× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρίμα στ’ς παράδις...

«Δεν του υπέβαλε αίτημα το Υπουργείο Πολιτισμού» για αυτό και χάθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ! «Άλλα αντί άλλων» από το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη για να δικαιολογήσει πώς χάθηκαν τα έργα εκσυγχρονισμού της δημοτικής πινακοθήκης και του Μουσείου Θεοφίλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2022

Κρίμα στ’ς παράδις...

Δεν είναι μόνο που μια ακόμα χαμένη ευκαιρία μετρά η Μυτιλήνη με ευθύνη της δημοτικής αρχής Κύτελη. Είναι που ο ίδιος ο Στρατής Κύτελης και προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσφεύγει σε αστείες δικαιολογίες που δεν έχουν να κάνουν στοιχειωδώς με την πραγματικότητα. Και που στο τέλος προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ίδιου του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη  ο οποίος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ο λόγος για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουίου Μυτιλήνης χθες Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου κατά την οποία η Σύμβουλος Μαρία Ζερβού ρώτησε τον κ. Κύτελη για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ν» πριν 10 μέρες σύμφωνα με το οποίο χάθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες μουσειολογικού εκσυγχρονισμού της δημοτικής πινακοθήκης (αρχοντικού Χαλήμ Μπέη) και άλλα έργα σχετικά με το Μουσείο Θεοφίλου. Και μάλιστα αυτό έγινε παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου και της δημόσιες εκκλήσεις προς τον υπεύθυνο για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατή Τζιμή από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη.

Απαντώντας στο ερώτημα της κ. Ζαρβού ο κ. Κύτελης υποστήριξε ότι κατά την επίσκεψη της η κ. Μενδώνη στη Μυτιλήνη «εκδήλωσε την βούληση να ανακατασκευάσει τη Δημοτική Πινακοθήκη». «Και συνέχισε ο κ. Κύτελης ότι «δεσμεύτηκαν με τα λόγια και δεν υπέβαλλαν αίτημα» (σ.σ. προφανώς περίμενε την Υπουργό να του υποβάλλει αίτημα προκειμένου να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του έργου» και επανέλαβε πως όλα αυτά «ήταν κουβέντες και λόγια».Ο κ. Κύτελης δήλωσε προς πιέζει «να σταθούν στις υποσχέσεις τους» μια και έστειλε την μελέτη και δεν έλαβε απάντηση.Ολοκληρώνοντας την απάντηση του ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσακύρης αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φανερά εκνευρισμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η αλήθεια


Όπως το «Ν» έγραψε μεταδίδοντας έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο πολιτισμού χάθηκε οριστικά η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού ο Δήμος δεν προσκόμισε τις απαραίτητες μελέτες το αργότερο μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αμέσως μετά την επίσκεψη της τις πρώτες μέρες του περασμένου Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Θεοφίλου είχε δηλώσει πως «αν μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο υπάρξουν μελέτες – μουσειολογική και Ηλεκτρομηχανολογική – για τη Δημοτική Πινακοθήκη και για το Μουσείο Θεοφίλου, μπορεί να υπάρξουν άμεσα χρηματοδοτήσεις 800.000 ευρώ για την Πινακοθήκη και ‘όσα λεφτά θέλετε’-(σ.σ. είπε η Υπουργός χαρακτηριστικά) για το Μουσείο Θεοφίλου από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της κ. Μενδώνη, στις 5 Ιουνίου, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης κατά το οποίο ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τσακύρης ζήτησε δημόσια «για να καταγραφεί, να ολοκληρωθούν επιτέλους οι μελέτες μέχρι τον Αύγουστο για να μη χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως είχε πει έθεσε δημόσια το θέμα προκειμένου «να γραφεί γιατί η ιστορία σώζει ό,τι γράφεται».

Εκείνη τη μέρα όλοι κατάλαβαν ότι τα χρήματα θα χάνονταν αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τι μελέτη έχει ζητηθεί από τον κ. Τσακύρη. Απορημένος υποστήριξε ότι η Πινακοθήκη έχει ανακαινισθεί.... αρχιτεκτονικά! Και φυσικά ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης επίσης μη αντιλαμβανόμενος τι διακυβεύονταν έκανε έκκληση να.... συνεννοηθούν οι δυο Αντιδήμαρχοι. Κάπως έτσι οι απαραίτητες μελέτες κόστους το πολύ 30.000 ευρώ δεν έγιναν ποτέ και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν. Μαζί με την ελπίδα του εκσυγχρονισμού της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Θεοφίλου.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κύτελης έχει λάβει από το Νικόλα Γιατρομανωλάκη υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, επιστολή σχετική με το όλο θέμα με την οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα να χαθεί το έργο. Επίσης πέντε σχετικές επιστολές του έστειλε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και ο ίδιος ο κ. Τσακύρης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση