× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δήμαρχε Μυτιλήνης, θα πήγαινες το παιδί σου σε ένα τέτοιο παιδικό σταθμό – ντροπή;

Η δημοτική αρχή Στρατή Κύτελη δεν βλέπει τις εικόνες ντροπής - που βάζουν και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τα παιδιά – στο 2ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2023

Δήμαρχε Μυτιλήνης, θα πήγαινες το παιδί σου σε ένα τέτοιο παιδικό σταθμό – ντροπή;

Σε άθλιες συνθήκες, με σοβάδες να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των παιδιών, σάπια κουφώματα, εμφανείς ρηγματώσεις στην τοιχοποιία του και ετοιμόρροπα σκουριασμένα κάγκελα, σε ένα νεοκλασικό κτήριο των αρχών του περασμένου αιώνα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, όπου στεγάζεται ο 2ος Παιδικός Σταθμός του Δήμου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως φαίνεται, ΚΑΝΕΝΑΣ από τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Κύτελη και των και νομικά υπευθύνων στελεχών της, δε φαίνεται να αναρωτιούνται αν μπορεί το συγκεκριμένο κτήριο με τέτοια προβλήματα να συνεχίζει να λειτουργεί σαν παιδικός σταθμός. Για το θέμα είχε γίνει πριν τρία χρόνια, το Μάρτιο του 2020, δημόσια καταγγελία από την παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνη» της Κοινότητας Μυτιλήνης. Απολύτως καμία όμως εργασία συντήρησης δεν έγινε από τότε,  αντιθέτως τα πράγματα χειροτέρεψαν.

 

Εξωτερικά, το κτήριο είναι εγκαταλειμμένο στην τύχη του. Υγρασίες, φουσκωμένοι σοβάδες που πέφτουν, ρηγματώσεις στους τοίχους, σάπια κουφώματα και παντζούρια που διαλύονται. Ιδιαίτερα επικίνδυνα τα σκουριασμένα βαριά μαντεμένια κάγκελα που κυριολεκτικά «κρέμονται». Το ισόγειο του κτηρίου δεν χρησιμοποιείται. Ενώ άγνωστες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στους πάνω ορόφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληροφορίες που φτάνουν από γονείς μιλάνε για έστω μη ανεκτές συνθήκες.  Ας σημειωθεί μάλιστα ότι οι δημοτικές αρχές, τόσο η παρούσα όσο και προηγούμενες, έχουν γίνει αποδέκτες ακόμα και γραπτών διαμαρτυριών. Φαίνεται όμως πως δεν ήταν αρκετές να πείσουν τους ιδιοκτήτες του κτηρίου με το διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο που λαμβάνουν από το Δήμο Μυτιλήνης, να προχωρήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού που ο παιδικός σταθμός δεν λειτουργεί, στις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες. Και όμως. Ιδιοκτήτες του κτηρίου είναι τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης με την τεράστια περιουσία!

 Ερωτήματα

Γονείς που επικοινώνησαν με το «Ν» ζητούν και δεδομένης της συνεχιζόμενης σεισμικής διεργασίας την πραγματοποίηση αυτοψίας στο κτήριο όπου στεγάζεται ο 2ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης από μηχανικούς του Δήμου Μυτιλήνης. «Πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία τέτοια αυτοψία;» ρωτάνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς το κτήριο θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την περιοχή και όχι κτήριο ντροπή χρειάζεται άμεσα επισκευαστικές εργασίες. Να υποχρεωθούν τα Φιλανθρωπικά καταστήματα Μυτιλήνης να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες σημειώνουν οι γονείς που διαμαρτύρονται ειδάλλως να τις χρηματοδοτήσει ο Δήμος Μυτιλήνης σε βάρος των μισθωμάτων που καταβάλει.

 Λίγα λόγια για το κτήριο

Το κτίριο όπου στεγάζεται ο 2ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης χτίστηκε από τον Χαρίλαο Αγγελέτο, αυτοδημιούργητο έμπορο της διασποράς με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Καθώς δεν απέκτησε απογόνους η κατοικία κληροδοτήθηκε στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τυπολογία του κτιρίου, παρόλο που έχει στοιχεία από άλλες νεοκλασικές κατοικίες της εποχής, παρουσιάζει αισθητές διαφοροποιήσεις και ως προς την κάτοψη (πολυγωνικοί χώροι, οπισθοχώρηση του ορόφου) αλλά και ως προς τη διακόσμηση (έντονο πομπώδες ύφος με υπερβολικά πυκνά διακοσμητικά στοιχεία). Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει ο πολυγωνικός χώρος (κεντρικό χωλ) στην είσοδο της κατοικίας που δημιουργεί ένα είδος γκαλερίας με μεγάλα ανοίγματα που δεν συναντάται σε άλλα κτίρια της εποχής.

 Πηγή: Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα, «Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της Ανώτερης Αστικής Τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)», διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, Αθήνα 1999.
 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης