× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα Εγκατάσταση Νέων Γεωργών οι 157 επιλαχόντες του Βορείου Αιγαίου»

Παρέμβαση του Γιάννη Μπουρνού στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2023

«Να ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα  Εγκατάσταση Νέων Γεωργών οι 157 επιλαχόντες του Βορείου Αιγαίου»
' χρόνος ανάγνωσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» των 157 επιλαχόντων νέων αγροτών του Βορείου Αιγαίου που αποκλείστηκαν εξαιτίας της ανεπάρκειας πιστώσεων.

Στις 31 Αυγούστου 2022, αναφέρει αρχικά ο Γιάννης Μπουρνούς στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση, είχε γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον αρμόδιο Υπουργό - με ερώτηση του Βουλευτή Ν. Λέσβου - το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020, ενώ, ταυτόχρονα, είχε επισημανθεί η ανάγκη αύξησης των πιστώσεων του Προγράμματος προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος νέος γεωργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις επισημάνσεις για επαρκή αύξηση της χρηματοδότησης του Προγράμματος, υπογραμμίζει ο κ. Μπουρνούς, ο διοικητικός έλεγχος και η εξέταση των ενστάσεων για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου, απέκλεισε τελικά από την οικονομική ενίσχυση 157 νέους αγρότες του Βορείου Αιγαίου - που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης - λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην ερώτηση ότι ο απαράδεκτος αποκλεισμός των δικαιούχων - συμφώνα με τα κριτήρια του Προγράμματος - νέων γεωργών δημιουργεί τεράστια προβλήματα, εφόσον πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον γεωργικό τομέα με δικές τους δαπάνες, θεωρώντας - μετά και την κατάθεση των ενστάσεων - βέβαιη την ένταξή τους στο πρόγραμμα σύμφωνα με τα ορισθέντα κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τους υψηλούς δείκτες ανεργίας και τους αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης, με την ακρίβεια να καλπάζει ανεξέλεγκτη εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και με ακλόνητη την πεποίθηση ότι η στήριξη της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον κ. Γεωργαντά να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και οι 157 δικαιούχοι νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020, οι 157 επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου που αποκλείστηκαν λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων»
Στις 31 Αυγούστου 2022 σας είχαμε γνωστοποιήσει εγκαίρως, με ερώτηση μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων: 7070/31.08.2022), το πρόβλημα ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη αύξησης των πιστώσεων του Προγράμματος προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος νέος γεωργός.
Στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διοικητικός έλεγχος και η εξέταση των ενστάσεων για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα και, δυστυχώς, 157 νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης, παραμένουν επιλαχόντες λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων, αποκλεισμένοι ουσιαστικά από την οικονομική ενίσχυση.
Επισημαίνεται ότι μεγάλος αριθμός των αρχικώς επιλαχόντων έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον γεωργικό τομέα με δικές τους δαπάνες, θεωρώντας - μετά και την κατάθεση των ενστάσεων - βέβαιη την ένταξή τους στο πρόγραμμα σύμφωνα με τα ορισθέντα κριτήρια.
Με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας και τους αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης, με την ακρίβεια να καλπάζει ανεξέλεγκτη εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, η στήριξη της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενταχθούν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται από το πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020, οι επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στη Μυτιλήνη

Ερευνούνται τα αίτια του θανάτου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περιμένοντας τον «Θαλασσίτη»

Εναλλακτική λύση η πύκνωση των δρομολογίων του οχηματαγωγού «Άγιος Γεώργιος» για την επίλυση των προβλημάτων στις μεταφορές ζωοτροφών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρεφικά πακέτα στον Δήμο Μυτιλήνης για μελλοντικούς γονείς

Το πρόγραμμα αφορά έγκυες γυναίκες, αποκλειστικά κατοίκους του Δήμου Μυτιλήνης, και οι αιτήσεις κατατίθεται στο Τμήμα Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση Δουδωνή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα

«Πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιών η διακοπή της γραμμής», σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καθαριότητα και φωτισμός, πρώτα στη λίστα αιτημάτων των δημοτών της Μυτιλήνης

Τα στατιστικά στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου δείχνουν ότι το 1ο εξάμηνο του 2025 1582 πολίτες απευθύνθηκαν σε αυτή για τη λύση των προβλημάτων τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τέσσερα χρόνια αγώνα για την ελεύθερη παραλία της Ερεσού με καλοκαιρινό φεστιβάλ

Χωρίς χορηγούς - χωρίς εισιτήριο από 25 έως 27 Ιουλίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μάς ξεναγεί ανάμεσα σε απολιθωμένους γίγαντες

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, στις 11:30, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει ανοιχτή ξενάγηση και ενημέρωση για τον μοναδικό γεώτοπο
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία της «Νέας Δράσης – Νέος Δήμος» για εγκατάλειψη του Πλωμαρίου

«Η πύλη Σένγκεν που εγκαινιάστηκε... για να μείνει κλειστή»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση Γενικής Γραμματέως Τουρισμού με φορείς της Λέσβου

Μετά από πρόταση του Κώστα Μουτζούρη. Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 11 Ιουλίου στις 5.00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όνειρα άσπρα, σαν καράβια, από τον Α` Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή με παιδικά χαμόγελα και τραγούδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τριτοκοσμικό Βόρειο Αιγαίο στην εμπορευματική μετακίνηση

Η Ένωση Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελαφρών και Βαρών Μεταφορών Νομού Λέσβου με επιστολή της στο Υπουργείο Ναυτιλίας περιγράφει την τραγική κατάσταση με τις συνδέσεις Ro - Ro
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Γεωτουρισμός, πολιτισμός και βιωσιμότητα: Η Λέσβος δείχνει τον δρόμο

Πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέπτες στα παγκόσμια γεωπάρκα – Σημαντικό το αποτύπωμα της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο UNESCO