Ένας νερόμυλος στο Μεσότοπο, ζωντανεύει...
Ολοκληρώνεται μετά από 17 χρόνια προσπαθειών η ανάδειξη του νερόμυλου Καταχανά στην κοιλάδα της Μαλλιόντας στη Δυτική Λέσβο. Ψυχή της προσπάθειας η αρχιτεκτόνισσα Ιωάννα Βαλλίνα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2022

Μετά από 17 χρόνια σκληρής δουλειάς και επίμονων προσπαθειών από τους φορείς και τους κατοίκους του Μεσοτόπου ολοκληρώνεται το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του νερόμυλου Καταχανά που βρίσκεται στην κοιλάδα της Μαλλιόντας.
Ο νερόμυλος ανήκει στον Σύλλογος των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» και στον Σύλλογο «Μαλλιόντα».
Όπως αναφέρει η συμμελετήτρια και επιβλέπουσα Αρχιτεκτόνισσα του έργου Ιωάννα Βαλλίνα Μηχανικός ΕΜΠ με MSc Ιστορικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν. Αιγαίου που δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια πάνω σε αυτό το έργο, είναι πολύ σημαντικό που φτάνουν στο τέλος οι εργασίες μετά από πολύ κόπο και αγώνα.
«Κατά μήκος της κοίτης διατάσσονταν νερόμυλοι στους οποίους βασιζόταν η παραγωγή αλευριού μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, αναφέρει η Ιωάννα Βαλλίνα.
Από το 2005, με πρωτοβουλία κάποιων Μεσοτοπιτών και ειδικά του Συλλόγου της Αναγέννησης, ανάμεσα τους ο Γεώργιος Ευστρ. Βασίλας, ο συγχωρεμένος Μιχάλης Γουλής και άλλοι, αποφάσισαν να ξαναζήσει ο προ τελευταίος μύλος, που βρισκόταν σε κάπως καλή κατάσταση διατήρησης και βρισκόταν κοντά στο δρόμο και το γεφυράκι. Ξεκίνησε ένας μακρύς δρόμος από τη διευθέτηση των ιδιοκτησιακών, την κήρυξη του ως διατηρητέου μνημείου της προβιομηχανικής αγροτικής κληρονομιάς ως την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΤΑΛ με την το πρόγραμμα LEADER.
Το έργο ξεκίνησε εν καιρώ COVID και φτάνει σιγά σιγά στην ολοκλήρωσή του, ώστε να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο, στο οποίο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα διαδώσει την τοπική και θα τονώσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή».
Όπως σημειώνει η ίδια υπάρχει και συνέχεια με πολυμεσικές εφαρμογές, γλυπτά και μόνιμη έκθεση στο εσωτερικό του χώρου που θα γίνει με συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Αίγαίου.
Εδώ και 20 χρόνια
Οι άνθρωποι της Αναγέννησης εδώ και 20 χρόνια, από τότε που ήρθε στα χέρια τους ο μύλος, οραματίστηκαν το έργο αυτό και από τότε έκαναν ό,τι μπορούσαν και ακόμα περισσότερα ώστε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.
Ερεύνησαν, έμαθαν, βρήκαν το κατάλληλο αρχιτεκτονικό γραφείο που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο έργο και το οποίο ήταν το γραφείο του κ. Μισέλ Ροσιέ.
Από το γραφείο αυτό εκπονήθηκε η σχετική μελέτη με έξοδα της Αναγέννησης ώστε να κριθεί ώριμο το έργο. Στη συνέχεια και για αρκετά χρόνια ακολούθησε ένας αγώνας για εξεύρεση χρηματοδότησης. Με λίγα λόγια, αυτά τα είκοσι χρόνια τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου «Αναγέννηση» με την πλήρη υποστήριξη των μελών του, αφιέρωσαν χρόνο, χρήματα, προσπάθειες, όλα για το όραμα της αποκατάστασης του μύλου και της μελλοντικής του λειτουργίας ως ένα πολιτιστικό κύτταρο και ως μέλος ενός δικτύου πολιτιστικών φορέων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου να πραγματοποιεί δράσεις και ενέργειες με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου.
Το όνειρό τους παίρνει σιγά σιγά σάρκα.
Ο Σύλλογος «Αναγέννηση» -εξουσιοδοτημένος και συνεργαζόμενος αδερφικά με τον τοπικό εξωραϊστικό Σύλλογο Μαλλιόντας- είναι ο φορέας που οραματίστηκε, δούλεψε, έτρεξε, πλήρωσε και τώρα χτίζει τον μύλο. Αυτός και οι άνθρωποί του είναι η ψυχή του έργου. Και συνεχίζουν όλοι μαζί την προσπάθεια βαδίζοντας στη μεσοτοπίτικη παρακαταθήκη που πιστεύει ότι τα καλύτερα όνειρα είναι τα συλλογικά και μετουσιώνονται σε συλλογική δράση και δημιουργία.