× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποιοι είναι ωφελούμενοι στο Κέντρο Κοινότητας Δυτικής Λέσβου

Απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/11/2022

Ποιοι είναι ωφελούμενοι στο Κέντρο Κοινότητας Δυτικής Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Το Κέντρο Κοινότητας Με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δυτικής Λέσβου ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιανουάριο 2022 και έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού του Δήμου, με κύριο σκοπό την βελτίωση του βιοτικού τους επίπεδου.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη κοινωνική δομή η οποία παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικά με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου και εποπτεύεται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.  Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα και τις  παροχές που δικαιούται, αλλά και όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κέντρο στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδαγωγό και Διαμεσολαβητή Ρομά και προσφέρει υπηρεσίες υποδοχής, διασύνδεσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας με προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πληροφόρηση και διεκπεραίωση αιτήσεων για τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης:
    • Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) ΚΑΙ Τ.Ε.Β.Α
    • Επίδομα Στέγασης
    • Επίδομα Γέννησης
    • Αίτηση στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας
    • Αναπηρικά Προνοιακά επιδόματα
    • Διατροφικό Επίδομα
    • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων
    • Επίδομα στεγαστικής συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων
    • Έξοδα κηδείας Ανασφάλιστων Υπεριλήκων
    • Απόδοση κληρονομικών προνοιακού αναπηρικού επιδόματος
    • Καταγραφή στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα (Ε.Π.Σ).

 

  • Ενημέρωση για τρέχουσες παροχές και επιδόματα που οι ωφελούμενοι μπορούν να διεκδικήσουν σε δημοτικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο.

 

  • Συνεργασία και διασύνδεση με άλλες δομές (Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, ΔΥΠΑ,κ.α)
  • Παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων (υποστήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας, ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους και οικογένειες, μαθησιακή στήριξη παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενημερωτική συνδρομή για θέματα νομικού χαρακτήρα, διανομή βασικών αγαθών, κ.α)
  • Υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής ένταξης των Ρομά του Δήμου ( συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη της οικογένειας, στήριξη, ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των γυναικών Ρομά, διευκόλυνση στην πρόσβαση των ωφελούμενων για την ρύθμιση νομικών εκκρεμοτήτων, ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας, ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και άρση στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, κ.α)
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ωφελούμενοι του Κέντρου είναι :

Πολίτες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές δυσκολίες (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, δυσκολία διαβίωσης λόγω αναπηρίας, κοινωνικό αποκλεισμό κ.α)

Μακροχρόνια άνεργοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες.

ΑμεΑ.

Ρομά, μετανάστες και άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που κατοικούν, κατά προτεραιότητα, στην Δήμο Δυτικής Λέσβου.

 

Η πράξη εντάσσεται στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η χρηματοδότηση του Κέντρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους, ενώ οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν σε όλους τους δημότες.

 

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δυτικής Λέσβου που βρίσκεται στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Καλλονής (έναντι Μητροπόλεως), στο κέντρο της πόλης Καλλονής Λέσβου, υποδέχεται καθημερινά τους πολίτες εντός του ωραρίου λειτουργίας (Δευτέρα έως Παρασκευή, 7:30-15:30).

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22533-50219,220,210,217

 

Email: kentrokoinotitasd.lesvou@gmail.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση με εξοπλισμό και σενάρια κατάσβεσης, με καθοδήγηση εθελοντών πυροσβεστών και ιερέων της Λέσβου
Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»

Τελεσίγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διακίνηση τυριών από τη Λέσβο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών σφαγές ζώων και διενέργεια αιμοληψιών και ελέγχων
«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές»
Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων

Διαδικτυακή συμμετοχή απόψε στις 7 το απόγευμα με ανοικτό κάλεσμα προς τους πολίτες
Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι

Υπεγράφη το έργο από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος

Συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα
Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC

Τελετές μνήμης στα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια Μούδρου και Πορτιανού με παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών
Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου

Κάνει λόγο για ανεπαρκή μέτρα στήριξης και ζητά άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των απωλειών των κτηνοτρόφων
Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ ο Μουτζούρης

Συζήτησαν τα προβλήματα υποστελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών και της έλλειψης κτηνιάτρων
Με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ ο Μουτζούρης
ΧΩΡΙΑ

Η Αγιάσος τίμησε τον Ταξιάρχη στο Καστέλι με πομπή και παράδοση αιώνων

Πλήθος πιστών ακολούθησε το πατροπαράδοτο έθιμο του Αναγνωστηρίου που κρατά ζωντανή μια ιστορία από το 1888
Η Αγιάσος τίμησε τον Ταξιάρχη στο Καστέλι με πομπή και παράδοση αιώνων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς προσωπικό και υποδομές σύμφωνα με τα ευρήματα περιοδείας στο νησί
Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση