× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η αλληλεγγύη επανασυνδέει ρεύμα 9μελούς οικογένειας!

Ρύθμιση των δόσεων με παράσταση διαμαρτυρίας και διάλογο με τους υπεύθυνους κατάφερε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/12/2022

Η αλληλεγγύη επανασυνδέει ρεύμα 9μελούς οικογένειας!
Φωτογραφίες και βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Ένας εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα την περασμένη Παρασκευή με τη διακοπή ρεύματος σε 9μελή οικογένεια της Αγιάσου, έφερε Αγιασώτες, μέλη και τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου το πρωί της Δευτέρας έξω από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ στη Μυτιλήνη για να γίνει άμεση επανασύνδεση. Η αλληλεγγύη όμως απέφερε λύση με εντολή από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ να ξανασυνδεθεί το ρεύμα της πολύτεκνης οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ματθαίος Ανδρεαδέλλης, 47 ετών πατέρας επτά παιδιών, έζησε με τη σύζυγό του τον εφιάλτη της διακοπής ρεύματος την Παρασκευή, όταν ο εργολάβος της ΔΕΔΔΗΕ σφράγισε το ρολόι, μέσα στον Δεκέμβρη, στην Αγιάσο και εν όψει κακοκαιρίας. Το χρέος είχε συσσωρευτεί. Επρόκειτο για άνω των 5.000 ευρώ και 2.000 ευρώ με παλιότερο λογαριασμό.

Η κοινότητα της Αγιάσου, η πρόεδρος, Διαμάντω Ρουγγέλλη και η ενορία ευαισθητοποιήθηκε από την αρχή. Ετσι κι αλλιώς οι συντοπίτες του, από το υστέρημά τους, όπως μας είπε προμηθεύουν την οικογένεια όποτε μπορούν. Ο κ. Ανδρεαδέλλης έχει συνεργείο αυτοκινήτων και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη σύζυγό του. Τα παιδιά τους είναι από 7 έως 23 ετών, εκ των οποίων τα δύο με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε βαθμό που προσπαθούν κάθε φορά να συγκεντρώσουν χρήματα για να μεταβούν σε Νοσοκομεία της Αθήνας. Και ο ίδιος ο πολύτεκνος πατέρας έχει πρόβλημα με την καρδιά του και όπως μας εξομολογήθηκε δεν πάει στον γιατρό, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και γιατί γνωρίζει ότι αν πρέπει να κάνει επέμβαση θα απουσιάσει από την εργασία του που είναι η αποκλειστική πηγή εισοδήματος των εννέα μελών της οικογένειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 2018 με την πολυτεκνική ιδιότητα είχε μειωμένο ρεύμα, στη συνέχεια όμως και με την αλλαγή της νομοθεσίας, έπρεπε  να κάνει μια απλή διαδικασία ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, κάτι το οποίο δεν γνώριζε καλά (σ.σ. δεν έχει ούτε ίντερνετ το σπίτι τους), δεν είχε σωστή ενημέρωση ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να το κάνει και βέβαια δεν είχε τον χρόνο.

Έτσι ο λογαριασμός γιγαντώθηκε και καθώς δεν είχε κοινωνικό τιμολόγιο, ο ΔΕΔΔΗΕ έλαβε εντολή για διακοπή του ρεύματος (σ.σ. κάτι που δεν συμβαίνει για όσους/όσες είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο τους δύσκολους χειμερινούς και θερινούς μήνες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον Γιάννη Ζαφειρίου, τον ίδιο τον παθόντα και συναδέλφισσες δημοσιογράφους μπήκαμε στο κτήριο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη, ενώ έξω ηχούσε το σύνθημα «ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό». Η επιθυμία της διευθύντριας της ΔΕΗ, Ελευθερίας Βεριβάκη να συνδράμει τον πολύτεκνο πατέρα, γνωρίζοντας ήδη από τον ιερέα του χωριού το πρόβλημα ήταν πολύ σημαντική.

Με τηλέφωνα σε λογιστή και την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο, επιτεύχθηκε διακανονισμός των δόσεων 120 ευρώ και 120 ευρώ περίπου τον μήνα για τους δύο διαφορετικούς λογαριασμούς. Ηδη η κοινότητα της Αγιάσου έχει συγκεντρώσει 1000 ευρώ που έχουν καταβληθεί, ενώ με πίεση μέχρι την Τετάρτη η αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, δεσμεύτηκε ο Δήμος να καταβάλλει το ποσό των 230 ευρώ για να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι δόσεις. Στο μεταξύ η ΔΕΗ έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για επανασύνδεση του ρεύματος του σπιτιού στην Αγιάσο, σήμερα Δευτέρα και η αλληλεγγύη απέφερε καρπούς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής