσβου του Ν. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»).

Στις 7 Σεπτέμβρη 2022 το δημοτικό συμβούλιο αποδέχτηκε το ποσό των 600.000 ευρώ που χορηγήθηκε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου στο δήμο μας. Για το συγκεκριμένο θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση ενημέρωσε τους συνδημότες μας με δελτίο τύπου (23/09/2022).

                Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την 1η Νοέμβρη 2022, ζητήθηκε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το παρακάτω θέμα με δυο σκέλη: Α. Έγκριση της με αρ. 82/2022 μελέτης της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια υλικών οδοστρωσίας για τις ανάγκες του Δήμου Δυτικής Λέσβου» και Β. Έγκριση υποβολής πρότασης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τον ομώνυμο τίτλο, προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο αλληλεγγύης. Η παραπάνω μελέτη είναι προϋπολογισμού 1.090.997 ευρώ με αντικείμενο «Προμήθεια και μεταφορά αδρανών υλικών, υλικών οδοποιίας, πλέγματα περίφραξης, πάσσαλοι περίφραξης, διάστρωση ασφαλτομίγματος». Είναι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι η παραπάνω μελέτη και η χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ είναι ένας προεκλογικός μποναμάς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Δημοτική Αρχή. Μια προμήθεια που θα δώσει τη δυνατότητα εξαγοράς ψήφων την προεκλογική χρονιά, μια προμήθεια που θα τακτοποιήσει μικρές προεκλογικές υποχρεώσεις. Μήπως η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι αρωγός της πολιτικής του Υπουργείου που οι εργασίες στη Βάστρια συνεχίζονται χωρίς καμία ενόχληση; Ας προβληματιστούν λοιπόν οι συνδημότες μας για ποιο λόγο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, χρηματοδοτεί το δήμο μας και ποιος ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή της Βάστριας. Ας προβληματιστούν οι συνδημότες μας πως υπάρχει ισχυρός ομφάλιος λώρος σύνδεσης της κεντρικής εξουσίας και της Δημοτικής Αρχής για να μεταφέρεται ομαλά προς τα κάτω η πολιτική για το μεταναστευτικό χωρίς αντιδράσεις.

Όταν οι κυβερνώντες και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήρθαν αντιμέτωποι με την καθολική αντίθεση του Λεσβιακού λαού για την κατασκευή της δομής, όταν διαπίστωσαν ότι η αντίδραση των συμπατριωτών μας δεν κάμπτεται από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, βρήκαν τη χρηματοδότηση του ταμείου αλληλεγγύης προς το δήμο, ώστε να περάσει η κατασκευή της δομής κάτω απ’ το άχυρο.

                Σήμερα θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή θα πράξει ότι έπραξε και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυτιλήνης, ψηφίζοντας την μη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δομή της Βάστριας, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των συνδημοτών μας γιατί ουσιαστικά με τον τρόπο τους στήριζαν την πολιτική του υπουργείου για την κατασκευή της νέας δομής όλο αυτό το διάστημα.

                Σε λίγους μήνες θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές και η Δημοτική Αρχή θα ξαναφορέσει το μανδύα της ανεξαρτησίας. Γιατί αυτό επιθυμούν οι μηχανισμοί της κεντρικής εξουσίας. Γιατί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση δημοτικές αρχές που να αγωνίζονται πλάι-πλάι με τους κατοίκους για τη λύση των προβλημάτων. Γιατί δεν θέλουν δημοτικές αρχές που να αντιστέκονται στον μαρασμό του τόπου και να απαιτούν για τους δημότες τους αυτά που αυτοδίκαια τους ανήκουν. Γιατί θέλουν δημοτικές αρχές που να μην αντιδρούν στις εγκληματικές πολιτικές που είχαν σαν αποτέλεσμα την πληθυσμιακή συρρίκνωση του δήμου μας. Η αλήθεια είναι ότι μόνο οι συνδημότες μας μέσα από τον αγώνα τους θα βελτιώσουν τη ζωή τους και θα δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου.

                Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει πολλές φορές επισημάνει και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με δελτία τύπου ότι ο δρόμος για το προσφυγικό είναι μακρύς, ότι η προσφυγιά και η μετανάστευση είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που δημιουργεί τους πολέμους και την οικονομική αφαίμαξη των χωρών. Δυστυχώς σήμερα θρηνούμε πάλι αθώα θύματα στις ακτές του νησιού μας, ως αποτέλεσμα των παραπάνω πολιτικών.»

Υπογράφουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Βαξεβάνης Σταύρος, Κλομιδιώτης Θέμης, Μαργαρίτης Χαράλαμπος, Πανταχός Αντώνης, Σαλταμάρας Γιώργος, Συκάς Γιάννης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αθηνάς στη Μυτιλήνη

Την 1η Απριλίου, από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 μετά το μεσημέρι θα ισχύουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης λόγω εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια βελτίωσης

Η προκήρυξη του προγράμματος δεν δίνει λύσεις στις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έφυγε μια σπουδαία μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας»

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Ξενοφώντα Μαυραγάνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι στρατιώτες

Παραμένει εν λειτουργία το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Μυτιλήνης, μέχρι μετεκλογικής.... νεοτέρας!
ΘΕΑΤΡΟ

«Αν δεν υπήρχε η κουλτούρα, κανένας μας δεν θα έκανε τίποτα»

Με αφορμή το έργο που ανεβάζει ο ΦΟΜ Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, ο σκηνοθέτης, Αντρέας Σεφτελής σχολίασε τους… «κουλτουριάρηδες» και τη μη παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ‑ ΚΙΝΑΛ για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο

Υπενθυμίζει τις ενέργειες που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Ξενοφών Μαυραγάνης

Έφυγε από τη ζωή, ο «Ξενάκης», δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνιστής της ανανεωτικής αριστεράς
ΑΓΟΡΑ

Ερώτηση Μπουρνού για τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές της κυβέρνησης

Συνυπογράφουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το θέμα ανέδειξε χτες το «Ν» μεταφέροντας την απόγνωση 55 επιχειρήσεων της Λέσβου
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ο Παναγιώτης Χριστόφας συζητά με τους κατοίκους της Μόριας

Tην Τετάρτη 5 Απριλίου στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Μόριας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ω! καλό μας»...ΤΑΙΠΕΔ

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα αποφασίζει για το μέλλον του λιμανιού της Μυτιλήνης. Επιλογή της δημοτικής αρχής Κύτελη ο ορισμός του ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για το μπλόκο της Αγιάσου το 1944

Πραγματοποιήθηκε από το παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Τρίτη 28 Μαρτίου στη βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ας μην γίνει το λιμάνι της Μυτιλήνης, νέα Ηγουμενίτσα»

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης Παναγιώτης Ανδριώτης εκφράζει την ανησυχία του για τον πραγματικό ρόλο που θα παίξει το ΤΑΙΠΕΔ των ιδιωτικοποιήσεων στο λιμάνι της Μυτιλήνης