× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επανήλθαν οι παρατηρητές πουλιών στη Λέσβο!

Μετά τη συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στην Παγκόσμια έκθεση τον περασμένο Ιούλιο στην Αγγλία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2022

Επανήλθαν οι παρατηρητές πουλιών στη Λέσβο!
' χρόνος ανάγνωσης

Η Λέσβος είναι ιδιαίτερα καταξιωμένος προορισμός για τους παρατηρητές πουλιών, σε όλη την Ευρώπη, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τα τελευταία χρόνια το ρεύμα των επισκεπτών ορνιθοπαρατηρητών είχε δραματικά ατονήσει. Το φετινό φθινόπωρο, όμως, οι παρατηρητές επανήλθαν στο αγαπημένο τους νησί! Οι δράσεις ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου υλοποιούνται στα πλαίσια της αναγνώρισής της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Μετά τη συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Παγκόσμια έκθεση ορνιθοπαρατήρησης τον περασμένο Ιούλιο στην Αγγλία, τα στελέχη του Μουσείου/ΚΠΕΝ Καλλονής το προηγούμενο διάστημα δεχθήκαν και ανέλαβαν να ξεναγήσουν στα πουλιά του νησιού και τις διάφορες περιοχές που αυτά απαντώνται, Άγγλους οργανωτές ταξιδιών με κύριο σκοπό την ορνιθοπαρατήρηση. Η επίσκεψη των παρατηρητών ήταν προς το τέλος της φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών και αμέσως μετά το τελευταίο οργανωμένο τους ταξίδι σε προορισμούς εξωτερικού (συγκεκριμένα στην Ισπανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο πράγμα που ζήτησαν, να δουν από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν ο Πευκοτσοπανάκος, το πουλί ορόσημο της Λέσβου, καθώς απαντάται μόνο εδώ, στην Τουρκία και λίγες  περιοχές της Γεωργίας- πουθενά αλλού ούτε καν στην Ελλάδα: «Βρήκαμε το πουλί στο δάσος της Αχλαδερής. Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε όλους τους υγροτόπους στην περίμετρο του Κόλπου Καλλονής από την Αλυκή Πολυχνίτου μέχρι τη Σκάλα Καλλονής.

Η δεύτερη μέρα αφιερώθηκε στις βόρειες ακτές της Λέσβου όπου καταγράφεται πέρασμα από αρπακτικά πουλιά. Σε όλη την περιοχή από το Μόλυβο μέχρι τη Σκάλα Συκαμιάς, λόγω της μικρής απόστασης από τα παράλια της Τουρκίας, μεγαλόσωμα πουλιά που ταξιδεύουν με τη βοήθεια ρευμάτων θερμού αέρα που δημιουργούνται μόνο πάνω από την ξηρά, διασχίζουν το στενό μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου. Το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα δεν είναι βέβαια εφάμιλλο πολύ γνωστών περιοχών  όπου τα πουλιά διασχίζουν στενά περάσματα για να αποφύγουν τη θάλασσα (Βόσπορος, Γιβραλτάρ) όμως αποτελείται από μια αρκετά μεγάλη ποικιλία ειδών (Σφηκιάρηδες, Σταυραετοί, Ξεφτέρια, Σαίνια κ.ά.), μερικά από τα οποία παρατηρούνται μόνο στην ανατολική μεσογειακή περιοχή (Μαυροκιρκίνεζα, Μαυροπετρίτες) και είναι ένα από τα στοιχεία του νησιού μας που τραβούν την προσοχή παρατηρητών πουλιών που αναζητούν προορισμό όπου θα ταξιδεύουν για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους κατά το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας εκ των Άγγλων επισκεπτών, ήταν και ο Mark James Pearson γνωστός ορνιθολόγος και ξεναγός παρατήρησης πουλιών που δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επίσης σε διάφορες καμπάνιες για την προστασία των πουλιών στην Αγγλία και το Ισραήλ. Αποτελεί, επίσης, «πρέσβη» πολύ γνωστής μάρκας εξειδικευμένου οπτικού εξοπλισμού (κυαλιών και τηλεσκοπίων). Μπορείτε να δείτε τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το νησί μας στις αναρτήσεις του στο ιστολόγιό του» λέει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ο διευθυντής ξενοδοχείου στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής δήλωσε πως, όσον αφορά στους αριθμούς των επισκεπτών παρατηρητών πουλιών το φετινό φθινόπωρο, ήταν αρκετά καλοί: «Αναμένεται έκρηξη στα επίπεδα της δεκαετίας του 2000, λόγω των πτήσεων που επανήλθαν μέσα στον Απρίλιο και της επιστημονικής παρουσίας του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους στη μεγαλύτερη έκθεση ορνιθοπαρατήρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει ακόμα να επισημανθεί η αναγκαιότητα παρουσίας της Λέσβου και σε άλλες όμοιες εκθέσεις που γίνονται σε Ολλανδία και Γερμανία.»

Πληροφορίες για τα πουλιά και την παρατήρησή τους στη Λέσβο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή της Λέσβου στο φετινό Global Birdfair στην Αγγλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες για το Γεωπάρκο της Λέσβου και τις δράσεις σε αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για πιο άμεσες πληροφορίες τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των υγειονομικών

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Στρατής Σαμαράς καταγγέλλει την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ