× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η κυβέρνηση κάνει προεκλογικά χατίρια στους καναλάρχες»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/12/2022

«Η κυβέρνηση κάνει προεκλογικά χατίρια στους καναλάρχες»
' χρόνος ανάγνωσης

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην παρέμβασή του, καυτηρίασε αρχικά τις διατυπώσεις περί διαφάνειας στο νομοσχέδιο και τον προκλητικό τους χαρακτήρα με δεδομένη την ασφυκτική μονομέρεια στην ενημέρωση και την τόσο σφιχτή καθοδήγηση της δημοσιογραφίας, ώστε να υπηρετείται αποκλειστικά το πολιτικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου επισήμανε πως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσοι δημοσιογράφοι μισθοδοτούμενοι από την κυβέρνηση και δεν ήταν τόσο προπαγανδιστική και μονοφωνική η ενημέρωση των τηλεοπτικών καναλιών και των συγκροτημάτων τύπου.

Στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, υιοθετείται εκ νέου το Μητρώο Τύπου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν εργαλείο για την ανάπτυξη των ΜΜΕ και τη διαφανή τους χρηματοδότηση, καθώς και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τότε, η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για απόπειρα καθεστωτικού ελέγχου των μίντια και του περιφερειακού τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, στο σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσπίζει πανίσχυρη Επιτροπή Δεοντολογίας που είναι σε θέση να στραγγαλίσει οικονομικά ένα μέσο ενημέρωσης και ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να έχει ευθεία επέμβαση στη σύνθεσή της, ενώ προβλέπονται φωτογραφικές ρυθμίσεις που ευνοούν προκλητικά τους ιδιοκτήτες καναλιών, μεταξύ άλλων, και σε βάρος των εργαζομένων.

Ο Γ. Μπουρνούς αντιπαρέθεσε τη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει την τήρηση της δεοντολογίας και την παραπληροφόρηση, ασκώντας και ελεγκτικές αρμοδιότητες για κάθε τύπου κρατική ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης. Ανέφερε μάλιστα, την πρόσφατα προτεινόμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που απηχεί ξεκάθαρα τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και τον έλεγχο της ενημέρωσης σε χώρες όπως η Ελλάδα του Μητσοτάκη και η Ουγγαρία του Όρμπαν.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου υπογράμμισε τη σημασία της πολυφωνικής, ισορροπημένης ενημέρωσης για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τη θλιβερή κατάταξη της χώρας στη θέση 108 παγκοσμίως ως προς την ελευθερία του τύπου, που αναμένεται να επιδεινωθεί. Στον ξένο τύπο, αλλά και στις Βρυξέλλες συζητείται ευρέως η αυταρχική κατρακύλα της χώρας και η ασυδοσία των κυβερνώντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η δημοκρατία μας θα επιβιώσει από τη θεσμική κατάρρευση στην οποία τη σπρώχνετε» ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Μπουρνούς, «γιατί υπάρχουν οι υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία μας, που θα βγουν μπροστά και σύντομα θα στείλουν την παρέα του Μαξίμου εκεί που πρέπει».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί πάτερ διαφέρω από τα άλλα παιδιά;»

Συγκινητική μαρτυρία του παπα-Στρατή Γιουσμά από τον αγιασμό σε σχολείο της ενορίας του
ΧΩΡΙΑ

Δήλωση χωρίς απαντήσεις

Συλλογική δήλωση φορέων του Πλωμαρίου ενάντια στις, όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, «ρατσιστικές» φωνές κατά Ισραηλινών ιδιωτών και εταιρειών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με το βλέμμα στα παιδιά ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εγκαινίασε το ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην εκπαίδευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου