× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Δανειζόμαστε από τα παιδιά μας για να ζήσουμε και αγοράζουμε τρόφιμα για τους ηλικιωμένους»

Οφειλές από μισθούς 2.500 ευρώ στην κάθε μία, από τις εφτά εργαζόμενες στο γηροκομείο Πλωμαρίου. Κραυγή αγωνίας για το αδιέξοδο που βιώνουν εξαιτίας της αδιαφορίας του Δήμου Μυτιλήνης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/11/2022

«Δανειζόμαστε από τα παιδιά μας για να ζήσουμε και αγοράζουμε τρόφιμα για τους ηλικιωμένους»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των εργαζόμενων γυναικών στο Μιχαλέλειο Γηροκομείο του Πλωμαρίου οι οποίες από το Μάιο μήνα πληρώνονται με έναντι και τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τετάρτη  το πρωί οι γυναίκες είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννη Ξανθούλη στον οποίον εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αφόρητης  κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική ασφυξία που βιώνει το Ίδρυμα τα τελευταία τρία χρόνια.

Μιλώντας στο Ν 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η κ. Μαρία Χρυσάφη η οποία εργάζεται στο Μιχαλέλλειο τα τελευταία 16 χρόνια περιγράφει το αδιέξοδο που ζει η ίδια και οι συναδέλφισές  της, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά αναγκάζονται να παίρνουν δανεικά από τα παιδιά τους για να τα βγάλουν πέρα.

«Συνολικά, λέει η κ. Χρυσάφη, μας οφείλονται περίπου 2 – 2.500 ευρώ από το Μάιο μήνα που πληρωνόμαστε με έναντι. Εγώ είμαι χήρα εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχω κανέναν να με στηρίξει οικονομικά. Αναγκάζομαι να πάρω δανεικά από το παιδί μου και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ άσχημα. Το χειρότερο όμως είναι ότι από τα δανεικά αυτά, τα οποία δεν φτάνουν για να ζήσω, αναγκάζομαι εγώ και οι άλλες κοπέλες που δουλεύουμε στο ίδρυμα να αγοράζουμε πράγματα για το γηροκομείο διότι οι προμηθευτές έχουν κόψει την πίστωση αφού και σε αυτούς οφείλονται πολλά λεφτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μαγείρισσα του ιδρύματος Ειρήνη Σανιδά, εργάζεται 32 χρόνια στο Μιχαλέλειο γηροκομείο και όπως είπε η ίδια στη δήλωσή της σε μερικούς μήνες θα πάρει σύνταξη.

«Πονάω πραγματικά που βλέπω το ίδρυμα που άλλοτε μεσουρανούσε και ήταν το καλύτερο γηροκομείο του νησιού, να είναι σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς η κρίση και ο κορονοϊός μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αδιαφορία του Δήμου, έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Προσωπικά δανείζομαι χρήματα από το γιο μου που έχει οικογένεια και παιδί κι αυτό πραγματικά με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Το ίδρυμα αυτή τη στιγμή συντηρείται από τις δωρεές των πολιτών του Πλωμαρίου οι οποίοι δίνουν από το υστέρημά τους τρόφιμα και υλικά για το ίδρυμα. Πολλές φορές κι εμείς οι ίδιες από τα λεφτά που δεν έχουμε ή από τα πράγματα του σπιτιού μας ενισχύουμε το γηροκομείο. Καταλαβαίνει κανείς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ηλικιωμένους μας νηστικούς και χωρίς φροντίδα».

Η Ευανθία Ρίζου είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών εκ των οποίων το ένα σπουδάζει στο εξωτερικό. Η ίδια εργάζεται ως καθαρίστρια στο ίδρυμα  και αναρωτιέται πως μπορούν οι αρμόδιοι του Δήμου Μυτιλήνης που είναι υπεύθυνος για τη διαχείρισή του Μιχαλέλειου, να δείχνουν τόσο μεγάλη αδιαφορία. «Δεν εργαζόμαστε σε ένα γραφείο, κάνουμε όμως μια πολύ σημαντική δουλειά και προσφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν σοβαρή ανάγκη από στήριξη και βοήθεια. Αλήθεια ο Δήμαρχος και όλοι οι άλλοι πως θα ένιωθαν αν δούλευαν σε μια δουλειά, δεν πληρωνόταν και δεν είχαν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους; Αυτή τη στιγμή το παιδί μου είναι στο εξωτερικό σπουδάζει ιατρική είναι αριστούχα φοιτήτρια και μου ζητάει να της στείλω χρήματα, κι εγώ της λέω να δανειστεί από τους συμφοιτητές της. Παράλληλα έχω υπό την επίβλεψή μου τα δύο αδέλφια μου που είναι άτομα με αναπηρία και πρέπει να τους φροντίζω και αυτούς. Έχω κουραστεί πραγματικά με όλη αυτή την κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί οι 7 εργαζόμενες γυναίκες του Μιχαλέλειου Γηροκομείου του Πλωμαρίου έχουν ραντεβού με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Το ραντεβού σύμφωνα με πληροφορίες κλείσθηκε μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις εργαζόμενες στο ίδρυμα ο πρόεδρος της κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το Συμβούλιο της Κοινότητας δεν αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και τη διοίκηση του ιδρύματος. «Αυτό που δεν μπορεί να κάνει ωστόσο, επισήμανε, είναι να αναλάβει ένα χρεωμένο ίδρυμα που είναι στον αέρα, χωρίς την παραμικρή εγγύηση για στήριξη στο μέλλον ώστε να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα».

Ακούστε αναλυτικά τι είπαν οι 3 εργαζόμενες του Μιχαλέλειου στο «Ν» 99 fm

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια