× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κι άλλες απώλειες ανθρώπων στον Πολιχνίτο»

Ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου για τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας της περιοχής και την κινητοποίηση των κατοίκων

Δημοσίευση 2/2/2023

«Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κι άλλες απώλειες ανθρώπων στον Πολιχνίτο»

Στα προβλήματα και στις σοβαρές ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου, οι οποίες αναδείχθηκαν με το θάνατο του βρέφους πριν μερικές ημέρες στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ένωση των Γιατρών του ΕΣΥ της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γιατροί μεταξύ σημειώνουν ότι από τύχη τόσα χρόνια δεν έχουμε θρηνήσει άλλες απώλειες στην πολύπαθη περιοχή του Πολιχνίτου το Κέντρο Υγείας της οποίας έχει πολύ σοβαρές ελλείψεις.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί του ΕΣΥ αναφέρουν: 

Το δυστυχές γεγονός του θανάτου βρέφους 8 μηνών στον Πολιχνίτο ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά το ζήτημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων. Θα ήταν ένα μακάβριο παιχνίδι εντυπώσεων να ισχυριστεί κανείς ότι με το συγκεκριμένο περιστατικό τα πράγματα θα είχαν πάει διαφορετικά αν κατά τη διάρκεια εξέλιξης των γεγονότων υπήρχε βάρδια οδηγού στο κέντρο υγείας Πολιχνίτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρολαυτά μετά το γεγονός αυτό η τοπική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με το δεδομένο ότι λόγω ελλείψεων πληρωμάτων ασθενοφόρων ανά πάσα στιγμή η έκβαση ενός επείγοντος περιστατικού μπορεί να μετατραπεί σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν «τύχη» που τόσα χρόνια δεν θρηνήσαμε άλλες απώλειες από τέτοιες ελλείψεις στην πολύπαθη περιοχή του Πολιχνίτου ενώ εγκρίνονταν μετακινήσεις οδηγών προς το Νοσοκομείο ενώ από την άλλη «φρόντιζαν» για την παράνομη ανέγερση Ναού εντός του ΚΥ.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης δεν εξαντλείται ούτε στους οδηγούς και τα πληρώματα ασθενοφόρων, ούτε στο ΚΥ Πολιχνίτου. Όλα τα ΚΥ και το νοσομείο του νησιού αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες. Αλλά και σε όλη την χώρα η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Το ψήφισμα αυτό γράφεται μερικές εβδομάδες έπειτα από τον θάνατο παιδιού που για να βρει ΜΕΘ διακομίστηκε με ασθενοφόρο από τα Γρεβενά στο Ρίο.

Επίσης το ζήτημα της υποστελέχωσης δεν είναι καινούριο και πρόσκαιρο αλλά είναι χρόνιο. Δένει με το ευρύτερο πλαίσιο της μετατροπής της περίθαλψης σε εμπόρευμα, του ασθενή σε πελάτη και των γιατρών (ειδικότερα των νέων) και του υγειονομικού προσωπικού σε σκλάβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τζογάρισμα λοιπόν με την υγεία του λαού είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ «σεντράρει» με τη ρύθμιση για τα περιβόητα DRGs ΝΔ «σκοράρει» με τον νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη) για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Αυτό φάνηκε γλαφυρά και κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην επίθεση που δέχεται το δικαίωμα των κατοίκων της Λέσβου στην υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και των εργαζομένων στον χώρο της υγείας μπορεί να είναι η μαχητική κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού και των φορέων οργάνωσης των εργαζομένων για να απαιτήσουμε:

  • Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και προκήρυξη νέων ΜΟΝΙΜΩΝ θέσεων για όλες τις ειδικότητες (ειδικοί, ειδικευόμενοι, αγροτικοί γιατροί, διασώστες, οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτές, τεχνικοί εργαστηρίων κλπ) στα ΚΥ και το ΓΝΜ Βοστάνειο στο ύψος των υγειονομικών αναγκών του νησιού.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ανατροπή του πρόσφατου νόμου που καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων και των τοπικών φορέων στο προαύλιο του Κ.Υ Πολυχνίτου την Πέμπτη 2/2 11-2 π.μ. και καλούμε τους ιατρούς να συμμετέχουν σε αυτή στο πλάι των κατοίκων για την αναβάθμιση του Κ.Υ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου