Αόριστες υποσχέσεις, ανακρίβειες και ωραιοποιήσεις, εισέπραξαν οι πολίτες της Μυτιλήνης, σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Όπως σημειώνει η στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή - Θεματική Υγείας του κόμματος στο νησί μας, δεν δόθηκαν απαντήσεις σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως η κάλυψη των οργανικών θέσεων στις κλινικές του Βοστανείου, η δημιουργία νέου σύγχρονου οργανισμού για το νοσηλευτικό μας ίδρυμα καθώς και η στελέχωση του αιμοδυναμικού τμήματος.
Αναλυτικά η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Θεματική Υγείας αναφέρει:
Πριν την άφιξη της στη Μυτιλήνη η κ. Μ. Γκάγκα:
Είχε δηλώσει (στα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), πως δεν πιστεύει στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, πως οι γιατροί του ΕΣΥ πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να αναζητήσουν επιπλέον εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες διαβίωσης, οπότε το Υπουργείο Υγείας και κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν οφείλει να μεριμνήσει για το ζήτημα. Παράλληλα, διαβουλευονταν ανεπίσημα το επίμαχο νομοσχεδιο για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ανοιγοντας τον δρόμο στους ιδιώτες γιατρούς να καλύπτουν τα κενά του ΕΣΥ, διατηρώντας τα ιατρεία τους. Η διάλυση του ΕΣΥ δρομολογείται, οπως και η στέρηση καθε εναπομείναντος δικαιώματος των πολιτών της χώρας για πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν υγεια, στην οποία όλοι συμμετέχουν μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Για τις αυξήσεις του 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ - που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αγνοώντας το υπόλοιπο νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του συστήματος υγείας - δήλωσε πως τόσες είναι οι αντοχές της οικονομίας, γνωρίζοντας πως ήδη ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5% και συνεπώς η περίφημη «αύξηση» δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.
Και αντί για την «προίκα» που περίμεναν τα τοπικά στελεχη της Κυβερνησης Μητσοτακη, οι συμπολίτες μας εισέπραξαν:
Απαντησεις ομως δεν δόθηκαν για μια σειρα προβληματων που επηρεαζουν την ευρυθμη λειτουργια του νοσοκομείου όπως αυτα που αναφερονται παρακάτω:
Δυστυχώς σε πλήρη ταύτιση με τον υπουργό Υγείας κ. Πλευρη, εφαρμόζουν ένα «μεταλλαγμένο» θεσμό «οικογενειακού – προσωπικού» γιατρού. Ταυτόχρονα επιδίδονται σε μέτρα που δεν προσθέτουν νέο προσωπικό στο ΕΣΥ αλλά επαναπροσλαμβάνουν ξανά και ξανά τους επικουρικούς και συμβασιούχους, προσωρινά καλύπτουν κενά με μετακινήσεις προσωπικού, δημιουργώντας παράλληλα νέα κενά. Ταυτόχρονα προκηρύσσουν και μερικές θέσεις μονίμου προσωπικού, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για ωραιοποίησεις της κατάστασης και υποτίμηση του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία στο νησί μας. Δεν αρκεί μόνο η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών, χωρίς κίνητρα άμεσης εφαρμογής για τις δομές του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.
Απαιτείται ένα πολιτικό σχέδιο για την Υγεία, με ενδυνάμωση των δημόσιων δομών και αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ. Μονο αυτο θα δώσει μια προοπτική που είναι όμως ασύμβατη με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης.