«Να μην περάσει το νομοσχέδιο – νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης»
Η ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Πέμπτης στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2022
Και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου στις 10 το ρωί της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Όλοι και όλες στην συγκέντρωση στις 10 το πρωί, την Πέμπτη 1η του Δεκέμβρη, στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, όπως αποφασίσθηκε στη σύσκεψη, που παρέστησαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, από το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου και από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου».
Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά πραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Όσων δηλαδή θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας αλλά φαίνεται πως τα θέλουν όλα. Θέλουν να ξεζουμίσουν το λαό, να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του για υγεία.
Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο!
Προετοίμαζαν για χρόνια το αντιδραστικό τους σχέδιο, όμως η πανδημία τους καθυστέρησε αφού φανέρωσε για άλλη μια φορά την σαπίλα του συστήματος της βαρβαρότητας που ζούμε, όπου οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν ότι μπορούσαν για να υπηρετήσουν το λαό που υπόφερε, την ίδια στιγμή που οι κλινικάρχες θησαύριζαν.
Με το νομοσχέδιο για την υγεία που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση , καταργείται η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ανοίγει επιπλέον διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση.
Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ταλαιπωρημένους άρρωστους που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων ή πανάκριβων θεραπειών, πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.
Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε.
Άλλωστε το ομολόγησε ο υπουργός υγείας όταν σε πρόσφατη συνέντευξη του αναγκάστηκε να παραδεχτεί αυτό που δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν ελλείψεις γιατρών. Ομολόγησε δηλαδή κυνικά ότι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν!
Η λογική και αυτού του σχεδίου νόμου συμβαδίζει απόλυτα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και την περαιτέρω συρρίκνωση – υποβάθμιση της υγείας του λαού μας.
Εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία.
Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.
Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς.
Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα στο νησί μας.
Στο Βοστάνειο γενικό νοσοκομείο οι υγειονομικοί καλούνται να βγάζουν συνεχόμενες βάρδιες χωρίς ρεπό. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο ακτινολογικό όπου από 25 που θα έπρεπε να είναι οι εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή είναι δέκα, χωρίς να γνωρίζουν και δύο από αυτούς αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους για το 2023.
Παράλληλα σταματάνε την 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Μυτιλήνης από 1η Δεκέμβρη, καθώς και τη συνεχόμενη λειτουργία τους τα σαββατοκύριακα, ενώ χαρακτηριστική είναι η παραδοχή της διευθύντριας στην παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου, ότι από 40 και πλέον γιατρούς πλέον έχουν μείνει 4-5.
Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη. Πρακτικά η πλειοψηφία των νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, θα διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Είναι κίβδηλο το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ότι προκηρύσσει μόνιμες θέσεις και οι γιατροί δεν τις επιλέγουν.
Η προκήρυξη μερικών εκατοντάδων θέσεων γιατρών είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμους γιατρούς, των συνθηκών που οδηγούν τους γιατρούς να παίζουν κορώνα –γράμματα τη ζωή των ασθενών τους κάθε μέρα με δεδομένα τα τραγικά κενά σε υποδομές, εξοπλισμό ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα της υγείας.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής στόχευσης για συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και της ενίσχυσης της εμπορευματικής τους λειτουργίας με τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν αδρά.
Η επίκλησή του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», γίνεται για να κρύψουν την τρελή τροχιά τους τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτά τα μέτρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.
Μαζικός αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο – νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης