× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Μυτιλήνη η δίκη 24 κατηγορουμένων για «κατασκοπεία από κοινού»

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου-Ανάμεσα τους και η κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι που η ιστορία της έγινε γνωστή μέσα από την ταινία The Swimmers

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2023

Στη Μυτιλήνη η δίκη 24 κατηγορουμένων για «κατασκοπεία από κοινού»
Φωτό Αρχείου Νοέμβριος 2021
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου η μεγάλη υπόθεση με 24 κατηγορούμενους, Έλληνες και ξένους για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».

Να σημειωθεί ότι η αρχικά η δίκη είχε οριστεί για να εκδικαστεί στις 18 Νοεμβρίου 2021 ωστόσο κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δήλωσε αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση και έτσι παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και η κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, ιστορία της οποίας έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσα από τη σειρά The Swimmers του Netflix, στην οποία παρουσιάζεται το μακρύ ταξίδι της, από την πατρίδα της, Συρία, στο Βερολίνο.

Η Σάρα Μαρντίνι είχε φτάσει με την αδερφή της Γιούσρα στη Λέσβο τον Αύγουστο το 2015, καταφέρνοντας να σώσουν οι δυο τους πάνω από 10 ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα. Μετά τη διαμονή της στη Μόρια και το ταξί της στην Ευρώπη, η Σάρα επέστρεψε ως εθελόντρια σε μια ελληνική ΜΚΟ που είχε καλές σχέσεις με τις Αρχές, όπως λέει, την ERCI το 2018. Εκεί γνώρισε τον Σον Μπίτερ, Γερμανό δύτη διασώστη που επίσης ήρθε να δουλέψει εθελοντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξη του που είχε παραχωρήσει στο «Ν» τον Νοέμβριου του 2021 ο Σον Μπίντερ είχε σημειώσει ότι «είχα εκπαιδευτεί ως διασώστης και σπούδασα ευρωπαϊκή πολιτική. Ήθελα να είμαι εθελοντής σε μια ελληνική οργάνωση που είχε καλή σχέση με το Λιμενικό. Για παράδειγμα θυμάμαι χαρακτηριστικά περιστατικό όπου σε ένα σκάφος δεν γνώριζαν τη διαδικασία της ανάνηψης και τους βοηθήσαμε, συμπληρώνοντας τα κενά».

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, ενώ ο Σον Μπίντερ βρίσκονταν σε αναμονή για περιστατικό διάσωσης στην περιοχή της Κάτιας μετά την Κράτηγο, αστυνομικοί τους προσέγγισαν και τους μετέφεραν στην αστυνομία όπου έμειναν ένα βράδυ. «Άνοιξαν τα σπίτια μας, έψαχναν ακόμα και για ναρκωτικά μέσα στο αλεύρι, πήραν τα κινητά μας και τους υπολογιστές μας. Επειτα από δύο νύχτες στο κρατητήριο μας άφησαν και συνεχίσαμε τις διασώσεις κανονικά, και σε συνεργασία με τις αρχές» εξηγεί.

Τον Αύγουστο του 2018, «ενώ η Σάρα ετοιμάζονταν να πάει στο Πανεπιστήμιό της στο Βερολίνο από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, την σταμάτησε η αστυνομία, της έβαλαν χειροπέδες, με κάλεσαν κι εμένα και μας κράτησαν τρεις μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018», προσθέτει.Ο Σον Μπίντεν καταλήγει: «Χωρίς αποδείξεις, απειλούμαστε με έως και 25 χρόνια φυλάκιση. Θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής δράσης, γιατί σε 13 χώρες της ΕΕ, σε 50 περιπτώσεις, 80 άνθρωποι κατηγορούνται με τον ίδιο τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γ. Κοσμόπουλος από τη Διεθνή Αμνηστία είχε αναφέρει: «Θα αποδειχτεί στο Δικαστήριο ότι η υπόθεση είναι φάρσα. Δύο νέοι άνθρωποι ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά και τους Λιμενικούς και τις Αρχές και βρέθηκαν κατηγορούμενοι, κρατήθηκαν τρεις μήνες στη φυλακή και κινδυνεύουν με φυλάκιση 25 χρόνων».

Η αστυνομία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν «σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στον δρόμο της μαθηματικής αριστείας το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Σημαντική διάκριση για μαθητές και μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου – επόμενος σταθμός ο διαγωνισμός «Ευκλείδης»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο Μιχαλέλλειο γηροκομείο ο Ερυθρός Σταυρός

Γεύμα αγάπης μετά μουσικής Πάνου Γαληνού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς κυλικείο το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης από την αρχή της χρονιάς

Αναγκαστικές λύσεις με delivery και ανησυχία γονέων για την καθημερινότητα των μαθητών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης υπενθυμίζει το θεσμικό πλαίσιο και καλεί σε ενεργή συμμετοχή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η αλληλεγγύη γίνεται πράξη στο Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου

Η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μυτιλήνης που ένωσε καρδιές και ανθρώπους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο αθλητισμός της Παναγιούδας χτίζει το μέλλον του

Παρουσίαση έργου και στόχων των συλλόγων «Θησέας» και «Ελπίδες» στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σφοδρή αντίδραση της ΔΟΕ στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προειδοποιεί για οικονομική ασφυξία στα σχολεία και ζητά άμεση αύξηση της χρηματοδότησης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οκτώ αγνοούμενοι πρόσφυγες – μετανάστες ανοιχτά του Δικελί

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τις τουρκικές αρχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Κιβωτός του Γένους κόβει τη βασιλόπιτα

Γιορτινή συνάντηση με χορό και δώρα στο «Θαλλόν Ελαίας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ροζ Δύναμη

Κάλεσμα αλληλεγγύης και στήριξης από τον Σύλλογο Γυναικών με Νεοπλασία και Φίλων Εθελοντών