× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κολυμβητήριο το 2025 και βλέπουμε...

Μέσα στον καινούργιο χρόνο υπολογίζεται ότι θα επαναδημοπρατηθεί το έργο του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης στα Θέρμα. Από 40 έως 60.000 ευρώ οι αποζημιώσεις για τον εργολάβο που αποχώρησε με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής Κύτελη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/11/2022

Κολυμβητήριο το 2025 και βλέπουμε...

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται η επαναδημοπράτηση του πολύπαθου κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης, η ιστορία του οποίου μοιάζει πολύ με εκείνη του γεφυριού της Άρτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι απόψεις για το πώς φτάσαμε λίγο πριν την εκπνοή του 2022 να είμαστε σχεδόν στο σημείο μηδέν με ένα οικόπεδο σκαμμένο και χωρίς εργολάβο, διίστανται όπως διίστανται και για το ποιος φταίει τελικά που υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Για τους φίλους των ιστορικών λεπτομερειών αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο της κατασκευής νέου Κολυμβητηρίου στο Θέρμα εντάχθηκε  από το 2018 στον προϋπολογισμό της Γ. Γ. Αθλητισμού, με εγκεκριμένη πίστωση 5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από  αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Σπύρου Γαληνού.

Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέδωσε το έργο με προχωρημένες τις μελέτες, εντούτοις η δημοπράτηση έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση 1,5 χρόνο μετά με την αιτιολογία ότι υπήρχαν πολλά τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργασίες ξεκίνησαν τελικά το Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο διήρκησαν μόλις 5 μήνες, αφού το Μάιο λόγω καθυστέρησης πληρωμής του πρώτου λογαριασμού των 170.000 ευρώ, το έργο σταμάτησε.

Η καθυστέρηση πληρωμής όπως αναφέρθηκε από τη Δημοτική Αρχή τότε, δεν οφειλόταν  σε δική της αβλεψία αλλά σε αντικειμενικό πρόβλημα που προέκυψε στην ταμειακή υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που χρηματοδοτεί το έργο, με το θάνατο ενός υπαλλήλου.

Το τραγικό αυτό, αλλά τυχαίο ωστόσο, περιστατικό καθυστέρησε σημαντικά την εκταμίευση των χρημάτων για το συγκεκριμένο έργο με αποτέλεσμα στις αρχές του φθινοπώρου ο εργολάβος να καταθέσει αίτημα διάλυσης της εργολαβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε και μόνο τότε, η Δημοτική Αρχή θορυβήθηκε και έτρεξε στο Υπουργείο, για να σώσει την κατάσταση παρακαλώντας να γίνει γρήγορα η εκταμίευση του ποσού. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά.

Προφανώς η τεχνική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο του Κολυμβητηρίου βρήκε αφορμή και αιτία να παρατήσει το έργο το οποίο αντικειμενικά λόγω της τεράστιας αύξησης των οικοδομικών υλικών ήταν ασύμφορο να εκτελεστεί με την έκπτωση που είχε δώσει.

Φταίει λοιπόν ο εργολάβος; Ο εργολάβος όπως κάθε ιδιωτική εταιρεία εξυπηρετεί τα οικονομικά του συμφέροντα. Αν οι πληρωμές γίνονταν κανονικά τότε η εταιρεία δεν θα είχε καμία δικαιολογία να αφήσει το έργο διότι θα πλήρωνε υπέρογκες αποζημιώσεις και ρήτρες κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ποιον ανήκει η ευθύνη λοιπόν για τη διάλυση της εργολαβίας;

Θα έλεγε κανείς ότι φταίει Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία καθυστέρησε να εκταμιεύσει τα χρήματα, δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί  γνωρίζουν ότι η γραφειοκρατία στα Υπουργεία είναι χαοτική και αν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος δεν τρέξει από την πρώτη στιγμή να διεκδικήσει και να πιέσει για το έργο του, τότε κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί του. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή Κύτελη άργησε να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και όταν το συνειδητοποίησε ήταν πλέον αργά.

Τι γίνεται τώρα; 

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου των εργασιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ώστε να γίνει εκκαθάριση των πληρωμών και στη συνέχεια να προχωρήσει η νέα δημοπράτηση του έργου τον καινούργιο χρόνο. 

Στην καλύτερη περίπτωση αναφέρουν έγκυρες πηγές η δημοπράτηση θα γίνει ο πρώτο τρίμηνο του 2023 και οι εργασίες αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι ή και αργότερα…

Το βέβαιο είναι ότι η έκπτωση που θα δοθεί για το έργο θα είναι πολύ μικρή, μετά την αύξηση τις τιμής των οικοδομικών υλικών, επομένως το έργο θα κοστίσει πολύ πιο ακριβά από ό,τι θα κόστιζε αν συνεχιζόταν και ολοκληρωνόταν με την προηγούμενη σύμβαση.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η τεχνική εταιρεία που αποχώρησε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση για την εργολαβία που διαλύθηκε και σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τα χρήματα που θα πάρει θα είναι από 40 έως 60.000 ευρώ περίπου.

Το ποσό αυτό για τα δεδομένα της περιόδου θεωρείται πολύ μεγάλο και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα χρήματα αυτά είναι του Έλληνα φορολογούμενου αφού η χρηματοδότηση γίνεται από το ΠΔΕ δηλαδή λεφτά του ελληνικού δημοσίου.

Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με την τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα τελειώσει το 2025. 

Αντικειμενικά και υποκειμενικά δεν μπορούμε να πούμε ποιος φταίει. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι η Λέσβος, ένα νησί με τεράστια παράδοση στον υγρό στίβο και στο ναυταθλητισμό, συμπληρώνει μία δεκαετία χωρίς κολυμβητήριο και έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση πιθανόν να συμπληρωθεί και δεκαπενταετία ...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης