× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ζημιά η στάση Βέρρου, στην υπόθεση της παραλίας Ερεσού»

Καταγγέλει το Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Υπηρεσία Δόμησης, για άλλη μια φορά ο Περιβάλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοβουλία Ερεσού», για την υπόθεση στο Αφεντέλι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2023

«Ζημιά η στάση Βέρρου, στην υπόθεση της παραλίας Ερεσού»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στην επικαιρότητα ξανά έρχεται η παραλία Αφεντέλι και η προσπάθεια του Περιβαλλοντικού – Κοινωνικού  Συλλόγου  Πρωτοβουλία Ερεσού, ο οποίος με νέα ανακοίνωσή του επανέρχεται στο θέμα θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, για τη στάση που έχει κρατήσει ως τώρα απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ερεσού στην ίδια ανακοίνωση ασκούν κριτική στη Δημοτική Αρχή Βέρρου, ενώ ζητούν την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της  Πρωτοβουλίας Ερεσού - Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συλλόγου έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από το Δεκέμβρη του 2020, η κοινωνία της Ερεσού και οι απανταχού πιστοί φίλοι και επισκέπτες του νησιού βιώνουμε μια τρομακτική ανασφάλεια, εξαιτίας της απόφασης της Υ.ΔΟΜ. του δήμου Δυτικής Λέσβου να χορηγήσει προέγκριση και στη συνέχεια οικοδομική άδεια στην Σταυρούλα Καραγιάννη, τελείως αυθαίρετα και παράνομα. 

Για 2 περίπου χρόνια, μετράμε μία παραίτηση του Γεν. Γραμματέα του δήμου, Άρη Ελευθερίου, ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου και του τοπικού συμβουλίου Ερεσού, ψηφίσματα χιλιάδων πολιτών κατά της οικοδόμησης της παραλίας και την ταλαιπωρία των κατοίκων της Ερεσού, που ξεχειμώνιασαν στο κρύο και τα έβαλαν με τις μπουλντόζες για να μην πέσει τσιμέντο στην παραλία. Έκτοτε μετρώνται και δικαστικοί αγώνες από την Πρωτοβουλία μας, όνομα και πράγμα και οι οποίοι σημείωσαν νίκες και την υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στα σημεία, που κάποιοι έλεγαν, ότι η ιδιώτης έχει δίκιο και σήκωναν τα χέρια, και όχι μόνο, ψηλά, ενώ επίσης καταφέραμε την έκδοση αναστολής της οικοδομικής άδειας της ιδιώτη από το Εφετείο Πειραιά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022 καταθέσαμε στο δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και στη συνέχεια και στους αρμόδιους αντιδημάρχους αιτήσεις, με τις οποίες ζητούσαμε εμπεριστατωμένα την έγγραφη ενημέρωσή μας για την έως τώρα αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των κατοίκων της Ερεσού στάση του δήμου. 

Η έως τώρα προσωπική στάση του δημάρχου και των αντιδημάρχων αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου για την υπεράσπιση της μοναδικού φυσικού κάλλους παραλίας της Ερεσού, όχι μόνο απειλεί την περιουσία μας και τους δεσμούς μας με την Ερεσό αλλά ενδεχομένως να μας προκαλέσει και ζημιά χωρίς επιστροφή στο μέλλον, για την οποία και εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να προσφύγουμε στα δικαστήρια. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης για την επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στη θέση Αφεντέλι της Ερεσού για να διορθωθεί το χωροταξικό και νομικό έκτρωμα που έχει δημιουργηθεί με την προηγούμενη χάραξη και για την οποία και ο δήμος έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Η επαναχάραξη, είναι η τελευταία κλωστή, από την οποία κρέμεται η ιδιώτης για να δικαιολογήσει το δικαίωμα της να χτίσει στην παραλία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμος από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ θα έπρεπε να τρέξει άμεσα το ζήτημα για να κερδίσει την υπόθεση της επαναχάραξης, με απίθανες κάθε φορά δικαιολογίες καθυστερεί την υπογραφή της σύμβασης, παρότι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κάνει τη μελέτη ανταποκρίθηκε αμεσότατα σε κάθε ενέργεια για την υπογραφή της σύμβασης και η Πρωτοβουλία του πρόσφερε καλόπιστα και απλόχερα την βοήθειά της σε αυτή τη σημαντική υπόθεση. 

 Επίσης η Πρωτοβουλία Ερεσού στις 31 Μάρτη του 2022 κατέθεσε αγωγή με την οποία αμφισβητεί τον τίτλο ιδιοκτησίας της Καραγιάννη, στη θέση Αφεντέλλι  καθώς καταλαμβάνει παράνομα έκταση που αποτελεί τμήμα αιγιαλού και παραλίας. Στην αγωγή μας αυτή το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πάρει θέση υπέρ μας.  

 Εμείς ήδη από τον Απρίλιο του 2022 καλέσαμε το δήμο Δυτικής Λέσβου να πάρει θέση υπέρ μας και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο ο δήμος όχι μόνο δεν συντάχθηκε με το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων της Ερεσού αλλά στις Απόψεις που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2022 στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά συντάχθηκε με τις θέσεις της Καραγιάννη και υποστήριξε ότι αυτό που όλοι εμείς βλέπουμε ως αιγιαλό και παραλία, αποτελεί οικόπεδο της Καραγιάννη.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Και δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, την ίδια άποψη έχουν ο νομικός σύμβουλός του κράτους, που υπογράφει την πρόσθετη παρέμβαση του Ελ. Δημοσίου, ο δικηγόρος του Δήμου κ. Παπουτσής αλλά και ο πρώην γενικός Γραμματέας του Δήμου Άρης Ελευθερίου και επίσης δικηγόρος καθώς και πλειάδα επιστημόνων και πολιτών της Ερεσού, που υπογράφουν τα δικόγραφα της αίτησης ακύρωσης της οικοδομικής άδειας. Μόνο ο Δήμος και η κατ’ εξακολούθηση παρανομούσα και αυθαιρετούσα υπηρεσία της Υ.ΔΟΜ. μένουν να στηρίζουν την ιδιώτη και πραγματικά αυτή η αδιέξοδη και αντίθετη στο νόμο επιμονή απαιτεί μια εξήγηση.  

 Εάν νομίζουν κάποιοι, ότι θα επιτρέψουμε την συνέχιση αυτού του εμπαιγμού και θα ξεφύγουν από τις ευθύνες τους είναι βαθιά γελασμένοι. Δεν μπορούν να κρύβονται άλλο πίσω από το δάχτυλό τους. 

 Σήμερα καταθέσαμε εκ νέου, για τρίτη φορά λεπτομερή Αίτηση με μια σειρά ερωτημάτων προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις, η οποία θα κοινοποιηθεί επίσης στον Συνήγορο του Πολίτη, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

 Ζητούμε την άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για την ενημέρωση των πολιτών της δυτικής Λέσβου για τις έως τώρα ενέργειες του δήμου και την άμεση συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την διάσωση της παραλίας της Ερεσού. 

Υ.Γ. Για όσους, πολιτικούς και μη, οι οποίοι σιωπηρά ή μη, στηρίζουν ή διανοούνται να στηρίξουν μια δημοτική αρχή, η οποία αυθαιρετεί και φέρεται αλαζονικά απέναντι στους πολίτες της και δεν την καταδικάζουν φανερά, να γνωρίζουν ότι όχι μόνο τους έχουμε πάρει ήδη είδηση, αλλά επίσης, ότι πολλές φορές και τα άλογα που φαίνονται γκανιάν, στην κούρσα αποδεικνύονται κουτσά. Ας το έχουν υπόψη τους, εκλογές έρχονται».  

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού
ΧΩΡΙΑ

100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την προετοιμασία των μελετών που θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού
100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο

Έγινε δεκτό το αίτημά της για την ελληνική ιθαγένεια και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ταυτότητας. Η υπόθεση που ανέδειξε το «Ν» κινητοποίησε τις διαδικασίες και έφτασε σε λύση έπειτα από χρόνια διοικητικής ταλαιπωρίας
Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ

Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός για το master plan, το εμπορικό λιμάνι, τη σύνδεση Βόλου–Σιγρίου, τα έργα στα μικρότερα λιμάνια και τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων

Επανακατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για εξάλειψη του αξιοποίνου πράξεων που συνδέονται με αγροτικές κινητοποιήσεις – Μεταξύ των υπογραφόντων η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα
Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων
ΧΩΡΙΑ

Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας 21 έως το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου
Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών