× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν υπάρχει δημοκρατικός μανδύας για τις παρακολουθήσεις»

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ, εξέφρασε η βουλευτής Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, σε ομιλία της στη βουλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2022

«Δεν υπάρχει δημοκρατικός μανδύας για τις παρακολουθήσεις»
' χρόνος ανάγνωσης

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ, που έχει τον τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Σημείωσε πως με το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα διαμορφώνεται ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο μαζικής παρακολούθησης, ενώ οι παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, δεν αλλάζουν την ουσία του αντιδραστικού χαρακτήρα του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοινή επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης, όχι μόνο για τη σημερινή ή την αυριανή κυβέρνηση, αλλά συνολικά για την αστική τάξη και το κράτος της. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να δώσει ένα πιο πιο «δημοκρατικό» μανδύα, ώστε να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού, ωστόσο, οι αλλαγές που γίνονται, αποκαλύπτουν ότι στο στόχαστρο του αστικού κράτους παραμένει το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του.

Σημείωσε πως η επίκληση της «εθνικής ασφάλειας», σε συνδυασμό με άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αξιοποιούνται σε βάρος των συλλογικών διεκδικήσεων και υπέρ της ενίσχυσης της καταστολής. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, η έννοια της «εθνικής ασφάλειας» παραμένει γενική και ασαφής για να χωράει τα πάντα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε πως όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν στηρίξει και προωθήσει το θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις, που ισχύει εδώ και χρόνια και δεν εξαιρεί κανέναν από αυτές. Υπενθύμισε μάλιστα, πως και τα τρία κόμματα, έχουν υπερψηφίσει το σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό για την εμπορία και χρήση των κατασκοπευτικών λογισμικών από ιδιώτες.  

Το νομοσχέδιο επί της αρχής, εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έβαλε μπρος το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Αντισσας

Έξτρα παρθένα τα πρώτα λάδια με αναμενόμενα χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: «Η βιολογική γεωργία υπό διωγμό»

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακύρωση του μέτρου των βιοκαλλιεργειών και τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικο παιδί, μόνο του στην Παναγιούδα

Συνελήφθη ο πατέρας του για έκθεση σε κίνδυνο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερίδα για την προστασία και διαχείριση των ζώων συντροφιάς στη Μυτιλήνη

Ημερίδα με πρωτοβουλία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέοι κάδοι απορριμμάτων στη Μυτιλήνη

Η προμήθεια περιλαμβάνει συνολικά 151 κάδους
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευκρίνιση σχετικά με δημοσίευμα «Δουλίτσες να γίνονται...»

Το «Ν» ενημερώνει ότι το άρθρο της 18/1/2022 περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν εκ παραδρομής και υπογραμμίζει ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση προσβολής ή βλάβης του τότε Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ούτε μία μέρα παραπάνω»

Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα – Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Τρίτη 7 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Πλατεία Σαπφούς
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρι υφαντικής τέχνης στη Μυτιλήνη

Ξεκίνησαν οι εγγραφές
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από βουλευτής

«Επειτα από 16 χρόνια στη Βουλή, ως βουλευτής, αρχηγός κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός, έλαβα μια απόφαση συνείδησης»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μπορεί η τέχνη να θεραπεύσει; Διάλογος για την ψυχική υγεία στη Μυτιλήνη

Διεπιστημονική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Γεωγραφίας στις 10 Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Ταβάρι – Χρούσος

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιάσωνας Πιπίνης επισημαίνει τη σημασία της ασφαλτόστρωσης του δρόμου μήκους 3,5 χιλιομέτρων, έργο 1,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στο νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα

Τσιμέντα και σίδερα στη μεγάλη κερκίδα του νέου κολυμβητήριου Μυτιλήνης -Συνεχείς επιβλέψεις στο εργό από το Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα