× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

458.200 ευρώ χάνονται ενώ το παλιό Λιμεναρχείο καταρρέει και οι Μυτιληνιοί πληρώνουν ενοίκιο 15.000 ευρώ το χρόνο

Χάνεται άλλο ένα από τα έργα που σχεδίαζε να υλοποιήσει ο Δήμος Μυτιλήνης μπλεγμένο ανάμεσα στη γραφειοκρατία και την αδυναμία της δημοτικής αρχής Κύτελη να συντονίσει και να διεκδικήσει την πραγματοποίηση του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/10/2022

458.200 ευρώ χάνονται ενώ το παλιό Λιμεναρχείο καταρρέει και οι Μυτιληνιοί πληρώνουν ενοίκιο  15.000 ευρώ το χρόνο
' χρόνος ανάγνωσης

Προφανώς το έργο της ανακαίνισης του εμβληματικού για την πόλη της Μυτιλήνης παλιού Λιμεναρχείου και της μετατροπής του σε «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος» χάνεται για πάντα.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου απεντάσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΤΑΛ Α.Ε Leader «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» με προϋπολογισμό 458.200 ευρώ, αφού τότε θα έπρεπε να έχει υπογραφεί και η σύμβαση με τον εργολάβο που θα αναλάμβανε το έργο. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα, αφού το έργο όχι μόνο δεν έχει δημοπρατηθεί αλλά ούτε καν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες που ζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον περασμένο Φεβρουάριο το «Ν» με ρεπορτάζ του είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και «εισέπραξε» τις γνωστές ειρωνείες της δημοτικής αρχής περί δήθεν... «κινδυνολόγων».Δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Μυτιλήνης καταβάλει από το 2020 ετήσιο ενοίκιο 15.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε (ΕΤΑΔ Α.Ε). Η ανίκανη να εμπνεύσει καν τους εργαζομένους στο Δήμο Δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενεπλάκησαν σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών! Κοινώς για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι οι υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους αδυνατούν να αντιληφθούν το αυτονόητο ενώ η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης αδυνατεί να διεκδικήσει αυτό το αυτονόητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ιδιοκτησίας του Ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα της ΕΤΑΔ Α.Ε για άγνωστους λόγους από το 2016 (!!!), διεκδικήθηκε από το Δήμο Μυτιλήνης προκειμένου να ανακαινισθεί και να δημιουργηθεί εκεί «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Ας σημειωθεί εκεί ότι επί χρόνια και μέχρις ότου εγκαταλειφτεί λόγω της απειλής κατάρρευσης της στέγης του, εκεί στεγαζόταν διάφορες κατά καιρούς δημοτικές δραστηριότητες. Ενώ στον πάνω όροφο του, επί πάρα πολλά χρόνια στεγαζόταν το, (άγνωστο που τα εκθέματα του στο σύνολο τους, βρίσκονται σήμερα), μουσείο του πάλαι ποτέ Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης. Τελικά και με ένα τμήμα του να έχει επίσημα χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, ο Δήμος προχώρησε στα τέλη του 2020 στην ενοικίαση του από την ΕΤΑΔ Α.Ε, έναντι ενοικίου 15.000 ευρώ το χρόνο.

Κι ενώ φαίνονταν ότι όλα πλέον θα ήταν απλά, προέκυψαν τα δύσκολα.
Δεδομένου του χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη του θα έπρεπε να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Κάτι που όπως αποδείχθηκε είναι και παραμένει αδύνατο μέχρι σήμερα δεδομένων και των επιπλέον μελετών που ζητήθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτήριο ως γνωστόν δεν έχει καμία σχέση μορφολογικά με το χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα αρχιτεκτόνημα. Στη διάρκεια της ζωής του υπέστη σημαντικές αλλαγές ενώ μετά την εγκατάλειψη του από το Λιμενικό Σώμα στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών υπέστη καταστροφές στα όρια της κατάρρευσης. Επί Υπουργίας Πολιτισμού του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Νιάνια και μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής Αποστόλου Αποστόλου – Στρατή Πάλλη, το κτήριο ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. 40 μόλις χρόνια πέρασαν από τότε και η Μυτιλήνη θυμάται ότι το κτήριο απέμεινε «τέσσερα ντουβάρια».

Σήμερα οι ίδιες υπηρεσίες που ανακατασκεύασαν στην ουσία το κτήριο ήρθαν και ζήτησαν από τον αδύναμο να αποδείξει καν την ύπαρξη του Δήμο Μυτιλήνης ότι η στέγη δεν είναι η αρχική, του 1903, και τα δάπεδα με μάρμαρα Καβάλας που τοποθετήθηκαν το 1980 – 1985 δεν τα πάτησαν οι Οθωμανοί και αργότερα ο Βενιζέλος και ο Κουντουριώτης! Την ίδια ώρα το ίδιο κράτος που δείχνει να μη θέλει να καταλάβει εισπράττει με τη άλλη του μορφή, αυτή της ΕΤΑΔ Α.Ε από τον πολίτη της Μυτιλήνης ενοίκιο 15.000 ευρώ το χρόνο!

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από αυτή τη χαμένη ευκαιρία σχετικά με τη δυνατότητα του Στρατή Κύτελη και των συνεργατών του να συντονίσουν την όλη προσπάθεια και να διεκδικήσουν ξεκινώντας από την πολιτική (και ομογάλακτη κομματικά) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, το αυτονόητο.

Το οποίο δεν είναι άλλο από το να διεκδικηθεί και να υλοποιηθεί το απαραίτητο.
Το έργο απεντάσσεται από το πρόγραμμα Leader σε λίγους μήνες, μισό εκατομμύριο ευρώ χάνονται, η στέγη του κτηρίου η ανασκευασθείσα το 1980 - 1985 καταρρέει και η δημοτική αρχή Κύτελη επιμένει με μοτο «συνεχίζουμε με έργα». Δυστυχώς αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η δημοτική αρχή Κύτελη συνεχίζει με έργα που ανακοινώνει αλλά είναι ανίκανη να υλοποιήσει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πιέσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων από τη «Νέα Δυναμική»

Προειδοποιήσεις για κατάρρευση του κλάδου
Πιέσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων από τη «Νέα Δυναμική»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το έργο που άργησε 20 και πλέον χρόνια!

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης ξεκαθαρίζειγια την Κουμιδιά ότι πρόκειται για πλήρως αδειοδοτημένο έργο που δίνει τέλος σε χρόνια προβλήματα και απαντά στις αντιδράσεις
Το έργο που άργησε 20 και πλέον χρόνια!
ΧΩΡΙΑ

Το πρόγραμμα εορτασμού του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Ακολουθίες, δεήσεις και λιτανεία συνθέτουν το εορταστικό τριήμερο στο ιερό προσκύνημα -Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου
Το πρόγραμμα εορτασμού του Ταξιάρχη Μανταμάδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη ανακοίνωση Δήμου Μυτιλήνης για τα ογκώδη απορρίμματα

Βλάβη στο μηχάνημα περισυλλογής αναστέλλει προσωρινά την αποκομιδή μεγάλων ποσοτήτων κλαδιών
Έκτακτη ανακοίνωση Δήμου Μυτιλήνης για τα ογκώδη απορρίμματα
ΧΩΡΙΑ

Υπογράφεται το μεγάλο έργο Καλλονής – Πέτρας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά σε μια στρατηγική επένδυση για υποδομές και τουρισμό
Υπογράφεται το μεγάλο έργο Καλλονής – Πέτρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ποιοι εκβιάζουν και εκφοβίζουν τους επιχείρηματίες εστίασης;

Ο Σύλλογος Εστίασης Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» καταγγέλλει στοχοποίηση και κάνει λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος του κλάδου
Ποιοι εκβιάζουν και εκφοβίζουν τους επιχείρηματίες εστίασης;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Πιπίνη για τη Λέσβο με αίτημα ενίσχυσης της οικονομίας

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού φέρνει το θέμα των επιπτώσεων από τον αφθώση πυρετό στο Μέγαρο Μαξίμου και προαναγγέλλει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτη Σχοινά για στήριξη της τοπικής οικονομίας
Παρέμβαση Πιπίνη για τη Λέσβο με αίτημα ενίσχυσης της οικονομίας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βαλτωμένη η επιβατική κίνηση του λιμάνι της Μυτιλήνης

Στα ίδια επίπεδα με το 2013 οι αφίξεις, την ώρα που η Λήμνος εκτοξεύεται χάρη σε μικρότερες αποστάσεις και καλύτερη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση
Βαλτωμένη η επιβατική κίνηση του λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η άλλη άποψη για το πλακόστρωτο στην Κουμιδιά

Επαγγελματίας της περιοχής εκφράζει προβληματισμό για την καθυστέρηση του έργου με την εμπλοκή την τελευταία στιγμή λόγω αιτήματος αναπαλαίωσης καθώς οι αρχικές πέτρες έχουν αφαιρεθεί τα προηγούμενα χρόνια
Η άλλη άποψη για το πλακόστρωτο στην Κουμιδιά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απάντηση Γιαννάκα στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης απαντά στην παράταξη «Νέα δράση νέος Δήμος» του Πανάγου Κουφέλου και ζητά ανάκληση της σχετικής ανακοίνωσης
Απάντηση Γιαννάκα στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Φιλικοί αγώνες βόλεϊ με κοινωνικό αποτύπωμα στη Μυτιλήνη

Μεγάλη ανταπόκριση στη δράση του Δήμου Μυτιλήνης και του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Φιλικοί αγώνες βόλεϊ με κοινωνικό αποτύπωμα στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

To rotation έφερε το Blue Star 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Θα παραμείνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τουλάχιστον ως τις 24 Απριλίου
To rotation έφερε το Blue Star 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης