× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ΚΟΒ Υγείας του ΚΚΕ ζητά στελέχωση των Κέντρων Υγείας

Με αφορμή τη μεταφορά νεκρού βρέφους από τον Πολιχνίτο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2023

Η ΚΟΒ Υγείας του ΚΚΕ ζητά στελέχωση των Κέντρων Υγείας

«Με το χειρότερο τρόπο αναδείχθηκαν για ακόμα μια φορά οι εγκληματικές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια υγεία στο νησί μας, όταν ένα βρέφος μεταφέρθηκε νεκρό με ιδιωτικό μέσο στο ΚΥ Πολιχνίτου, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο στην περιοχή και το ΕΚΑΒ έπρεπε να πάει από τη Μυτιλήνη. Έτσι έγινε γνωστό ότι κάποιες βάρδιες το μήνα στο ΚΥ Πολιχνίτου είναι κενές και το επείγον διεκπεραιώνει το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη. Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στις άλλες περιοχές του νησιού» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ.
Και προσθέτει:
«Υπάρχουν ημέρες που τις ακάλυπτες βάρδιες των οδηγών της Άντισσας καλύπτει , ο οδηγός και το ασθενοφόρο του ΚΥ Καλλονής με συνοδό γιατρό του ΚΥ Καλλονής, δηλαδή και το υποτίθεται πιο άρτια στελεχωμένο ΚΥ του νησιού με τη μεγαλύτερη κίνηση μένει για ώρες με ένα γιατρό λιγότερο, ενώ το επείγον καλύπτεται από το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης!
Ανάλογες καταγγελίες για μετακίνηση ασθενοφόρου χωρίς γιατρό από το ΚΥ Πλωμαρίου είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
Όλες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, με φιέστες και μπαλώματα προσπαθούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Λέσβου, αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Μιας πολιτικής που έχει αφήσει τα ΚΥ, χωρίς επαρκές μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με ασθενοφόρα χωρίς διασώστες να το λειτουργούν κ.τ.λ. Μιας πολιτικής που έχει στον πυρήνα της τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία, ειδικά των κατοίκων απομακρυσμένων χωριών.
Ότι και να κάνουν η πραγματικότητα αυτή δεν κρύβεται από τους κατοίκους της Λέσβου, που βλέπουν τις κυβερνήσεις να αλλάζουν, όμως τα προβλήματα να παραμένουν και να οξύνονται και πως ό,τι θετικό επιτυγχάνεται είναι αποτέλεσμα των δικών τους αγώνων. Όλοι αυτοί οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν σήμερα για την Υγεία και τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα του νησιού, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει όλα τα χρόνια τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και που υπερασπίζεται αταλάντευτα την υγεία του λαού.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Καταρχάς η διαχείριση των επειγουσών διακομιδών στο νησί πρέπει να γίνεται κεντρικά από το ΕΚΑΒ, από γιατρούς που θα καλύπτουν όλες τις βάρδιες τουλάχιστον στο Τηλεφωνικό Κέντρο. Ασθενοφόρα με ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ να βρίσκονται σε καίρια σημεία του νησιού ώστε, γρήγορα να γίνεται η μετάβαση στο σημείο και η διακομιδή στην πιο κατάλληλη και κοντινή υγειονομική μονάδα.
Δυστυχώς αντί για την πρόσληψη ικανού αριθμού διασωστών την προκήρυξη θέσεων ιατρών την προσπάθεια εξορθολογισμού της διαχείρισης του επείγοντος και της διακομιδής των ασθενών βλέπουμε μια ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των διασωστών του ΕΚΑΒ ( με την αλλαγή του όρου διασώστης που προϋποθέτει συγκεκριμένη εκπαίδευση σε οδηγός) που άμεσα πλήττει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Η ΚΟΒ Υγείας καλεί το λαό του νησιού να δώσει μάχη μαζί με τους υγειονομικούς, συσπειρωμένος στα σωματεία του και στους άλλους μαζικούς φορείς για το δικαίωμά του στην υγεία. Να διεκδικήσει εδώ και τώρα :
• Την άμεση στελέχωση των ΚΥ με διασώστες ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.
• Την πρόσληψη ικανού αριθμού διασωστών και ιατρών, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν και νέοι σταθμοί σε καίρια σημεία (π.χ Πέτρα, Ερεσό, Μανταμάδο) και να περάσει στο ΕΚΑΒ η διαχείριση της επείγουσας διακομιδής των ασθενών.
• Άμεση αναβάθμιση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ Μυτιλήνης .
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας του νησιού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη