× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς «προίκα» ήρθε η Γκάγκα στη Λέσβο

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής - Θεματική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα στο νησί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2022

Χωρίς «προίκα» ήρθε η Γκάγκα στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Αόριστες υποσχέσεις, ανακρίβειες και ωραιοποιήσεις, εισέπραξαν οι πολίτες της Μυτιλήνης, σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως σημειώνει η στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή - Θεματική Υγείας του κόμματος στο νησί μας, δεν δόθηκαν απαντήσεις σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως η κάλυψη των οργανικών θέσεων στις κλινικές του Βοστανείου, η δημιουργία νέου σύγχρονου οργανισμού για το νοσηλευτικό μας ίδρυμα καθώς και η στελέχωση του αιμοδυναμικού τμήματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Θεματική Υγείας αναφέρει: 

Πριν την άφιξη της στη Μυτιλήνη η κ. Μ. Γκάγκα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχε δηλώσει (στα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), πως δεν πιστεύει στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, πως οι γιατροί του ΕΣΥ πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να αναζητήσουν επιπλέον εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες διαβίωσης, οπότε το Υπουργείο Υγείας και κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν οφείλει να μεριμνήσει για το ζήτημα. Παράλληλα, διαβουλευονταν ανεπίσημα το επίμαχο νομοσχεδιο για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ανοιγοντας τον δρόμο στους ιδιώτες γιατρούς να καλύπτουν τα κενά του ΕΣΥ, διατηρώντας τα ιατρεία τους. Η διάλυση του ΕΣΥ δρομολογείται, οπως και η στέρηση καθε εναπομείναντος δικαιώματος των πολιτών της χώρας για πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν υγεια, στην οποία όλοι συμμετέχουν μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Για  τις αυξήσεις του 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ - που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αγνοώντας το υπόλοιπο νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του συστήματος υγείας - δήλωσε πως τόσες είναι οι αντοχές της οικονομίας, γνωρίζοντας πως ήδη ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5% και συνεπώς η περίφημη «αύξηση» δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.

Και αντί για την «προίκα» που περίμεναν τα τοπικά στελεχη της Κυβερνησης Μητσοτακη, οι συμπολίτες μας εισέπραξαν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μια ακόμα υπόσχεση για επισκευή της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου. Θυμίζουμε ότι η προηγουμένη υπόσχεση ήταν τον Δεκέμβριο του 2021 κατά την συνάντηση του διοικητή του νοσοκομείου με τον υπουργό Υγείας.
  • Μια ακόμα υπόσχεση για επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζομένων στα νοσοκομεία. Δηλαδή υποσχέθηκε την ικανοποίηση ενός υπερώριμου αιτήματος, για άρση μιας ήδη καταδικασμένης στη συνείδηση των υγειονομικών αδικίας, σε βάρος συναδέλφων τους.
  • Ανακρίβειες και ωραιοποιήσεις σχετικά με την υποτιθέμενη ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό στο διάστημα της πανδημίας.
  • Την αναγνώριση ότι υπάρχουν και άλλες ανάγκες και την πολύ «συγκεκριμένη» υπόσχεση (!) ότι “θα κάνει όμως ό,τι καλύτερο μπορεί”.

Απαντησεις ομως δεν δόθηκαν για μια σειρα προβληματων που επηρεαζουν την ευρυθμη λειτουργια του νοσοκομείου όπως αυτα που αναφερονται παρακάτω:

  • Τι θα γίνει με την ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στο τμήμα των απεικονίσεων του νοσοκομείου (ακτινολογικό), στο νεφρολογικό, στη ψυχιατρική κλινική, στη χειρουργική κλινική, στο ΤΕΠ. Όπως επίσης και για την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
  • Τι θα γινει για την ανάγκη ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων ιατρικού - και όχι μόνο- προσωπικού, που θα ανταποκρίνονται σε ένα νέο σύγχρονο Οργανισμό που ακόμα περιμένουμε.
  • Τι θα γίνει για την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του αιμοδυναμικού τμήματος, ώστε να μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες ως τώρα υπηρεσίες του, κάθε ώρα και μέρα του χρόνου.

Δυστυχώς σε πλήρη ταύτιση με τον υπουργό Υγείας κ. Πλευρη, εφαρμόζουν ένα «μεταλλαγμένο» θεσμό «οικογενειακού – προσωπικού» γιατρού. Ταυτόχρονα επιδίδονται σε μέτρα που δεν προσθέτουν νέο προσωπικό στο ΕΣΥ αλλά επαναπροσλαμβάνουν ξανά και ξανά τους επικουρικούς και συμβασιούχους, προσωρινά καλύπτουν κενά με μετακινήσεις προσωπικού, δημιουργώντας παράλληλα νέα κενά. Ταυτόχρονα προκηρύσσουν και μερικές θέσεις μονίμου προσωπικού, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ωραιοποίησεις της κατάστασης και υποτίμηση του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία στο νησί μας. Δεν αρκεί μόνο η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών, χωρίς κίνητρα άμεσης εφαρμογής  για τις δομές του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Απαιτείται ένα πολιτικό σχέδιο για την Υγεία, με ενδυνάμωση των δημόσιων δομών και αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ. Μονο αυτο θα δώσει μια προοπτική που είναι όμως ασύμβατη με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης