× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής»

Παρέμβαση του καθηγητή Νίκου Ζούρου του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2023

«Οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής»

Με ανακοίνωση της η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρακολουθώντας την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας που εξελίσσεται από το πρωί στις βόρειες ακτές της Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4.9 στις 3.52 σήμερα, παρενέβη πριν από λίγο με δήλωση του καθηγητή κ. Νίκου Ζούρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνεται «οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δι-Ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών’ πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έρευνα και χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή του ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου στη Βόρεια Λέσβο και έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό ρηγμάτων που πιθανά να συνδέονται με την σεισμική δραστηριότητα. Το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή των επικέντρων είναι σχετικά περιορισμένο και δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά, τονίζει ο καθηγητής Ζούρος, βρίσκονται δυτικότερα δεν ταυτίζονται με το μεγάλο ρήγμα του σεισμού του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης (σ.σ. γνωστό ως ρήγμα της Αγίας Παρασκευής)».

Στη δήλωση σημειώνεται:
«Η σεισμική ακολουθία περιλαμβάνει πλήθος μικρότερων σεισμών στην περιοχή ενώ ακολούθησε στις 8.39 ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4.9 και πάλι με εστιακό βάθος 10 km.
Η σεισμική ακολουθία καταγράφεται από τους σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και τα στοιχεία αξιοποιούνται από το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων για την παρακολούθηση του φαινομένου στη Βόρεια Λέσβο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δι-Ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έρευνα και χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή του ηφαιστειακού κέντρου του Λεπετύμνου στη Βόρεια Λέσβο και έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό ρηγμάτων που πιθανά να συνδέονται με την σεισμική δραστηριότητα. Το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή των επικέντρων είναι σχετικά περιορισμένο και δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται δυτικότερα δεν ταυτίζονται με το μεγάλο ρήγμα του σεισμού του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρακολούθηση της εξέλιξης και η συνέχιση της έρευνας αναμένεται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία τις προσεχείς ημέρες για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής