× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ζημιά η στάση Βέρρου, στην υπόθεση της παραλίας Ερεσού»

Καταγγέλει το Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Υπηρεσία Δόμησης, για άλλη μια φορά ο Περιβάλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοβουλία Ερεσού», για την υπόθεση στο Αφεντέλι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2023

«Ζημιά η στάση Βέρρου, στην υπόθεση της παραλίας Ερεσού»

Στην επικαιρότητα ξανά έρχεται η παραλία Αφεντέλι και η προσπάθεια του Περιβαλλοντικού – Κοινωνικού  Συλλόγου  Πρωτοβουλία Ερεσού, ο οποίος με νέα ανακοίνωσή του επανέρχεται στο θέμα θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, για τη στάση που έχει κρατήσει ως τώρα απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ερεσού στην ίδια ανακοίνωση ασκούν κριτική στη Δημοτική Αρχή Βέρρου, ενώ ζητούν την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της  Πρωτοβουλίας Ερεσού - Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συλλόγου έχει ως εξής:

«Από το Δεκέμβρη του 2020, η κοινωνία της Ερεσού και οι απανταχού πιστοί φίλοι και επισκέπτες του νησιού βιώνουμε μια τρομακτική ανασφάλεια, εξαιτίας της απόφασης της Υ.ΔΟΜ. του δήμου Δυτικής Λέσβου να χορηγήσει προέγκριση και στη συνέχεια οικοδομική άδεια στην Σταυρούλα Καραγιάννη, τελείως αυθαίρετα και παράνομα. 

Για 2 περίπου χρόνια, μετράμε μία παραίτηση του Γεν. Γραμματέα του δήμου, Άρη Ελευθερίου, ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου και του τοπικού συμβουλίου Ερεσού, ψηφίσματα χιλιάδων πολιτών κατά της οικοδόμησης της παραλίας και την ταλαιπωρία των κατοίκων της Ερεσού, που ξεχειμώνιασαν στο κρύο και τα έβαλαν με τις μπουλντόζες για να μην πέσει τσιμέντο στην παραλία. Έκτοτε μετρώνται και δικαστικοί αγώνες από την Πρωτοβουλία μας, όνομα και πράγμα και οι οποίοι σημείωσαν νίκες και την υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στα σημεία, που κάποιοι έλεγαν, ότι η ιδιώτης έχει δίκιο και σήκωναν τα χέρια, και όχι μόνο, ψηλά, ενώ επίσης καταφέραμε την έκδοση αναστολής της οικοδομικής άδειας της ιδιώτη από το Εφετείο Πειραιά. 

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022 καταθέσαμε στο δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και στη συνέχεια και στους αρμόδιους αντιδημάρχους αιτήσεις, με τις οποίες ζητούσαμε εμπεριστατωμένα την έγγραφη ενημέρωσή μας για την έως τώρα αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των κατοίκων της Ερεσού στάση του δήμου. 

Η έως τώρα προσωπική στάση του δημάρχου και των αντιδημάρχων αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου για την υπεράσπιση της μοναδικού φυσικού κάλλους παραλίας της Ερεσού, όχι μόνο απειλεί την περιουσία μας και τους δεσμούς μας με την Ερεσό αλλά ενδεχομένως να μας προκαλέσει και ζημιά χωρίς επιστροφή στο μέλλον, για την οποία και εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να προσφύγουμε στα δικαστήρια. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης για την επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού στη θέση Αφεντέλι της Ερεσού για να διορθωθεί το χωροταξικό και νομικό έκτρωμα που έχει δημιουργηθεί με την προηγούμενη χάραξη και για την οποία και ο δήμος έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Η επαναχάραξη, είναι η τελευταία κλωστή, από την οποία κρέμεται η ιδιώτης για να δικαιολογήσει το δικαίωμα της να χτίσει στην παραλία.  

Ο δήμος από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ θα έπρεπε να τρέξει άμεσα το ζήτημα για να κερδίσει την υπόθεση της επαναχάραξης, με απίθανες κάθε φορά δικαιολογίες καθυστερεί την υπογραφή της σύμβασης, παρότι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κάνει τη μελέτη ανταποκρίθηκε αμεσότατα σε κάθε ενέργεια για την υπογραφή της σύμβασης και η Πρωτοβουλία του πρόσφερε καλόπιστα και απλόχερα την βοήθειά της σε αυτή τη σημαντική υπόθεση. 

 Επίσης η Πρωτοβουλία Ερεσού στις 31 Μάρτη του 2022 κατέθεσε αγωγή με την οποία αμφισβητεί τον τίτλο ιδιοκτησίας της Καραγιάννη, στη θέση Αφεντέλλι  καθώς καταλαμβάνει παράνομα έκταση που αποτελεί τμήμα αιγιαλού και παραλίας. Στην αγωγή μας αυτή το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πάρει θέση υπέρ μας.  

 Εμείς ήδη από τον Απρίλιο του 2022 καλέσαμε το δήμο Δυτικής Λέσβου να πάρει θέση υπέρ μας και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο ο δήμος όχι μόνο δεν συντάχθηκε με το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων της Ερεσού αλλά στις Απόψεις που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2022 στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά συντάχθηκε με τις θέσεις της Καραγιάννη και υποστήριξε ότι αυτό που όλοι εμείς βλέπουμε ως αιγιαλό και παραλία, αποτελεί οικόπεδο της Καραγιάννη.  

 Και δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, την ίδια άποψη έχουν ο νομικός σύμβουλός του κράτους, που υπογράφει την πρόσθετη παρέμβαση του Ελ. Δημοσίου, ο δικηγόρος του Δήμου κ. Παπουτσής αλλά και ο πρώην γενικός Γραμματέας του Δήμου Άρης Ελευθερίου και επίσης δικηγόρος καθώς και πλειάδα επιστημόνων και πολιτών της Ερεσού, που υπογράφουν τα δικόγραφα της αίτησης ακύρωσης της οικοδομικής άδειας. Μόνο ο Δήμος και η κατ’ εξακολούθηση παρανομούσα και αυθαιρετούσα υπηρεσία της Υ.ΔΟΜ. μένουν να στηρίζουν την ιδιώτη και πραγματικά αυτή η αδιέξοδη και αντίθετη στο νόμο επιμονή απαιτεί μια εξήγηση.  

 Εάν νομίζουν κάποιοι, ότι θα επιτρέψουμε την συνέχιση αυτού του εμπαιγμού και θα ξεφύγουν από τις ευθύνες τους είναι βαθιά γελασμένοι. Δεν μπορούν να κρύβονται άλλο πίσω από το δάχτυλό τους. 

 Σήμερα καταθέσαμε εκ νέου, για τρίτη φορά λεπτομερή Αίτηση με μια σειρά ερωτημάτων προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις, η οποία θα κοινοποιηθεί επίσης στον Συνήγορο του Πολίτη, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

 Ζητούμε την άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για την ενημέρωση των πολιτών της δυτικής Λέσβου για τις έως τώρα ενέργειες του δήμου και την άμεση συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την διάσωση της παραλίας της Ερεσού. 

Υ.Γ. Για όσους, πολιτικούς και μη, οι οποίοι σιωπηρά ή μη, στηρίζουν ή διανοούνται να στηρίξουν μια δημοτική αρχή, η οποία αυθαιρετεί και φέρεται αλαζονικά απέναντι στους πολίτες της και δεν την καταδικάζουν φανερά, να γνωρίζουν ότι όχι μόνο τους έχουμε πάρει ήδη είδηση, αλλά επίσης, ότι πολλές φορές και τα άλογα που φαίνονται γκανιάν, στην κούρσα αποδεικνύονται κουτσά. Ας το έχουν υπόψη τους, εκλογές έρχονται».  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αθηνάς στη Μυτιλήνη

Την 1η Απριλίου, από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 μετά το μεσημέρι θα ισχύουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης λόγω εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια βελτίωσης

Η προκήρυξη του προγράμματος δεν δίνει λύσεις στις ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έφυγε μια σπουδαία μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας»

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Ξενοφώντα Μαυραγάνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι στρατιώτες

Παραμένει εν λειτουργία το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Μυτιλήνης, μέχρι μετεκλογικής.... νεοτέρας!
ΘΕΑΤΡΟ

«Αν δεν υπήρχε η κουλτούρα, κανένας μας δεν θα έκανε τίποτα»

Με αφορμή το έργο που ανεβάζει ο ΦΟΜ Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, ο σκηνοθέτης, Αντρέας Σεφτελής σχολίασε τους… «κουλτουριάρηδες» και τη μη παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ‑ ΚΙΝΑΛ για τη δημόσια υγεία στη Λήμνο

Υπενθυμίζει τις ενέργειες που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Ξενοφών Μαυραγάνης

Έφυγε από τη ζωή, ο «Ξενάκης», δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνιστής της ανανεωτικής αριστεράς
ΑΓΟΡΑ

Ερώτηση Μπουρνού για τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές της κυβέρνησης

Συνυπογράφουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το θέμα ανέδειξε χτες το «Ν» μεταφέροντας την απόγνωση 55 επιχειρήσεων της Λέσβου
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ο Παναγιώτης Χριστόφας συζητά με τους κατοίκους της Μόριας

Tην Τετάρτη 5 Απριλίου στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Μόριας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ω! καλό μας»...ΤΑΙΠΕΔ

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα αποφασίζει για το μέλλον του λιμανιού της Μυτιλήνης. Επιλογή της δημοτικής αρχής Κύτελη ο ορισμός του ΤΑΙΠΕΔ σε Αρχή σχεδιασμού για το λιμάνι είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για το μπλόκο της Αγιάσου το 1944

Πραγματοποιήθηκε από το παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Τρίτη 28 Μαρτίου στη βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ας μην γίνει το λιμάνι της Μυτιλήνης, νέα Ηγουμενίτσα»

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης Παναγιώτης Ανδριώτης εκφράζει την ανησυχία του για τον πραγματικό ρόλο που θα παίξει το ΤΑΙΠΕΔ των ιδιωτικοποιήσεων στο λιμάνι της Μυτιλήνης