× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν υπάρχει δημοκρατικός μανδύας για τις παρακολουθήσεις»

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ, εξέφρασε η βουλευτής Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, σε ομιλία της στη βουλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2022

«Δεν υπάρχει δημοκρατικός μανδύας για τις παρακολουθήσεις»

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ, που έχει τον τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σημείωσε πως με το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα διαμορφώνεται ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο μαζικής παρακολούθησης, ενώ οι παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, δεν αλλάζουν την ουσία του αντιδραστικού χαρακτήρα του. 

Κοινή επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης, όχι μόνο για τη σημερινή ή την αυριανή κυβέρνηση, αλλά συνολικά για την αστική τάξη και το κράτος της. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να δώσει ένα πιο πιο «δημοκρατικό» μανδύα, ώστε να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού, ωστόσο, οι αλλαγές που γίνονται, αποκαλύπτουν ότι στο στόχαστρο του αστικού κράτους παραμένει το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του.

Σημείωσε πως η επίκληση της «εθνικής ασφάλειας», σε συνδυασμό με άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αξιοποιούνται σε βάρος των συλλογικών διεκδικήσεων και υπέρ της ενίσχυσης της καταστολής. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, η έννοια της «εθνικής ασφάλειας» παραμένει γενική και ασαφής για να χωράει τα πάντα. 

Υπογράμμισε πως όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν στηρίξει και προωθήσει το θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις, που ισχύει εδώ και χρόνια και δεν εξαιρεί κανέναν από αυτές. Υπενθύμισε μάλιστα, πως και τα τρία κόμματα, έχουν υπερψηφίσει το σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό για την εμπορία και χρήση των κατασκοπευτικών λογισμικών από ιδιώτες.  

Το νομοσχέδιο επί της αρχής, εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωταπριλιάτικο ψέμα το «άλλο» ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Η ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου στο Νομό Λέσβου και η εξασφάλιση της «Μητσοτακικής επόμενης μέρας» απλά... «πρωταπριλιάτικη αδεία»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρωταπριλιά με σοβαρά προβλήματα στο έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας

Μισή αλήθεια η διακοπή στις εργασίες ανάπλασης της Προκυμαίας λόγω αποκάλυψης της αρχαίας προβλήτας του νότιου λιμένα της πόλης. Οργιάζουν οι φήμες για συνεργεία και προμηθευτές που αρνούνται να συνεργαστούν με την εργολήπτρια εταιρεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βέρρος – Καλογήρου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Πρωταπριλιάτικο ψέμα - Κινήσεις με στόχο της ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου στο Νομό Λέσβου και στην εξασφάλιση της «Μητσοτακικής επόμενης μέρας». Υποψήφιος ο Άρης Χατζηκομνηνός στο Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eπικίνδυνα κομμένα κλαδιά στο πάρκο Αγίου Ευδόκιμου

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και η κ.Αλεξανδρή ακούει;
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρνείται να απαντήσει η δημοτική αρχή Κύτελη για το τι έγιναν τα σίδερα του Κολυμβητηρίου

Απανωτές ερωτήσεις του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Κατζανού δεν λαμβάνουν καμία απάντηση
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Έχετε εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας;»

Aναπάντητες από τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη οι ερωτήσεις της επικεφαλής της «Πυξίδας» Εριφύλης Χιωτέλλη για την λειτουργία των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ
ΧΩΡΙΑ

Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» για τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη

Ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου από το 2007 ως το 2019
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο φως η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης

Πρωταπριλιάτικο ψέμα - Κατά τις εργασίες ανάπλασης της Προκυμαίας αποκαλύφθηκαν τμήματα της αρχαίας προβλήτας του νότιου λιμένα της Ελληνιστικής - Ρωμαϊκής Μυτιλήνης και τμήματα του επιθαλάσσιου τείχους της πόλης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δυναμική παρουσία της ΕΔΙΛ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και κύπελλο endurο

Οι αγώνες διεξάγονται στην Σπάρτη το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πυρά από Χοχλάκα κατά Τσακύρη

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα κατηγορεί τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη για «ελιτίστικη μικροπολιτική»
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Θα μας λείψει ο προβληματισμός του και η προσφορά του στα κοινά!»

H δημοτική παράταξη «Με πυξίδα τον πολίτη» αποχαιρετά τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αθηνάς στη Μυτιλήνη

Την 1η Απριλίου, από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 μετά το μεσημέρι θα ισχύουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης λόγω εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών