× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνάντηση Γιάννη Μπουρνού με το νέο Πρέσβη της Κούβας

Ο νέος Πρέσβης της Κούβας παρουσίασε με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες που έχει η σκλήρυνση του εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/10/2022

Συνάντηση Γιάννη Μπουρνού με το νέο Πρέσβη της Κούβας
' χρόνος ανάγνωσης

 Με το νέο Πρέσβη της Κούβας, κ. Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, συναντήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη οι Διονύσιος Ακτύπης (Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας, ΝΔ), Γιάννης Γκιόκας (Γραμματέας, ΚΚΕ) και Γιώργος Κατρούγκαλος (μέλος, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος Πρέσβης της Κούβας παρουσίασε με τα μελανότερα χρώματα τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει η σκλήρυνση του εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας από την κυβέρνηση Τραμπ, κατάσταση που δεν έχει αναστραφεί από την παρούσα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Παρά, όμως, τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί το αμερικανικό εμπάργκο, η Κούβα των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ως πρωτοπόρα χώρα στην ιατρική έρευνα και τη βιοτεχνολογία, έχει να παρουσιάσει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Ανέπτυξε πέντε (!) διαφορετικά δικά της εμβόλια κατά του COVID-19, πέτυχε τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και έτσι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, μετρά μόλις 8530 χαμένες ανθρώπινες ζωές, ένα πραγματικό κατόρθωμα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η ευρωπαϊκή Ελλάδα των 10,72 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει θλιβερό ρεκόρ με 33.426 θανάτους μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ερνάντες παρουσίασε ακόμη στους Έλληνες Βουλευτές τα αποτελέσματα της πρόσφατης ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου στην Κούβα, που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου από το 67% των πολιτών της χώρας. Με το νέο Οικογενειακό Κώδικα, που θεωρείται ο πλέον προωθημένος στη Λατινική Αμερική, νομιμοποιήθηκε ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και εισήχθησαν για πρώτη φορά αναλυτικές προβλέψεις για τα δικαιώματα των παιδιών και των ηλικιωμένων πολιτών.

Από την πλευρά, του, ο Γιάννης Μπουρνούς εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγώνα του κουβανικού λαού ενάντια στο ασφυκτικό εμπάργκο και συνεχάρη την κουβανική κυβέρνηση τόσο για τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και για το γενναίο βήμα της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου, που τοποθετεί την Κούβα μπροστά από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενταθούν το επόμενο διάστημα οι επαφές μεταξύ των Ομάδων Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των παραδοσιακά θερμών διμερών σχέσεων των δύο κρατών.  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον