× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς για άτομα με προβλήματα όρασης

Ευρωπαϊκή συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ στην Κύπρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2022

Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς για άτομα με προβλήματα όρασης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και ειδικότερα στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου, συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο Ceip la Jara από την Ισπανία και το Κέντρο Opencom I.S.S.C. από την Ιταλία.

 

Στα πλαίσια του Προγράμματος οργανώθηκε ειδική συνάντηση των εταίρων στην Κύπρο, όπου εξετάσθηκαν τα πρότυπα των εκπαιδευτικών εφαρμογών που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών προκειμένου οι γεώτοποι να γίνουν αντιληπτοί και καταστούν προσβάσιμοι από άτομα με προβλήματα όρασης. Στη δοκιμαστική εφαρμογή συμμετείχαν μαθητές του Συνδέσμου Τυφλών της Κύπρου οι οποίοι μέσα από την εφαρμογή προσπάθησαν να αντιληφθούν απολιθωμένους κορμούς του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το Μουσείο ανέλαβε επίσης τον συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβασιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση για το κοινό στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Σχολείου Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού όπου η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης που υλοποιεί το Μουσείο.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Δρ. Γεωλόγος του Μουσείου, παρουσίασε τους γεώτοπους της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ένταξη του Απολιθωμένου στα 100 Μνημεία της Γεωλογικής Κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην αναγνώριση της Λέσβο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

 

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε επίσης επισκέψεις σε σημαντικούς γεώτοπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Τροόδους, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δρ, Ευθύμιο Τσιολάκη, Ανώτερο Γεωλογικό Λειτουργό του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου και τον Δρ. Βασίλη Συμεού, Γεωλόγο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου για τη δημιουργία και τη σημαντικότητά τους. Ακολούθως, τα άτομα με προβλήματα όρασης και οι συνοδοί τους επισκέφτηκαν το Κέντρο Ενημέρωσης του Τρόδους, όπου τους καλοσώρισε η κα. Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου, Γεωλόγος του Κέντρου Ενημέρωσης.

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

 

Τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου προσδοκούμε να συμβάλουν στο να καταστήσουν την Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς από τις 13.50 έως τις 14.20
Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης

Συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Πυργί, Αλυφαντά, Κέδρο, Παγανή, Λακέρδα και Γαϊδαρανήφορο
Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του παλιού γηπέδου με νέες υποδομές άθλησης και αναψυχής
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για τη μεγάλη ανταπόκριση στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, υπερασπίζεται τους εργαζομένους και παρουσιάζει τη συνέχεια του προγράμματος
«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη