× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διέσωσαν τραυματισμένο αρπακτικό και παρακολουθούν την υγεία του

Άλλη μία διάσωση από την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής με πολλούς συνεργάτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/11/2022

Διέσωσαν τραυματισμένο αρπακτικό και παρακολουθούν την υγεία του

Ακόμα ένα άγριο ακριβοθώρητο είδος, τον στικταετό, αυτή τη φορά διέσωσαν πρόσκοποι εθελοντές, με πολλούς συνεργάτες στη Λέσβο και πλέον παρακολουθούν την υγεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, κάτοικος από τη Συκούντα της Λέσβου βρήκε  στην περιοχή του Ίππειος ένα τραυματισμένο αρπακτικό. Εκείνος επικοινώνησε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής το οποίο με την σειρά του ενημέρωσε μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης που ανήκουν στην Π.Ο.Δ.Α.Ζ (Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Αγρίας Ζωής).

Οι διασώστες του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης επικοινώνησαν με τον κάτοικο και έφθασαν στο σημείο. Εκεί διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό αρπακτικό αλλά για έναν απειλούμενο Στικταετό (Clanga clanga). Οι διασώστες άμεσα επικοινώνησαν με την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής η οποία παρείχε οδηγίες για την ορθή διαχείριση του πτηνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διασώστες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν και στην συνέχεια ο Στικταετός ταξίδεψε για την Αθήνα όπου τον παρέλαβαν οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ για περαιτέρω περίθαλψη και φροντίδα. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ο Στικταετός είναι νεαρός εξαιρετικά αδύναμος και ελλιποβαρής και για αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο να ακολουθήσει ειδική αγωγή με ενδοφλέβια υγρά και ειδική τροφή.

Ο Στικταετός πρόκειται για ένα ακριβοθώρητο είδος που εξαπλώνεται στις στέπες της κεντρικής και της βορειά Ασιας και κατά το χειμώνα μεταναστεύει νότια (από τα βαλκάνια μέχρι και την ΝΑ Ασία βλ. Χάρτη Εξάπλωσης) όπου και διαχειμάζει .

Στη δεκαετία του ’80, ο ετήσιος μέσος όρος παρατήρησης ήταν μόλις 10-15 άτομα που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν νεαρά άτομα.  Ακόμη και σήμερα, οι παρατηρούμενοι πληθυσμοί δεν ξεπερνούν τα 70-80 άτομα , έστω κι έτσι, αποτελούν το 50% του διαχειμάζοντος πληθυσμού των Βαλκανίων, πλην Τουρκίας. Αποτελεί χειμερινό επισκέπτη (από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο)  επειδή δεν φωλιάζει, είναι δύσκολο να παρατηρηθεί και να διερευνηθεί η συμπεριφορά του. Απαντά σε μεγάλους υγροτόπους της Κ. και Α. Μακεδονίας, Θράκης, Δ. Στερεάς και Ηπείρου. Μάλιστα, είναι το μόνο είδος του γένους Aquila (τώρα Clanga), που συχνάζει σε υγροτόπους.  Σπάνια κατεβαίνει νοτιότερα φθάνοντας μέχρι την Κρήτη. Τα νεαρά άτομα, διαφόρων ηλικιών, αποτελούν την πλειονότητα των παρατηρούμενων ατόμων (ποσοστό 80%).Ο συνολικός, πολύ μικρός και έντονα κυμαινόμενος, αριθμός του πληθυσμού του, έχει κατατάξει τον Στικταετό, ειδικά στην Ελλάδα, στην κατηγορία Κινδυνεύοντα EN [D] είδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διασώστες του 2ου Συστήματος θέλουμε ευχαριστούν όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την διάσωση , τον κ. Χαράλαμπο Χατζηπαναγιώτη, τον  κάτοικο που τον βρήκε, το ΚΠΕΝ Καλλονής που σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορία Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επικοινώνησε μαζί τους, την ΑΝΙΜΑ Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής για το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και την διαρκή συνεργασία καθώς και το πλήρωμα του πλοίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ για την συνεχή  βοήθεια στην μεταφορά αγρίων τραυματισμένων ζωών.

«Πραγματικά πρόκειται για ένα περήφανο ζώο, ένα ταξιδιώτη των αιθέρων που μας δημιούργησε δέος κρατώντας το στα χεριά μας, ανήμπορο να πετάξει ελεύθερο στους ουρανούς. Εμείς ευχόμαστε στην γρήγορη ανάρρωση του και να επιστρέψει σύντομα στα ταξίδια του» λένε οι πρόσκοποι.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου