× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απάντηση της Αστυνομίας στην καταγγελία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Το δίμηνο βρέφος είχε πεθάνει στην θάλασσα υποστηρίζει η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2022

Απάντηση της Αστυνομίας στην καταγγελία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
' χρόνος ανάγνωσης

Εκτενή ανακοίνωση – απάντηση στην καταγγελία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σχετικά με το ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες στην περιοχή Φαρά του κόλπου Γέρας στη Λέσβο, εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το δύο μηνών βρέφος είχε πεθάνει εν όσο οι πρόσφυγες ήταν στην θάλασσα. Επίσης αιτιολογεί την απαγόρευση επί δύο ώρες της προσέγγισης στο σημείο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αστυνομίας αναφέρει πως η αρχική ενημέρωση για την βάρκα με τους πρόσφυγες προήλθε από τη Μ.Κ.Ο. «Watch The Med – AlarmPhone» σε βάρος της οποία είχε σχηματιστεί δικογραφία για κατασκοπεία το 2020, Έτσι αποφασίσθηκε να ληφθούν πρόσθετα  μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της περιοχής από την Αστυνομία.


Αναλυτικά η ανακοίνωση απάντηση της Αστυνομίας έχει ως εξής:


«Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, που αφορούν σε ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», ανακοινώνεται ότι:


Τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την αρχή του τρέχοντος έτους (2022) και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγουν καθημερινά σε χερσαίες περιοχές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κατά τις αφίξεις μεταναστευτικών ροών, έχουν προβεί στη σύλληψη -5.497- νεοεισερχομένων ατόμων, εκ των οποίων -482- κατά τον μήνα Δεκέμβριο (2022).


Τα εν λόγω νεοεισερχόμενα άτομα οδηγήθηκαν άμεσα στα κατά περίπτωση αρμόδια Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο και στη Χίο και στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες πρώτης υποδοχής και υποβολής αιτημάτων για παροχή διεθνούς προστασίας.


Επισημαίνεται ότι, σε πολλές των περιπτώσεων τα ανευρεθέντα άτομα εντοπίστηκαν μετά από πολυήμερες έρευνες σε δυσπρόσιτες – δύσβατες περιοχές, σε αρκετές δε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από στελέχη των παραπάνω αναφερομένων αστυνομικών υπηρεσιών με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


Αναφορικά με την ανεύρεση νεκρού βρέφους προχθές (16-12-2022) και λόγω του ότι ο θάνατος έλαβε χώρα στο θαλάσσιο πεδίο, πραγματοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα, σχετική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αρμοδιότητάς του.


Το νεκρό βρέφος κατά τον εντοπισμό του δεν έφερε ίχνη κακώσεων και από τη διενεργηθείσα χθες (17-12-2022) νεκροψία ως αιτία θανάτου, πιθανολογείται ο πνιγμός. Νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (19-12-2022).


Για την προαναφερόμενη μεταναστευτική ροή, υπήρξε αρχική ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) «Watch The Med - AlarmPhone» την 16-12-2022 και ώρα 08:43΄, αναφορικά με άφιξη -40- ατόμων στην αγροτική περιοχή «Φαρά» Γέρας στη Λέσβο. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω Μ.Κ.Ο., εμφανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη δραστηριότητα σχετικά με τις μεταναστευτικές αφίξεις.


Την 16-12-2022 και ώρα 08:56΄, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η οποία επισημαίνεται ότι ήδη είχε ενημερωθεί από την παραπάνω Μ.Κ.Ο., ενημέρωσε ακολούθως τις αρμόδιες Αρχές σχετικά με τη συγκεκριμένη μεταναστευτική ροή.


Την 16-12-2022 και ώρα 10:13΄, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές για την παραπάνω μεταναστευτική ροή, γνωστοποιώντας συγχρόνως την ύπαρξη νεκρού βρέφους.


Επισημαίνεται ότι, για την πραγματοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων ερευνών, λαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία, όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον με ασφαλή τρόπο διεξαγωγής τους.


Άξιο αναφοράς επίσης είναι ότι, για την Μ.Κ.Ο. «Watch The Med - AlarmPhone», που πρώτη ανήγγειλε την άφιξη της μεταναστευτικής ροής στις Αρχές, είχε σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, μετά από πολύμηνη έρευνα το έτος 2020 με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη» (σχετ: το από 28-09-2020 Δελτίο Τύπου). Για το λόγο αυτό καθώς και για την έντονη δραστηριότητα της εν λόγω Μ.Κ.Ο. που προηγούμενα αναφέρθηκε, στη συγκεκριμένη μεταναστευτική ροή ελήφθησαν πρόσθετα αστυνομικά μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της περιοχής.


Οι αναφερόμενες στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αιτιάσεις, περί καθυστέρησής τους, δε θεμελιώνουν από τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία ενέργειες των Αρχών τέτοιες, που να συνιστούν γενεσιουργό αιτία πρόκλησης θανάτου του βρέφους ή άλλης βλάβης και δεν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση ζήτημα καθυστέρησης, λόγω του ότι ο θάνατος του βρέφους ήταν ήδη γνωστός στις Αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία, από την 10:13΄ ώρα της 16-12-2022.

Μετά από επισταμένες αναζητήσεις, την 15:00 ώρα της 16-12-2022, εντοπίστηκε το νεκρό βρέφος σε χερσαία περιοχή, καθώς τούτο είχε μεταφερθεί από τα παραπάνω αναφερόμενα ανευρεθέντα νεοεισερχόμενα άτομα.Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η αρμόδια Λιμενική Αρχή».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.