× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αναμένουμε μεγάλο κύμα γρίπης κοντά στα Χριστούγεννα»

Κρούει τον κώδωνα ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δημοσίευση 27/11/2022

«Αναμένουμε μεγάλο κύμα γρίπης κοντά στα Χριστούγεννα»
' χρόνος ανάγνωσης

«Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επομένως, σημείωσε ο καθηγητής «είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Στενάζουν οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές»
Ο καθηγητής υπογράμμισε την πίεση από τις πραγματικά πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού από τις οποίες «στενάζουν» οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές.

«Φέτος υπάρχει πρώιμα μία πανσπερμία ιών από από την οποία πάσχουν κυρίως τα παιδιά, τα οποία τη μεταφέρουν στο σπίτι από τα σχολεία, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια εν συνεχεία να αρρωσταίνουν μεγαλύτεροι άνθρωποι, κυρίως ευάλωτοι, λόγω παθήσεων είτε με τροποποιημένο ανοσοποιητικό λόγω φαρμάκων, είτε υπερήλικοι με αποτέλεσμα να πάσχουν σοβαρά από τέτοιες εμπύρετες, γριπώδεις συνδρομές» ενημέρωσε ο κ. Τζανάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο όπως ανέφερε «σπανίως ανακαλύπτουμε στα νοσοκομεία που και που και κάποια γρίπη, ανάμεσα σε αυτές τις ιώσεις που οδηγούν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ακόμα και ενήλικες».

Υπογράμμισε όμως πως «εκείνοι που στενάζουν είναι οι παιδίατροι και οι παιδιατρικές κλινικές με πραγματικά πολλές λοιμώξεις, κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος προσδίδει μια συνδρομή στα μικρά παιδιά, βαρύτερη πολλές φορές, με βρογχιολίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζεται το παιδί να εισαχθεί και να υποστηριχτεί αναπνευστικά με οξυγόνο ή και με άλλες συσκευές αναπνοής, ώστε να μπορέσουμε να το φροντίσουμε και να επανέλθει».

Συμπερασματικά, επισήμανε, «δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με καταρροή και δέκατα, αποφεύγουμε συγχρωτισμό του παιδιού, πηγαίνοντας με φειδώ σε παιδότοπους και πάρτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε πως «το απόλυτο μέτρο προστασίας από τους αναπνευστικούς ιούς είναι η μάσκα και η σωστή αντισηψία των χεριών. Επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε με πρόσταγμα. Αλλά οι πιο ευάλωτοι από εμάς και οι ηλικιωμένοι, καλό θα είναι να τη φοράμε όπου και όποτε αισθανθούμε ότι είμαστε ανασφαλείς, σε μέρη με συγχρωτισμό, σε χώρους όπου συναθροίζονται άνθρωποι, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας».


Για το εμβόλιο της γρίπης, σημείωσε πως «υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Δεν είναι αυτή την οποία επιτύχαμε άλλα χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε μια εμβολιαστική κόπωση που έχει υποστεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι δηλαδή ακούν εμβόλιο και δεν αισθάνονται καλά, δεν θέλουν να τα κάνουν εξαιτίας ακριβώς των επανειλημμένων εμβολιασμών του κορωνοϊού».

Όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή ο ιός της γρίπης είναι ο πιο επικίνδυνος να προκαλέσει σοβαρότερα και βαρύτερα προβλήματα σε έναν ειδικό πληθυσμό που αφορά στους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους. Όσοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να το επαναλάβουν ειδικώς φέτος, όπου αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα γρίπης, το οποίο θα ξεκινήσει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Επομένως, είναι πάρα πολύ κατάλληλος χρόνος τώρα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

»Ο κορωνοϊός προκαλεί μία ήπια νόσο αυτή τη στιγμή. Πολλές φορές το ανακαλύπτουμε και τυχαία κλπ. Όμως με τη γρίπη μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ βαρύτερα. Επομένως, αν μία σε μία περιοχή σε μία κοινωνική δραστηριότητα, όπως είναι τα σχολεία σε μια περιοχή υπάρξει μια τέτοια επιδημιολογική επιβάρυνση, θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να είναι υπόψιν μας και να τα χρησιμοποιούμε ώστε να μην αφήνουμε τα πράγματα να γίνουν ανεξέλεγκτα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ανακύκλωση Αιγαίου ταξιδεύει στη Χίο και εμπνέει τους μικρούς μαθητές

Με δίκτυο 350 σημείων συλλογής μπαταριών και 30 για ηλεκτρικές συσκευές, η εταιρεία προωθεί έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση, μοιράζοντας στα σχολεία της Χίου το παραμύθι «Η περιπέτεια της Ανακύκλωσης» του Στάθη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου