× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Πανεπιστήμιο τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου

Εκδήλωση στο Τμήμα Γεωγραφίας από το Κεντρικό Συμβούλιο ΔΕΠ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2022

Το Πανεπιστήμιο τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου
' χρόνος ανάγνωσης

Επετειακή Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου Αντιδικτατορικός Αγώνας (1967-1974) διοργανώνει στη Μυτιλήνη την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην Αίθουσα Γ στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδασκόντων του Ιδρύματος.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται στο κανάλι https://youtu.be/BngAMs7o6JM για όσους και όσες βρίσκονται εκτός Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρτυρίες:
Γεωργία Σαρηγιαννίδου - εκπαιδευτικός, πολιτική κρατούμενη
Παύλος Παπαδόπουλος - οικονομολόγος, μέλος του Συντονιστικού του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρά την απόσταση του χρόνου από τη μαζική και δυναμική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ενάντια στην στρατιωτική Χούντα της 21ης Απριλίου του 1967, οι ιστορικές μνήμες ζωντανεύουν αναλογίες με το σύγχρονο παρόν. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, όπως το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», και το «έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν, μετά από 49 χρόνια, το ίδιο επίκαιρα.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει τη νεολαία, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους/ες αντιμέτωπους/ες με μια πολιτική ακρίβειας που αποδυναμώνει τα νοικοκυριά, αυξάνοντας τη φτώχεια, την ανεργία και τις ανισότητες. Μέσα σ΄αυτό το γενικευμένο κλίμα οικονομικής καχεξίας, η κυβέρνηση επέλεξε να εμπλέξει επικίνδυνα τη χώρα σε ένα πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ/ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η πανεπιστημιακή ζωή δέχεται αλλεπάλληλες θεσμικές επιθέσεις μέσα από τη δραματική υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, τους μηδαμινούς διορισμούς, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας, τον νέο Νόμο Κεραμέως. ΄Ενα νόμο που οδηγεί τα πανεπιστήμια στην πλήρη υπαγωγή τους στην αγορά, στην εμπορευματοποίηση, στον περιορισμό της κριτικής σκέψης και αμφισβήτησης. Την ίδια στιγμή η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι διαγραφές των φοιτητών/τριών, η επαγγελματική ισοτίμηση των πανεπιστημίων με τα λεγόμενα κολλέγια οδηγούν στην ανάδειξη της ιδιωτικής παιδείας ως ενός αναγκαίου και απαραίτητου θεσμού. Το αίτημα για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σ΄αυτά έρχεται να προστεθεί ο αυταρχισμός στα πανεπιστήμια μέσα από τη συγκρότηση μιας άκρως αντιδημοκρατικής δομής διοίκησης και η ενίσχυση της καταστολής μέσα από την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων (βλ. ΑΠΘ) και την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) προ των πυλών σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ. Το αίτημα για ελευθερία μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια είναι πιο ζωντανό από ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αιματηρή εξέγερση του Πολυτεχνείου, χιλιάδες λαός, άοπλος, αγωνίστηκε στα οδοφράγματα μπρος στα πυρά των επίλεκτων δολοφόνων. Πάνω από 2.000 συλλήψεις και χιλιάδες τραυματίες με την ιστορική έρευνα για τον ακριβή αριθμό των νεκρών να συνεχίζεται. Αυτή είναι η πολιτική παρακαταθήκη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που σημάδεψε την υπόσχεση για το πέρασμα σε μια άλλη εποχή. Τιμούμε τον καθένα και την καθεμιά που ανώνυμα πάλεψε υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα με τον λαό και τη νεολαία στο προσκήνιο, για ζωή με δικαιώματα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για την κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε όλα τα νησιά που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Αθήνα.»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον