× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη»

O βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2022

«Ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ομιλία στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Αρχικά υπενθύμισε την περσινή συγκυρία κατάθεσης του Προϋπολογισμού, με κατάρρευση της δημόσιας υγείας με εκατόμβες νεκρών. Σήμερα η Ελλάδα είναι στη 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε αριθμό νεκρών αναλογικά με τον πληθυσμό, σε χειρότερη θέση από όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, και στο ίδιο επίπεδο με φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου αναφέρθηκε στα απελπιστικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ευρώπη: Ο πληθωρισμός καλπάζει, ακόμα και συγκρινόμενος με τις αυξημένες τιμές ένα χρόνο πριν, το κόστος διαβίωσης, στέγασης, θέρμανσης, ενέργειας, καυσίμων συνιστά πανευρωπαϊκό ρεκόρ, οφειλόμενο όχι στον πόλεμο, αλλά στην απροθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα καρτέλ του μεγαλεμπορίου και της ενέργειας, να βάλει πλαφόν και να περιορίσει, αντί να επιδοτεί, την αισχροκέρδεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς, είναι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει μειωθεί έως και 40%, όταν οι πολίτες μειώνουν ακόμα και τις δαπάνες για βασικά είδη διατροφής, γεγονός που φέρνει με τη σειρά του ύφεση και μείωση δημοσίων εσόδων, την ώρα μάλιστα που με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση «θα έχουμε μαζική αναδιανομή ακινήτων υπέρ των Πάτσηδων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε πως ο λόγος που στη χώρα μας βιώνουμε σφοδρότερα και πιο επώδυνα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, είναι ο καθοριστικός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο εξάλλου οφείλεται και η κατάρρευση του κύρους της χώρας που προοιωνίζεται και αρνητικές εξελίξεις στη ροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε τα τριάμισι χαμένα χρόνια υπανάπτυξης για τον Νομό Λέσβου και το Βόρειο Αιγαίο. Τόνισε ιδιαίτερα την απελπιστική κατάσταση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της περιοχής, που έχουν αφεθεί να αντιμετωπίζουν μόνοι τους την εκτόξευση του κόστους παραγωγής κατά 23%, τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 24% στη Λήμνο παρά τη δυνατότητα που έχει δώσει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση μείωσή του σε όλα τα νησιά, αλλά και την προσβλητική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Αθήνα.

«Aντί για στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η κυβέρνηση», ανέφερε ο Βουλευτής Λέσβου, «βρήκε χρήματα μόνο για φαραωνικές υπερδομές προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια της Λέσβου και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να κερδίζουν εργολάβοι-συγγενείς υπουργών και εταιρίες-σύμβουλοι του Υπουργού Μετανάστευσης».

Προκειμένου ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής να κρατηθεί στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, θα χρειαστούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση του αφορολόγητου και προστασία των περιουσιών τους από τα funds. Θα απαιτηθεί η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών στα κονδύλια ενός νέου σχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί μικρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακές αναβαθμίσεις για μικρές επιχειρήσεις και αγρότες και καινοτόμες προσπάθειες.
Αναφερόμενος μάλιστα στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και στην υπονόμευση και απαξίωσή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Γ. Μπουρνούς ανέφερε πως πρέπει να μετατραπεί σε καθολικό αντιστάθμισμα του κόστους της νησιωτικότητας για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου αναφέρθηκε στις συνθήκες θεσμικής κατάρρευσης και δημοκρατικής εκτροπής που επικρατούν στις μέρες μας, όταν μια εγκληματική οργάνωση στην κορυφή του κράτους υποβάλει τη δημόσια ζωή σε ασφυκτικό έλεγχο. «Δεν υπάρχει χώρα της δημοκρατικής Ευρώπης που δεν θα είχε πάει σπίτι του ο κ. Μητσοτάκης, το γνωρίζετε όλοι αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουρνούς, για να κλείσει λέγοντας πως «ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη. Έρχεται η ώρα που θα ανασάνει η δημοκρατία στην πατρίδα μας».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού
ΧΩΡΙΑ

100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την προετοιμασία των μελετών που θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού
100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο

Έγινε δεκτό το αίτημά της για την ελληνική ιθαγένεια και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ταυτότητας. Η υπόθεση που ανέδειξε το «Ν» κινητοποίησε τις διαδικασίες και έφτασε σε λύση έπειτα από χρόνια διοικητικής ταλαιπωρίας
Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ

Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός για το master plan, το εμπορικό λιμάνι, τη σύνδεση Βόλου–Σιγρίου, τα έργα στα μικρότερα λιμάνια και τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων

Επανακατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για εξάλειψη του αξιοποίνου πράξεων που συνδέονται με αγροτικές κινητοποιήσεις – Μεταξύ των υπογραφόντων η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα
Τροπολογία του ΚΚΕ για παύση των διώξεων σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων
ΧΩΡΙΑ

Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας από το πρωί της Δευτέρας 21 έως το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου
Κλείνει δρόμος στην Παναγιούδα για δύο ημέρες λόγω εργασιών