× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε 15 – 20 μέρες, ο μικρούλης από το Μεσαγρό επιστρέφει στο σπίτι του

Στην τελική ευθεία της ανάρρωσης του, σε λίγες μέρες αρχίζει να τρώει και πάει για πρώτη φορά στην αγκαλιά των γονιών του. Μιλά στο «Ν», ο παιδοκαρδιολόγος Ανδρέας Πετρόπουλος που συμμετείχε στο χειρουργείο του βρέφους της οικογένειας Τσιρτσιλιού

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/1/2023

Σε 15 – 20 μέρες, ο μικρούλης από το Μεσαγρό επιστρέφει στο σπίτι του
Φωτό Αρχείου

«Αναμένουμε τον τελικό του απογαλακτισμό από τον αναπνευστήρα που η διαδικασία έχει ξεκινήσει και την σίτιση του μέσω γαστρονομίας, να αρχίσει δηλαδή να τρώει κανονικά. Εκτιμούμε να γίνουν αυτά τις επόμενες λίγες μέρες και σε 15 με 20 μέρες να πάει στην αγκαλιά των γονιών του για πρώτη φορά και να φύγει πλήρως αναρρωμένος για το σπίτι του» δήλωσε χθες 12 Ιανουαρίου μιλώντας στο «Ν» ο Ανδρέας Πετρόπουλος, ο παιδοκαρδιολόγος που συμμετείχε στην επέμβαση στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, στο ηλικίας τότε τριών μηνών βρέφος της οικογένειας του Αλέξανδρου Τσιρτσιλιού από το Μεσαγρό της Γέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση γνωστή σε όλη της Λέσβο και όχι μόνο αφού ευαισθητοποίησε μεγάλα τμήματα των τοπικών κοινωνιών που συνέδραμαν οικονομικά στην αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου κόστους της επέμβασης αλλά και της νοσηλείας του στο τμήμα συγγενών καρδιοπαθειών και συγγενών παθήσεων της τραχείας του «ΙΑΣΩ παίδων».

Όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος «η περίπτωση του βρέφος από την Λέσβο χαρακτηρίζεται σαν μια από τις δυσκολότερες στο χώρο της παιδικής καρδιοχειρουργικής. Διαπιστώθηκε με συμπλοκή καρδιοπάθεια, κοινό αρτηριακό κορμό, με μεσοκοιλιακή επικοινωνία και ατρησια του Αορτικού του τόξου τύπου C (διακοπή της συνέχειας του τόξου μετά την αριστερή υποκλειδια αρτηρία). Ήταν όλα αυτά μια πολύ δύσκολη πραγματικά περίπτωση. Μετά την πριν από 85 μέρες ολική του διόρθωση το βρέφος είναι σταθερό και βρίσκετε ήδη στην τελική ευθεία της ανάρρωσης του όπως πληροφορούμαστε από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών του υπό την διεύθυνση του καθηγητού Αυξεντίου Καλαγκού».

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Πετρόπουλος, λόγω του ότι το παιδί ήταν πρόωρο και της γενικής του κατάστασης  δεν έχει αναπνεύσει χωρίς μηχανικό αερισμό από την γέννηση του. Ενώ δεν έχει τραφεί από το στόμα και το έντερο από την γέννηση του προ έξι σχεδόν μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο νοσηλείας του επί της παρούσης είναι μετά την υποχρεωτική παροδική τραχειοστομία (όλοι οι ασθενείς που μένουν διασωληνωμένοι για περισσότερες από 20 ημέρες περνάνε από μια παροδική τραχειοστομία) να απογαλακτισθεί το αναπνευστικό σύστημα του ασθενή από τον μηχανικό αερισμό. Όταν ο τελευταίος είναι παρατεταμένος τόσο η αεροφόρος οδός της τραχείας και των εσοπλεύριων αναπνευστικών μυών αδρανούν και χρειάζεται σταδιακός απογαλακτισμός τους από τον μηχανικό αερισμό. Η ικανότητα των αναπνευστικών μυών να συμβάλλουν στην αυτόματη αναπνοή, εξαρτάται από την διατροφή του ασθενούς και την διάρκεια και το είδος του μηχανικού αερισμού.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία του «απογαλακτισμού» του από τον αναπνευστήρα ενώ του χορηγείται η ελάχιστη φαρμακευτική υποστήριξη» καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος σημειώνοντας την επιστροφή του βρέφους σε δυο με τρεις εβδομάδες στην κανονική για την ηλικία του ζωή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης