× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου: Όχι άλλο κάρβουνο κ. Γεωργαντά!

Βαρύτατες καταγγελίες από την η κομματική οργάνωση Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2022

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου: Όχι άλλο κάρβουνο κ. Γεωργαντά!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

 Στο στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) επικεντρώνει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, στην προσπάθεια του να αποδομήσει τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα ο υπουργός κατηγορείται για επικοινωνιακές φιέστες και προεκλογικές παροχές αλλά και για αδυναμία να αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα ου αγροτικού τομέα των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως: Ο κ. Γεωργαντάς ήρθε και έφυγε χωρίς να εξηγήσει και να πει στους αγρότες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Που είναι η αύξηση των  3,5 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση μεταφοράς ζωοτροφών του προγράμματος Mικρών Νησιών του Αιγαίου που ανακοίνωσε πέρυσι.

- Να μας εξηγήσει γιατί η κυβέρνησή του φρόντισε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια από την ΕΕ για να χτίσει «Βάστριες» στα νησιά του Αιγαίου, αλλά δεν φρόντισε να διαπραγματευτεί την αύξηση του προγράμματος Μικρών Νησιών Αιγαίου για να αυξηθούν οι ενισχύσεις των αγροτών μας στους παραδοσιακούς ελαιώνες (στρεμματική ενίσχυση), στη μεταφορά ζωοτροφών, στο «ποιοτικό παρακράτημα» του γάλακτος αλλά και να βρεθούν επί πλέον πόροι να στηριχτούν και άλλες καλλιέργειες και τοπικά προϊόντα όπως ο γλυκάνισος, τα ρεβίθια Λισβορίου, τα κάστανα και τα μήλα Αγιάσου, τα Σύκα Ερεσού και Ιππείου, κ.α. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Γιατί δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση στους αγρότες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που η εφαρμογή του ξεκινά  σε λίγες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Γιατί μετέφερε 10% πόρους από τον πρώτο, στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, μειώνοντας έτσι τις άμεσες ενισχύσεις σε μια συγκυρία που οι αγρότες λόγω των πολλαπλών κρίσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ενίσχυσης.

- Να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους πως θα φτιάξουν διαχειριστικά σχέδια σε «εικονικές» βοσκήσιμες εκτάσεις που τους έχουν δοθεί με την τεχνική λύση.

-Να  εξηγήσει στους κτηνοτρόφους των νησιών μας που θα βρουν βοσκοτόπια σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων  για να  μεταφέρουν τα κοπάδια τους, τους εαρινούς μήνες.

-Να εξηγήσει πως και με ποιο τρόπο θα φτιάξουν οι κτηνοτρόφοι μας τεχνητούς λειμώνες στις επικλινείς, πετρώδεις και γεμάτες αστοιβές εκτάσεις των νησιών μας.

-Να  εξηγήσει πως θα γίνουν «στα αγροδασικά συστήματα πλούσια σε στοιχεία τοπίου» διαχειριστικά σχέδια όταν τα περισσότερα εμφανίζονται με τη μορφή δασικών εκτάσεων και είναι μη επιλέξιμα. 

- Να εξηγήσει γιατί έχει ενταχθεί μόνο το 1% του προϋπολογισμού των οικολογικών σχημάτων στο πρόγραμμα συντήρησης αναβαθμίδων στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν πολλοί ελαιοπαραγωγοί μας. 

- Να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η καταπολέμηση του δάκου στον Λεσβιακό ελαιώνα και πως θα διασφαλιστεί η ποιότητα του λεσβιακού ελαιολάδου, με τον σημερινό τρόπο διεξαγωγής της εργασίας της δακοκτονίας, όταν θα διπλασιαστούν οι βιολογικές εκτάσεις ελαιώνων σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο. Τα προβλήματα και τα ερωτήματα που μένουν άλυτα και αναπάντητα δεν έχουν τέλος. 

Όχι άλλο κάρβουνο κ. Γεωργαντά!  Όχι άλλες επικοινωνιακές φιέστες κ. Αθανασίου! Η ΝΔ δεν έχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού αγροτικού τομέα στα νησιά μας  γι αυτό καταφεύγει συνεχώς σε πρόχειρες εμβαλωματικές λύσεις ή  όπως λένε στα χωριά της Λέσβου, κάνει «πασαλείμματα». Αυτά όμως δεν είναι σοβαρή πολιτική.

¨Όσο για την πετσοκομένη ενίσχυση που ανακοίνωσε ο υπουργός σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που είχαν οι ελαιοπαραγωγοί την τελευταία τριετία. Μπορεί να δώσει μια προσωρινή ανακούφιση στους παραγωγούς όμως δεν θα αντιμετωπίσει ούτε θα λύσει τα μεγάλα διαθρωτικά και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός μας τομέας και που θα επιδεινωθούν αν η ΝΔ να εφαρμόσει το καταστροφικό της Στρατηγικό Σχέδιο στη νέα ΚΑΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ως δύναμη πολιτικής αλλαγής, δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για την υλοποίηση ενός πραγματικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη Λέσβο και τα νησιά μας, με επίκεντρο τον αγρότη και την αξιοπρέπεια του προς όφελος του αγροτικού τομέα των νησιών μας και της νησιωτικής κοινωνίας

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Συναγερμός για φωτιά στο Πλωμάρι – Ήχησε το 112

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Χαλκιέλια, κοντά στην παλιά χωματερή και στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και φόβοι για εξάπλωση λόγω των ισχυρών ανέμων
Συναγερμός για φωτιά στο Πλωμάρι – Ήχησε το 112
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιαπράκια, αναμνήσεις και Ακστος στη «Μηχανή τ’ Αγιού»

Η καθιερωμένη καλοκαιρινή συνάντηση του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου την Παρασκευή 31 Ιουλίου
Γιαπράκια, αναμνήσεις και Ακστος στη «Μηχανή τ’ Αγιού»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην πρώτη γραμμή κατά των ναρκωτικών οι λιμενικοί της Μυτιλήνης

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου – Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου εξάρει τη συνέπεια και την προσπάθεια των στελεχών που εντόπισαν περισσότερα από 477 γραμμάρια κοκαΐνης και 267 γραμμάρια κάνναβης
Στην πρώτη γραμμή κατά των ναρκωτικών οι λιμενικοί της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ανακύκλωση έρχεται στις γειτονιές της Μυτιλήνης

Το νέο Κινητό Πράσινο Σημείο θα συλλέγει χωριστά χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί -Υπογράφηκε η σύμβαση ύψους 167.000 ευρώ για την προμήθεια ειδικού οχήματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών
Η ανακύκλωση έρχεται στις γειτονιές της Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ένας μήνας «ανάσα» για το Κτηματολόγιο σε Λέσβο και Λήμνο

Όσοι δηλώσουν έως τις 3 Αυγούστου την πρόθεσή τους θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν δικαιολογητικά – Τι συμφωνήθηκε για περίπου 21.000 γεωτεμάχια και τα λάθη στα όρια κοινοτήτων
Ένας μήνας «ανάσα» για το Κτηματολόγιο σε Λέσβο και Λήμνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρίτο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη για την κακοποίηση ζώων στη Λέσβο

Ζητά από την Αστυνομία και τους Δήμους να εφαρμόσουν τη νομοθεσία στα πανηγύρια και τις τοπικές εορτές
Τρίτο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη για την κακοποίηση ζώων στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 18 Σεπτεμβρίου η «μάχη» Δήμου και Φιλανθρωπικών για τα νεκροταφεία της Μυτιλήνης

Στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η αίτηση ακύρωσης των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου – Στο επίκεντρο η διοίκηση και η διαχείριση 15 κοιμητηρίων
Στις 18 Σεπτεμβρίου η «μάχη» Δήμου και Φιλανθρωπικών για τα νεκροταφεία της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τελικά, το νέο Δημαρχείο της Μυτιλήνης μπορεί και να γίνει

Μετά τον δικαστικό μαραθώνιο αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος – Αν δεν υπάρξουν νέες προσφυγές, ο φάκελος θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Τελικά, το νέο Δημαρχείο της Μυτιλήνης μπορεί και να γίνει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το έγκλημα των Τεμπών και τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στις 104.597 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η σύμβαση – Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον αγαπητό εργαζόμενο της Καθαριότητας για την ευσυνειδησία και την πολύτιμη προσφορά του
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο

«Μύδροι» Σταύρου Πολίτη κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής που καταγγέλλει αποσιώπηση των οκτώ ερωτήσεων Παρασκευαΐδη για το Κτηματολόγιο και ζητά εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής καθώς τη χαρακτήρίζει «Νόθο όργανο, χωρίς νομιμοποίηση από τη βάση»!
Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο