× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Συνεχίζονται οι απαράδεκτες αποφάσεις για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης»

Ανακοίνωση από την Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης

Δημοσίευση 19/12/2022

«Συνεχίζονται οι απαράδεκτες αποφάσεις για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης»
' χρόνος ανάγνωσης

Στα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης και στον εξαναγκασμό των γιατρών, να εκτελούν χωρίς αντίρρηση ή ένσταση το πρόγραμμα που καταρτίζεται από την υπεύθυνη της δομής, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ένωση των Γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση σημειώνει ότι η απόφαση για τις νέες αυτές απαράδεκτες αλλαγές ελήφθη από τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ και συμπληρώνει στην ουσία την πρώτη απαράδεκτη απόφαση για την κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης των Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου 

«Τα προβλήματα στη λειτουργία του Κ.Υ. Μυτιλήνης, δεν λένε να σταματήσουν. Με μια αυταρχική απόφαση ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ, υποχρεώνει τους γιατρούς που συμμετείχαν μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα λειτουργίας ή εφημέρευσης του Κ.Υ., να εκτελούν χωρίς αντίρρηση ή ένσταση, το πρόγραμμα, που καταρτίζεται αποκλειστικά από την Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κ.Υ. Αυτό σημαίνει πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι λοιπές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των γιατρών που: α) υποχρεούνται να καλύπτουν τις ανάγκες των περιφερειακών ιατρείων (Π.Ι.) τους, β) δικαιούνται να εφημερεύουν στη μονάδα στην οποία ανήκουν, γ) δικαιούνται ένα ρεπό για κάθε ενεργό εφημερία. Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε παράνομη υπέρβαση ωραρίου και εργασιακή εξουθένωση, επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών και των ιδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απαράδεκτης απόφασης του Διοικητή της 2ης Υ.Π.Ε. πριν ένα μήνα, με την οποία κατάργησε την 24ωρη εφημέρευση του Κ.Υ. και επέβαλε στους γιατρούς να εφημερεύουν αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκείνη η απόφαση στέρησε τους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών από τις 24ωρες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που πρόσφερε το Κ.Υ., μετέθεσε επιπλέον φορτίο εργασίας στο Νοσοκομείο και στέρησε από τους γιατρούς τις εφημερίες τους στην ΠΦΥ, όπου ανήκουν.

Αιτία της “κακοδαιμονίας” του Κ.Υ. Μυτιλήνης είναι η ανυπαρξία οργανογράμματος από το 2014, μετά τη διάλυση του ΙΚΑ από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις τους δεν έκαναν αυτά που έπρεπε. Κυρίως δεν έκαναν το αυτονόητο, να καταρτίσουν έναν οργανισμό λειτουργίας, που να καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για να στηρίξουν τη λειτουργία του Κ.Υ. Μυτιλήνης εκμεταλλεύτηκαν τους γιατρούς που προσφέρθηκαν από άλλες μονάδες, τους ελάχιστους εναπομείναντες από το διαλυμένο ΙΚΑ και τους ελάχιστους επικουρικούς που προσλήφθηκαν. Τώρα που στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ., η παράδοση των “φιλέτων” των δημόσιων νοσοκομείων και της υγείας του λαού στα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα, απαξιώνουν το Κ.Υ. Μυτιλήνης και επιτίθενται στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών του.

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Οι γιατροί είναι εργαζόμενοι επιστήμονες με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις της Διοίκησης στερούνται κοινής λογικής και νομιμότητας. Δεν δεχόμαστε να μας ξεζουμίζουν και να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο. Για τις ελλείψεις γιατρών για την κάλυψη των αναγκών στο Κ.Υ. Μυτιλήνης, την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνώντες και η διοίκηση της 2ης Υ.Π.Ε. Στους γιατρούς που θα συμμετέχουν στη λειτουργία του Κ.Υ. Μυτιλήνης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Να μην υπάρξει καμιά υπέρβαση ωραρίου για κανέναν γιατρό, είτε σε ημερήσια, είτε σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα υπηρεσιών να λαμβάνει υπόψη του όλες τις υποχρεώσεις των γιατρών και να διέπεται από αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

2. Να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός υπηρεσιών στα Π.Ι. ευθύνης των ιατρών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων.

3. Όλοι οι γιατροί έχουν δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στα προγράμματα εφημεριών στα Κ.Υ. στα οποία ανήκουν. Λέμε όχι στον εκβιαστικό εξαναγκασμό των γιατρών, να εφημερεύουν αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Όλοι οι γιατροί δικαιούνται να λαμβάνουν μια μέρα ανάπαυσης (ρεπό) για κάθε κάθε ενεργό εφημερία.

5. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού και γιατρών επί θητεία και να καταρτιστεί πλήρες οργανόγραμμα ιατρικού και λοιπού προσωπικού στο Κ.Υ. Μυτιλήνης, σύμφωνα με τις ανάγκες.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ